Köttfärsbiffar med pepparsås

Hej alla mina fina läsare! Jag hoppas ni mår bra?Vi mår alla bra här hemma och Covid-19 har inte drabbat oss ännu. Det är verkligen en global pandemi som råder just nu. Media till höger och vänster som hela tiden rapporterar det ena efter det andra och frågetecknen hopar sig. Permitteringar, ”lockdowns”, överfull intensivvård och ännu mer frågetecken…Vad är det som gäller just idag?? Allmänna restriktioner gällande Covid-19 känner nog alla till vid det här laget. LYSSNA PÅ NYHETERNA VARJE MORGON!Håll avstånd, tvätta händerna. Och som sagt, varje dag bjuder på nya siffror och restriktioner vi får ta till oss. Följ hälsomyndigheternas rekommendationer och även om du inte tillhör riskgrupp eller befunnit dig i riskzon så håll dig borta från folksamlingar.Handla i affär på tider när det inte är fullt med folk, alternativt; handla på nätet; beställ/hämta matkassar eller prenumera på matkassar som levereras till dörren. Som många av er läst på mina sociala medier så jobbar jag numera heltid på kontor med transportledning på ett åkeri i Kalmar.Barks Flytt & Alltjänst.Nicke, min man har jobbat där i snart 24år som flyttgubbe och arbetsledare och efter en sorglig, tragisk bortgång i januari i år då Tony (chef, familjefar mm) hastigt gick bort så föll det sig naturligt att jag hjälpte till och försökte underlätta med det som behövdes. Företaget rullar på och lever vidare i Tonys anda såsom han hade önskat och där är vi nu. Jag jobbar på kontoret med transportledning på heltid och känner lite att Kryddburken nu kommer på efterkälken. Jag tänker dock inte stänga ner eller avsluta utan fortsätta även här i samma anda som tidigare. Inläggen kommer kanske lite längre mellan varje uppdatering och jag försöker som alltid svara på mail i den ordning de kommer in så fort tid finns. Jag hoppas ni alla har överseende med allt och fortsätter hänga med mig här. Kryddburken är ändå inte på 14:e året så jag kommer inte släppa det jag hittills byggt upp. Med tiden lär jag mig väl att jonglera alla bollar i luften så det inte ska bli så långa avbrott, men allt har sin tid. Jag trivs kanonbra på Barks och även att jag aldrig jobbat med transport och logistik så är det en utmaning och hela tiden en strävan att lära mig mer. Erfarenhet av familjeföretag har jag sedan 18år inom vård/LSS så jag ska nog fixa det här också, och lite av det jag har i ryggsäcken kan jag nog få användning av med.😉

Nu till dagens recept som var Nickes önskemiddag då han nyss fyllt år.

Köttfärsbiffar med pommes och pepparsås. Den där färsen kommer vi aldrig ifrån då han önskar det han vill. Biffar, köttfärslimpa, köttbullar, hamburgare…😉 Färs i alla former har alltid varit hans favorit. Dessa biffar är det lite sting i och valet av tillbehör, som här; pommes frites… Det förbryllar mig lite men så vill han ha det.

Jag äter helst biffar med kokt potatis eller stuvade makaroner men ”pomfritt” var önskat och så fick det bli.

Pepparsåsen vet jag sedan tidigare att han älskar så den fick tummen upp då jag föreslog.😉

12 biffar

Det här behöver du :

800 gram blandfärs

2 hela ägg

2 dl havregryn

4 msk grönsaksbuljong

1,5 dl vatten

3 msk paprikapulver, malen/söt

1 msk D’Elidas chilisås

Trocomare örtsalt

Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Blanda färsen med övriga ingredienser och låt stå till sig i kylskåpet ca 45 min.

Fördela smeten och forma till 12 biffar.

Lägg på smord, förvärmd ugnsplåt och stek i ugn ca 15 minuter. Servera med pepparsås och som här pommes frites. Eller ris, kokt potatis, stuvade makaroner, sallad etc.

Nickes önskade födelsedagsmiddag!

