Knäckig rabarberpaj

Dom absolut godaste rabarberpajerna gör du av dom allra första små som sticker upp. Att rabarber växer enormt fort gör att det blir en hel del att skörda. Ta tillvara på första skörden till just pajer. Även om du inte bakar upp allt på en gång så kan du skära ner dom i 1cm-slantar, sockra lätt och frysa in. Resterande skörd under sommaren passar bättre till kräm, chutney, saft eller marmelad. Men just dom där första ska du alltid bevara till dom söta pajerna.

Här har jag använd 500 gram rabarber. Skurit dom i slantar, sockrat lätt och låtit stå framme i rumstemperatur ca 1 timme så sockret smälter lite.

Ca 6 port

Det här behöver du :

500 gram rabarber

3 msk strösocker

1 krm salt

——

100 gram smör

1/2 dl grädde

1/2 dl ljus sirap

1,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

2,5 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :

Skölj och skär rabarberna i ca 1 cm tjocka slantar. Lägg allt i en bunke och strö över 3 msk strösocker och ett kryddmått salt. Rör om noga. Låt stå framme i rumstemperatur så allt smälter ihop. Rör lite då och då.

Smält smöret i en kastrull på medelvärme tillsammans med grädde och sirap. Låt småkoka ca 2-3 minuter. Dra kastrullen från plattan och rör ner resten av ingredienserna. Blanda till en slät smet.

Fördela rabarberna i en ugnsfast form. Den behöver inte smörjas.

Häll smeten från kastrullen över rabarberna. Grädda ca 30 minuter i 175 grader. Låt pajen svalna och stå till sig en stund så ytan torkar och blir riktigt knäckig. Servera med en god vaniljsås.