Chiligulasch

Gulasch, en mustig köttgryta med mycket smak, mycket vätska. En gryta baserad på nöt, lamm eller fläskkött och här med en extra touch av chili. Därtill innehåller den tomat, paprika, lök och i det här fallet en massa hetta från både D’Elidas chilisås, fefferoni, chilipulver och cayenne…

En gryta som inspirerats av både det spanska och italienska köket med rejäla mustiga smaker och balanserad syra och sötma som möter hetta. Detta är bara såååå gott.

Gillar du inte hettan av chili så minska ner på dessa mängder och smaka av efter hand så den passar ditt tycke. En liten mängd ger ingen direkt hetta men gör väldigt mycket för smaken så uteslut den inte helt. D’Elidas är en utmärkt smakförstärkare då den inte är så het men ger en rund, fin smak och höjer slutresultatets med råge.

Servera med ris, pressad potatis, potatismos eller bara med några skivor bröd och en klick smetana/gräddfil/creme fraiche.


Det här behöver du :
500 gram fläskkött (skinkstek, ytterfilé, bog etc)

10 varv med svartpepparkvarnen

4 stora gula lök

3 msk tomatpuré

5 msk söt, ungersk malen paprika

1 tsk chilipulver

1 tsk malen cayennepeppar

2 burkar hela skalade tomater

1 burk, 350 gram inlagd, grillad paprika + spadet

8 inlagda fontana peperoni

3 morötter

3 msk sherryvinäger

2 msk kinesiskt soya

5 msk oxfond

1 msk D’Elidas chilisås

Smaka av – justera balans mellan syra, sötma, hetta.


GÖR SÅHÄR :

Skär köttet i mindre tärningar, ca 1*1cm. Fräs på i en rymlig gryta med lock, dra några varv med svartpepparkvarnen över köttet. Riv den gula löken grovt och tillsätt tillsammans med tomatpuré, malen paprika, chilipulver, cayennepeppar samt 2 burkar hela, skalade tomater och en burk inlagd, grillad paprika med spad. Ta ca 8-10 inlagda peperoni och skär i skivor, lägg ner i gryten tillsammans med skalade och tunt skivade morötter.

Slå på sherryvinäger, fond och chilisås. Sänk värmen och lägg på locket. Låt småputtra ca 2-2,5 timme. Smaka av.

Balansen mellan syra, sötma, hetta måste stämma så tycker du syran är för dominant – tillsätt en nypa socker. Hetta får du reglera ganska tidigt i receptet både vad gäller fefferoni + spad och mängden D’Elidas.

Sältan kan du justera med mer soya eller enbart salt/örtsalt. Tomaterna i receptet behöver lite motstånd av sötma för att blomma ut så lite socker/sirap/honung är aldrig fel.

Smaka av om och om igen för perfekt resultat. Det bästa med att laga grytor när man är hungrig!😉

Servera med nykokt jasminris, pressad potatis eller bara med ett gott bröd och en klick gräddfil/smetana/creme fraiche.

Smaklig måltid!