
Efter en skön semestervecka och några dagar på High Chaparral kom vi lagom hem till lillsyrrans examen! En gammal klassiker på tårtfatet! Pinocchiotårtan får göra succé i år igen! Jag gjorde denna tårta till lillsyrran på hennes examen, och jag tror den får gå i repris på själva midsommarafton också! En liten förändring bara – formen! Jag gjorde två runda bottnar istället för en stor i långpanna. Jag blandade även ut marängen med rice crisp! Riktigt gott! Och självklart med färska nyplockade jordgubbar! Lite tjusigare stuk än i långpanna! (klicka på bilden för större format på tårtan)
Det här behöver du till botten :
100 gram smör (rumsvarmt)
1 ½ dl strösocker
5 äggulor
½ dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Det här behöver du till marängen :
5 äggvitor
2 ½ dl strösocker
4 dl rice crisp
GÖR SÅHÄR :
Vispa smör + strösocker poröst, tillsätt en äggula i taget. Tillsätt mjölken under omrörning. Rör sen ner vetemjöl + bakpulver, blandat! Klä två runda formar med bakplåtspapper och fördela smeten jämnt i bägge formerna.
Vispa äggvitorna tillsammans med hälften av sockret, vispa till hårt skum och tillsätt resten av sockret, vispa en stund till. Rör försiktigt ner rice crisp i marängsmeten. Bred ut marängsmeten ovanpå grunsmeten i de två formarna. Grädda ca 40min 150 grader i nedre delen av ugnen. Låt tårtorna svalna innan du lägger ihop dom med färska bär & grädde!

För att variera en aning gjorde en hög rund tårta istället för i långpanna. Här använde jag två runda bakplåtspappersklädda formar!
Vill du hellre göra den i långpanna? Kolla här :


Lämna en kommentar