Lasagne

Då var det dags för söndagsmiddag! Idag har jag kokat en härligt mustig köttfärssås och en fin bechamel till kvällens middag; Lasagne! Det var jättelänge sen vi hade lasagne nu så det var väl på tiden, det är ju sååå gott och perfekt med lite matlådor till veckan också. Färsk lasagnepasta är perfekt och himla smidigt att använda, mycket godare än torra lasagneplattor dessutom.

När jag gör lasagne brukar det oftast bli av överbliven köttfärssås som redan står färdig i kylen, men idag gjorde jag köttfärssås enbart för lasagnens skull och då gör jag liiite annorlunda mot vad jag brukar… Såhär;

Köttfärssåsen innehåller förutom nötfärs (800g); två gula lök, grovt hackade, 1 grovriven morot, massor av tomatpuré och en skvätt ketchup. Vitt vin och grädde. Salt, vitpeppar, en gnutta socker… Redning…

Bechamelsåsen kokar jag upp från en bottenredning av smör och vetemjöl, sen slår jag på mjölk till lagom såskonsistens. River ner massor med parmesanost, lite muskot, vitpeppar och salt sen får den stå och småputtra samtidigt som köttfärssåsen.

Färsen bryns tillsammans med gul lök, morot, tomatpuré och ketchup. Sen på med vitt vin och grädde och låt allt få puttra ihop ca 30-40 min.

Sen är köttfärssåsen klar.

Samtidigt kokar jag bechamelsåsen…

Dags att montera.

Lager för lager… Sås i botten och sås överst…

Härliga lasagne… 😉

Toppa med sås, och lite extra finriven parmesan.


En fräsch tomatsallad med majs, salladslök och krasse blir extra gott till! Likadan sallad som till gårdagens grilltallrik. Supergod!!

Grädda ca 30-35 min på 225 grader.


Smaklig måltid! Har du nån egen favoritingrediens i din lasagne? Dela gärna med dig! 😛

 1. Mums så gott de ser ut! Jag brukar även ha i lite smarriga soltorkade tomater och champinjoner de e en favorit ^.^

 2. Så gott med lasagne och perfekt som du skriver att göra i förväg och ha i matlådan.
  Vi slänger gärna i mozzarellaost, marinerade vitlöksklyftor eller färska tomatskivor för lite extra piff å det hela.

 3. Jag älskar att krydda köttfärssåsen med färsk vitlök, kalvfond och färsk (frusen) riven ingefära. Men det gäller att vara försiktig med ingefäran, det är aldrig samma styrka på olika bitar. Någon gång har det blivit riktigt starkt!

 4. Min mamma gör En variant med torkade malda trattkantareller i köttfärsåsen. Alltså som ett pulver. Ger bara smaken, inga bitar av svamp. Blir mustig, lite vild smak.

 5. När jag gör köttfärssås till lasagne hoppar jag över burkchampinjonerna som jag alltid har i annars, men varför inte ha dom med där också 😉 Ett par gånger har jag gjort laxlasagne med spinat istället för bechamel, väldigt gott men långt från originalet… även en vegetarisk variant smakade bra för många år sedan, den var fylld med brokkoli och bechamelsås med mycket ost i.

  Du skrev att det är lite kommentarer för tillfället… jag personligen *tycker inte om* att jag inte kan läsa min kommentar innan jag skickar den, ibland vill man ju ändra något och i detta fönster (säger man så på svenska?) så ser texten annorlunda ut än när jag skickar den.

 6. Det får gärna ligga ostskivor som ett lager eller två inuti lasagnen!
  Jag hittade ett recept där de använder renskav i lasagnen, det ska jag testa någon dag.

 7. Åh, jag älskar lasagne. Tycker tycker jag att parmesanost är riktigt äckligt, så jag använder en vällagrad typ prästost istället. Mycket smak är ledordet. Och rött vin i köttfärsen.

 8. Jag glömde en sak! Chilisås (helst heinz) i köttfärsen medan den står och puttrar med. Ger det där lilla extra stinget 🙂

 9. Du borde testa att mala kött av finare sort än snusk/ful-färs från affären som mestadels innehåller senor, slask och snusk. Kör en bit högrev och lite hängmörad entrecote genom köttkvarnen istället och förbättra smaken på din lasagne med 100%, rakt av. 🙂

 10. Jag vet inte att jag gör någon speciell köttfärssås till lasagnen mer än att det ska vara massor av tomat i. 15-åriga dottern har beställt lasagne till sin konfirmation, så mycket älskar hon den. Det ska bli intressant hur jag ska lösa det till 35 pers med bara en ugn. 🙂

 11. Jag brukar Tina fryst, hackad spenat och lägga ovanpå köttfärssåsen i varje lager. Min son som vägrar de flesta grönsakerna vägrar äta lasagne utan spenat och då är det ett gott tecken 😉 ibland fuskar jag och kör med keldas kylda ostsås istället för att göra egen och det är faktiskt inte alls dumt. Ha det bra!

 12. det är ju bra mycket godare med en krämig ostsås än en bechamelsås i lasagnen 🙂 min bästa kompis gör den GODASTE lasagnen jag någonsin ätit. 🙂
  hon brukar ha en hel kruka med basilika vet jag.. samt buljong, peppar osv..
  och egengjord ostsås.

  hennes blir alltid perfekt, krämig och ljuvligt god!
  jag å andra sidan har nog bara lyckats någon enstaka gång med lasagne! antingen blir den FÖR såsig eller FÖR torr 😉 svår balans det där.. 😉 tydligen 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..