ANNONS

Kokt höns med godaste buljongsåsen

/

Kokt höns. Det låter inte så lockande men det är verkligen ett himmelrike av smaker, så otroligt saftigt kött och ett extra plus när man kokar höns är den fantastiska buljongen man får. Och ni som känner mig vet att jag ääääälskar sås!😉
En god hemkokt buljong ger alltid godaste såsen.

Det här ska ni prova.
Höns kan ju ibland vara lite svårt att få tag på men hör med din lokala matvaruhandlare om de kan ta hem detta. Se till att det är svenskt, gärna märkt med ”gula pippin”. Och när du ändå kokar höns så gör det rejält. Minst två, men har du en större palt eller kroppkaksgryta kan du koka fyra på en gång. Det tar lika lång tid att tillaga en höna som det gör att tillaga fyra.
Köttet kan du servera med ris och den goda såsen du gör av buljongen, eller gör en röra med färskost, finhackad rödlök och lite dijonsenap till bakad potatis. Också perfekt som fyllning i baguette, eller i en sallad.

2 kokta höns i buljong, ca 4-6 port
Det här behöver du :
2 hönor ca 1kg/st
4 gula lök
4 morötter
4 stänger stjälkselleri
2 mindre vinteräpplen
1 hel knippe vitlök
4 lagerblad
2 msk torkad örtkrydda
1 knippe persilja med stjälkar

Såsen :
Följ stegen under bilderna.

Basgrönsaker till buljongen. Torkade örtkryddor från Öland örtagård, godaste örtkryddan jag hittat så den använder jag ofta. Lök, vitlök, morötter, lagerblad, vinteräpplen, stjälkselleri och några små kvistar persilja. Skölj och grovhacka allt, du behöver inte skala nånting. Ner med allt i grytan bara.

Låt allt koka upp med så mycket vatten att det precis täcker hönorna. Sänk sedan till låg värme och låt sjuda med lock ca 2 timmar.

När hönorna kokat klart. Ta upp dom och bena ur köttet och lägg i en tätslutande burk och förvara i kylskåp.

Lägg tillbaka skrov, skinn, vingar, brosk mm som du inte vill äta. Låt buljongen svalna och ställ sedan in i kylskåpet till dagen efter.

Eventuellt fett som stelnat går lätt att ”skopa” bort.

Lyft upp de större bitarna med hålslev och sila sn buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Koka upp och låt den reducera tills halva mängden vätska återstår.

Smaka av och bättra på med salt och peppar, eventuellt lite syra i form av vitt vin, vinäger eller citron. Runda av smaken med en skvätt grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens. Låt koka nån minut till före servering.

0
19

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00