Pepparsås :

2 msk smör

1,5 msk vetemjöl 

4 dl vatten 

2 msk kalvfond 

1 tsk mortlad grönpeppar i lag

1 tsk mortlad svart, vit och rosépeppar 

2 dl grädde 

1 msk äppelmos

Salt 


GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd på med vatten under tiden du vispar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 – 20 minuter. Smaka av.

9
88

Kokt höns med godaste buljongsåsen

Kokt höns. Det låter inte så lockande men det är verkligen ett himmelrike av smaker, så otroligt saftigt kött och ett extra plus när man kokar höns är den fantastiska buljongen man får. Och ni som känner mig vet att jag ääääälskar sås!😉En god hemkokt buljong ger alltid godaste såsen. Det här ska ni prova.Höns kan ju ibland vara lite svårt att få tag på men hör med din lokala matvaruhandlare om de kan ta hem detta. Se till att det är svenskt, gärna märkt med ”gula pippin”. Och när du ändå kokar höns så gör det rejält. Minst två, men har du en större palt eller kroppkaksgryta kan du koka fyra på en gång. Det tar lika lång tid att tillaga en höna som det gör att tillaga fyra. Köttet kan du servera med ris och den goda såsen du gör av buljongen, eller gör en röra med färskost, finhackad rödlök och lite dijonsenap till bakad potatis. Också perfekt som fyllning i baguette, eller i en sallad. 2 kokta höns i buljong, ca 4-6 portDet här behöver du :2 hönor ca 1kg/st4 gula lök4 morötter4 stänger stjälkselleri2 mindre vinteräpplen1 hel knippe vitlök4 lagerblad 2 msk torkad örtkrydda1 knippe persilja med stjälkar Såsen :Följ stegen under bilderna.

Basgrönsaker till buljongen. Torkade örtkryddor från Öland örtagård, godaste örtkryddan jag hittat så den använder jag ofta. Lök, vitlök, morötter, lagerblad, vinteräpplen, stjälkselleri och några små kvistar persilja. Skölj och grovhacka allt, du behöver inte skala nånting. Ner med allt i grytan bara.

Låt allt koka upp med så mycket vatten att det precis täcker hönorna. Sänk sedan till låg värme och låt sjuda med lock ca 2 timmar.

När hönorna kokat klart. Ta upp dom och bena ur köttet och lägg i en tätslutande burk och förvara i kylskåp. Lägg tillbaka skrov, skinn, vingar, brosk mm som du inte vill äta. Låt buljongen svalna och ställ sedan in i kylskåpet till dagen efter. Eventuellt fett som stelnat går lätt att ”skopa” bort. Lyft upp de större bitarna med hålslev och sila sn buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull. Koka upp och låt den reducera tills halva mängden vätska återstår. Smaka av och bättra på med salt och peppar, eventuellt lite syra i form av vitt vin, vinäger eller citron. Runda av smaken med en skvätt grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens. Låt koka nån minut till före servering.

0
37

Stekt fläsk med löksås

En mer älskad klassiker bland husmanskosten guldkorn måste vara stekt fläsk med löksås. Enkla ingredienser, rena smaker och så förtrollande gott! Nu dammar jag av mitt allra bästa recept på den här godingen.

4 – 6 port

Det här behöver du :

Ca 700 gram rimmat stekfläsk

6 – 8 gula lök (mindre storlek)

2 msk smör till stekning

1 msk strösocker

1 kycklingbuljongtärning

1 grönsaksbuljongtärning

Ca 6 dl vatten

1 dl grädde

1 tsk kinesisk soya

Salt och vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Stek fläsket knaprigt. Varmhåll det i en ugnsfast form med folie över i ugnen på ca 80 grader.

Skiva löken och fräs på i stekpanna med smör på medelvärme. Låt den steka sakta och länge. Tillsätt socker, buljongtärningar och slå på vatten lite i taget under ca 30 minuter. Runda av med en skvätt grädde och lite soya. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera med nykokt potatis och gröna ärtor.

Smaklig måltid!

0
38