ANNONS
Integritet på Tailsweep

Fattigmanssoppa – bara för fattiglappar?

/

Jag tycker det är viktigt att ta tillvara på matrester, extremt viktigt både för plånboken och miljön och personligen blir det lite av en sport att kunna trolla i köket med det som faktiskt finns hemma utan att det ska behövas stödhandlas vareviga dag.

Rubriken till det här inlägget tycker jag är både mysigt och talar för hur det faktiskt var förr, man använde små medel med egenodlade grödor och bokstavligen trollade fram det godaste man kunde för att mätta allas munnar.

Fanns det nån saltad fläskbit sparad så var det ren lyx. Man åt vad som fanns hemma efter årstid. Mycket odlade rotfrukter som hade lång hållbarhet, mycket bröd som bakades på eget kvarnmalet mjöl, soppor, buljonger från avkok och kryddor från naturen.

Det är ganska otroligt egentligen att det man idag kallar fattigmansmat är rejäl, rustik mat från grunden, från begynnelsen? Det fanns liksom ingen inspiration att tillgå på den tiden från bloggar, poddar, vloggar, magasin och mat-tv. Man gick på känsla och kokade ihop det man trodde skulle mätta men ändå smakade gott. Där pratar vi fantasi i köket. Koka soppa på en spik och Cajsa Vargs citat; -”Man tager vad man haver”…Att äta billig mat är varken fult eller något att skämmas över, tvärtom.

Har man dåligt med pengar, behöver man spara in på utgifter eller bara vill äta ren och skär, rustik mat som inte tömmer ditt konto men som också är snällt mot miljön så ska man göra det med respekt för hur den svenska husmanskosten en gång skapades. Jag tycker det är vackert på något sätt, alla borde veta hur man gör, så med detta inläggen hoppas jag kunna inspirera nån av er därute.

Idag tjugotjugo, hur många vet ens hur en rotselleri eller kålrot ser ut och vad gör man med dom? Vet era barn vad det är och vad som kan används till vad?

Jag hoppas det är betydligt fler än jag tror och med rådande vegotrend föds ständigt nya recept och idéer så ta er tid och mingla runt i blogg/vlogg och poddvärlden och utmana en ny rotfrukt, grönsak per vecka som ni tidigare inte lagt märke till. Jag lovar ni kommer se en helt ny värld och nymodernistisk version av hur grödorna förädlats genom århundranden.

Kanske kan årets mest googlade mat och dryck bli PALSTERNACKA istället för aperol spritz och gubbröra.😉

Åter till att spara, handla smart och ta tillvara på kylskåpsrester.

Frysen är full av mat som faktiskt frusits in av en anledning nån gång men när man öppnar kylskåpet så är man förmodligen hungrig just där och då och det som då finns i frysen som behöver tinas är inte aktuellt.

Att vara hungrig och inte ha planerat är värsta fällan. Ni vet när man handlar och går i mataffären på tom mage och det ena efter det andra åker ner i korgen som egentligen inte skulle vara där.

Några gyllene regler;

1. Handla aldrig hungrig

2. Handla efter en lista

3. Se till att du inventerat frys och skafferi innan

Att planera både inköp och faktiskt då och då inventera frysen är inte alls tokigt.

Ta fram ett blädderblock och skriv ner de protein du har i frysen, såsom laxfiléer, kanske en halv falukorv, ett paket bacon eller 6-pack kotletter du köpt på nedsatt pris då bäst före datumet gått ut på dagen. Kycklingklubbor brukar jag alltid ha i frysen men när jag väl kommer på att jag vill använda dom så har jag såklart glömt ta upp dom i tid.

Sortera din lista med protein och grönsaker. Du som jag har säkert en påse gröna ärtor i frysen, eller nån wokpåse, frysta majskolvar eller dylikt. Skriv ner allt.

Sen alla små slattar som i alla fall jag är noga med att frysa in då det inte går åt direkt; pizzasås i en liten påse, en plastbytta med tacofärs, en halv rulle smördeg, ännu en påse utan etikett med höstens kalops, en lasagne i en matlåda osv osv.

Skriv ner ALLT du hittar, sen är det lite som att spela memory med alla fynd. Matcha och passa ihop och använd fantasin för att ”skapa nytt”.

Gör en lista med olika maträtter du kan komma på av det du har hemma, det behöver nödvändigtvis inte vara en veckomatsedel utan bara olika rätter som du nu vet att du har ingredienser till. Titta på listan dagen innan och plocka upp det du behöver till morgondagens middag och tina det långsamt i kylskåpet till det är dags att laga middag.

Så svårt att planera är det faktiskt inte och behöver man spara och äta lite snålt så är det här mitt bästa tips.

Självklart ska ni få ett gott recept som jag hoppas kan inspirera också. Alla vet vi att rotfrukter är både nyttigt, mättande, billigt och gör man storkok som detta så finns det mat i många dagar.

Koka, trolla och gör din egen godaste fattigmanssoppa, servera med knäckebröd eller nybakat bröd eller helt utan. Huvudsaken är tanken bakom denna maträtt.

Tipsa gärna om ditt eget absolut bästa spartips i kommentarsfältet, och skulle du vilja koka ihop en egen fattigmanssoppa så ta gärna en bild med en liten beskrivning så lägger jag in det i detta inlägg.

8 port

Det här behöver du :

200 gram finhackad rotselleri

3 slantade morötter

4 finhackade potatisar

3 skivade palsternackor

3/4 skivad purjolök

2 msk tomatpuré

2 liter vatten

3 msk grönsaksfond

1 tsk D’Elidas chilisås

2 lagerblad

2 tsk torkad örtkryddor

Trocomare örtsalt och nymalen svartpeppar

Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR :

Använd en rymlig gryta eller kastrull med lock. Smält smör och fräs på rotselleri, morot, potatis, palsternacka, purjolök och tomatpuré i ca 8 – 10 minuter.

Slå på vatten. Tillsätt fond och chilisås, lagerblad och örtkrydda. Låt koka upp men sänk sedan värmen och koka med lock ca 30 – 40 minuter. Smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar, toppa med persilja och servera med ett gott bröd.

Här serverade jag soppan med hembakat bröd som jag bakat på kroppkaksspad.

2
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00