, ,

Lasagne


Då var det dags för söndagsmiddag! Idag har jag kokat en härligt mustig köttfärssås och en fin bechamel till kvällens middag; Lasagne! Det var jättelänge sen vi hade lasagne nu så det var väl på tiden, det är ju sååå gott och perfekt med lite matlådor till veckan också. Färsk lasagnepasta är perfekt och himla smidigt att använda, mycket godare än torra lasagneplattor dessutom.

När jag gör lasagne brukar det oftast bli av överbliven köttfärssås som redan står färdig i kylen, men idag gjorde jag köttfärssås enbart för lasagnens skull och då gör jag liiite annorlunda mot vad jag brukar… Såhär;

Köttfärssåsen innehåller förutom nötfärs (800g); två gula lök, grovt hackade, 1 grovriven morot, massor av tomatpuré och en skvätt ketchup. Vitt vin och grädde. Salt, vitpeppar, en gnutta socker… Redning…

Bechamelsåsen kokar jag upp från en bottenredning av smör och vetemjöl, sen slår jag på mjölk till lagom såskonsistens. River ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra samtidigt som köttfärssåsen.


Färsen bryns tillsammans med gul lök, morot, tomatpuré och ketchup. Sen på med vitt vin och grädde och låt allt få puttra ihop ca 30-40 min.


Sen är köttfärssåsen klar.


Samtidigt kokar jag bechamelsåsen…


Dags att montera.


Lager för lager… Sås i botten och sås överst…


Härliga lasagne… 😉


Toppa med sås, och lite extra finriven parmesan.


En fräsch tomatsallad med majs, salladslök och krasse blir extra gott till! Likadan sallad som till gårdagens grilltallrik. Supergod!!


Grädda ca 30-35 min på 225 grader.


Smaklig måltid! Har du nån egen favoritingrediens i din lasagne? Dela gärna med dig! 😛

19 svar till ”Lasagne”

  1. Emma profilbild

    Mums, lasagne är så otroligt gott!

    Gilla

  2. Linda- Cupcakesfluffan profilbild

    Lasange som är så gott, måste göra den kommande vecka, var flera månader sedan vi åt det sist

    Gilla

  3. Maggie profilbild
    Maggie

    Mums så gott de ser ut! Jag brukar även ha i lite smarriga soltorkade tomater och champinjoner de e en favorit ^.^

    Gilla

  4. annamaria profilbild
    annamaria

    Severas även här idag, hehe. Just dem färska plattorna gillar jag.

    Gilla

  5. Coolaannna profilbild

    Det ska jag genast prova! Är i behov av lite nya idéer! Och då passar det väldigt bra att titta in hos dig :))))

    Gilla

  6. Mårtenssons kök profilbild

    Så gott med lasagne och perfekt som du skriver att göra i förväg och ha i matlådan.
    Vi slänger gärna i mozzarellaost, marinerade vitlöksklyftor eller färska tomatskivor för lite extra piff å det hela.

    Gilla

  7. Lindha Johansson profilbild
    Lindha Johansson

    Jag älskar att krydda köttfärssåsen med färsk vitlök, kalvfond och färsk (frusen) riven ingefära. Men det gäller att vara försiktig med ingefäran, det är aldrig samma styrka på olika bitar. Någon gång har det blivit riktigt starkt!

    Gilla

  8. Eva Olin profilbild

    Min mamma gör En variant med torkade malda trattkantareller i köttfärsåsen. Alltså som ett pulver. Ger bara smaken, inga bitar av svamp. Blir mustig, lite vild smak.

    Gilla

  9. kajomida profilbild
    kajomida

    När jag gör köttfärssås till lasagne hoppar jag över burkchampinjonerna som jag alltid har i annars, men varför inte ha dom med där också 😉 Ett par gånger har jag gjort laxlasagne med spinat istället för bechamel, väldigt gott men långt från originalet… även en vegetarisk variant smakade bra för många år sedan, den var fylld med brokkoli och bechamelsås med mycket ost i.

    Du skrev att det är lite kommentarer för tillfället… jag personligen tycker inte om att jag inte kan läsa min kommentar innan jag skickar den, ibland vill man ju ändra något och i detta fönster (säger man så på svenska?) så ser texten annorlunda ut än när jag skickar den.

    Gilla

  10. Malin Johansson profilbild
    Malin Johansson

    Det får gärna ligga ostskivor som ett lager eller två inuti lasagnen!
    Jag hittade ett recept där de använder renskav i lasagnen, det ska jag testa någon dag.

    Gilla

  11. Saralito profilbild
    Saralito

    Åh, jag älskar lasagne. Tycker tycker jag att parmesanost är riktigt äckligt, så jag använder en vällagrad typ prästost istället. Mycket smak är ledordet. Och rött vin i köttfärsen.

    Gilla

  12. Saralito profilbild
    Saralito

    Jag glömde en sak! Chilisås (helst heinz) i köttfärsen medan den står och puttrar med. Ger det där lilla extra stinget 🙂

    Gilla

  13. Ruda profilbild
    Ruda

    Du borde testa att mala kött av finare sort än snusk/ful-färs från affären som mestadels innehåller senor, slask och snusk. Kör en bit högrev och lite hängmörad entrecote genom köttkvarnen istället och förbättra smaken på din lasagne med 100%, rakt av. 🙂

    Gilla

  14. Camilla profilbild
    Camilla

    Jag vet inte att jag gör någon speciell köttfärssås till lasagnen mer än att det ska vara massor av tomat i. 15-åriga dottern har beställt lasagne till sin konfirmation, så mycket älskar hon den. Det ska bli intressant hur jag ska lösa det till 35 pers med bara en ugn. 🙂

    Gilla

  15. Pralin från matmedmera profilbild

    Jag brukar också göra mina lasagne i förväg, det så praktiskt

    Gilla

  16. Josefine profilbild

    Jag gjorde faktiskt lasagne häromdagen och använda mig av Pindjur. Vet inte om du provat det någon gång? Supergott blev det i alla fall så om du har möjlighet så prova att använda det någon gång.

    http://josefine1986.blogspot.com/2012/05/lasagne-med-smak-av-pindjur.html

    Här är länken till mitt recept.

    Mvh Josefine

    Gilla

  17. Wassan profilbild
    Wassan

    Liker den med fersk lasagne skal absolutt prøves i helga

    Gilla

  18. Em profilbild

    Jag brukar Tina fryst, hackad spenat och lägga ovanpå köttfärssåsen i varje lager. Min son som vägrar de flesta grönsakerna vägrar äta lasagne utan spenat och då är det ett gott tecken 😉 ibland fuskar jag och kör med keldas kylda ostsås istället för att göra egen och det är faktiskt inte alls dumt. Ha det bra!

    Gilla

  19. Malin profilbild
    Malin

    det är ju bra mycket godare med en krämig ostsås än en bechamelsås i lasagnen 🙂 min bästa kompis gör den GODASTE lasagnen jag någonsin ätit. 🙂
    hon brukar ha en hel kruka med basilika vet jag.. samt buljong, peppar osv..
    och egengjord ostsås.

    hennes blir alltid perfekt, krämig och ljuvligt god!
    jag å andra sidan har nog bara lyckats någon enstaka gång med lasagne! antingen blir den FÖR såsig eller FÖR torr 😉 svår balans det där.. 😉 tydligen 😀

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect