Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.
Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika?
Eller som jag föredrar allra helst; Smörgåstårta!
Här har jag gjort tre bakelser istället för en hel tårta.
3st bakelser
Receptskiss :
15 runda vetekakor
Bregott
Grundröra :
2 dl vispgrädde (vispas löst)
1,5 dl majonäs
1 tsk Trocomare örtsalt paprika
Några varv med vitpepparkvarnen
Lager 1 :
3 msk gräddleverpastej
1,5 dl av grundröran
Lager 2 :
150 gram finhackad rökt skinka
1 dl avrunnen, hackad, konserverade mandariner
0,5 dl av grundröran
Lager 3 :
3 kokta ägg (lös gula)
1,5 mjukost naturell
0,5 dl av grundröran
Garnering :
Ostskivor
Gurkskivor
Jorsgubbar
Rökt skinka
Konserverade mandariner
Kokt ägg
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop grädden och blanda med majonäs och kryddor till grundröran. Bred bregott på varje skiva vetekaka. 5 till varje bakelse.
Rör ihop varje lager-fyllning för sig i en skål. Montera ihop, lager efter lager.
Täck bakelserna med grundröran som är kvar. Plasta in och låt stå över natten.
Dag 2; Dekorera med ostskivor, gurka, skinka, jordgubbar, mandariner och ägg. Ät & njut!