Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost, hasselbackspotatis och örtagårdssås

Gott nytt år alla underbara läsare, hoppas ni alla mår bra och förhoppningsvis klarat er ifrån Covid-19. Här på ön är allt bara bra. Fem långa lediga dagar och nu är det dags att kavla upp ärmarna och hugga tag i arbetet igen, vilket jag ser fram emot. Nytt år, nya utmaningar att ro iland och mycket nytt att sätta sig in i efter Storbritanniens utträde ur EU som naturligtvis påverkar utrikestransporterna och även ”lockdown” i vissa områden pga Covid. Men jag ser fram emot året, nya friska tag! 🙂

Vå åt lite smått och gott på nyårsafton, rostat vitlöksbröd, aioli, ugnsbakade tomater och goda ostar. Och idag söndag fick det istället bli den omåttligt populära favoriten i repris. Smördegsinbakad fläskfilé med ädelost. Huuuuur gott?

Jag bryner filén runtom hastigt i stekpannan med salt och peppar. Tar upp den på skärbräda och skär snitt precis som när man gör falukorv i ugn. Fyller fickorna med Kvibille ädelost, lägger på en färdigpackad smördeg och rullar ihop.

Stek i ugnen ca 35-40 min i 200 grader.

Tillsammans i ugnen gjorde jag hasselbackspotatis. Samma tid, samma grader.

Servera med godaste örtagårdssåsen.

4-6 port

Örtagårdssås :

2 msk smör
1½ msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vitt vin eller cider
2 msk mortlade torkade örtkryddor (timjan, dragon, rosmarin)
2 msk kalvfond
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
Salt

GÖR SÅHÄR :

Använd en tjockbottnad kastrull och smält smöret. Dra kastrullen från plattan och vispa ner vetemjölet. Slå på grädden och vispa till en slät sås. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och tillsätt övriga ingredienser. Låt såsen koka upp och sedan sjuda på låg värme ca 30-40 min. Smaka av.