Fattigmanssoppa – bara för fattiglappar?

Jag tycker det är viktigt att ta tillvara på matrester, extremt viktigt både för plånboken och miljön och personligen blir det lite av en sport att kunna trolla i köket med det som faktiskt finns hemma utan att det ska behövas stödhandlas vareviga dag.

Rubriken till det här inlägget tycker jag är både mysigt och talar för hur det faktiskt var förr, man använde små medel med egenodlade grödor och bokstavligen trollade fram det godaste man kunde för att mätta allas munnar.

Fanns det nån saltad fläskbit sparad så var det ren lyx. Man åt vad som fanns hemma efter årstid. Mycket odlade rotfrukter som hade lång hållbarhet, mycket bröd som bakades på eget kvarnmalet mjöl, soppor, buljonger från avkok och kryddor från naturen.

Det är ganska otroligt egentligen att det man idag kallar fattigmansmat är rejäl, rustik mat från grunden, från begynnelsen? Det fanns liksom ingen inspiration att tillgå på den tiden från bloggar, poddar, vloggar, magasin och mat-tv. Man gick på känsla och kokade ihop det man trodde skulle mätta men ändå smakade gott. Där pratar vi fantasi i köket. Koka soppa på en spik och Cajsa Vargs citat; -”Man tager vad man haver”…Att äta billig mat är varken fult eller något att skämmas över, tvärtom.

Har man dåligt med pengar, behöver man spara in på utgifter eller bara vill äta ren och skär, rustik mat som inte tömmer ditt konto men som också är snällt mot miljön så ska man göra det med respekt för hur den svenska husmanskosten en gång skapades. Jag tycker det är vackert på något sätt, alla borde veta hur man gör, så med detta inläggen hoppas jag kunna inspirera nån av er därute.

Idag tjugotjugo, hur många vet ens hur en rotselleri eller kålrot ser ut och vad gör man med dom? Vet era barn vad det är och vad som kan används till vad?

Jag hoppas det är betydligt fler än jag tror och med rådande vegotrend föds ständigt nya recept och idéer så ta er tid och mingla runt i blogg/vlogg och poddvärlden och utmana en ny rotfrukt, grönsak per vecka som ni tidigare inte lagt märke till. Jag lovar ni kommer se en helt ny värld och nymodernistisk version av hur grödorna förädlats genom århundranden.

Kanske kan årets mest googlade mat och dryck bli PALSTERNACKA istället för aperol spritz och gubbröra.😉

Åter till att spara, handla smart och ta tillvara på kylskåpsrester.

Frysen är full av mat som faktiskt frusits in av en anledning nån gång men när man öppnar kylskåpet så är man förmodligen hungrig just där och då och det som då finns i frysen som behöver tinas är inte aktuellt.

Att vara hungrig och inte ha planerat är värsta fällan. Ni vet när man handlar och går i mataffären på tom mage och det ena efter det andra åker ner i korgen som egentligen inte skulle vara där.

Några gyllene regler;

1. Handla aldrig hungrig

2. Handla efter en lista

3. Se till att du inventerat frys och skafferi innan

Att planera både inköp och faktiskt då och då inventera frysen är inte alls tokigt.

Ta fram ett blädderblock och skriv ner de protein du har i frysen, såsom laxfiléer, kanske en halv falukorv, ett paket bacon eller 6-pack kotletter du köpt på nedsatt pris då bäst före datumet gått ut på dagen. Kycklingklubbor brukar jag alltid ha i frysen men när jag väl kommer på att jag vill använda dom så har jag såklart glömt ta upp dom i tid.

Sortera din lista med protein och grönsaker. Du som jag har säkert en påse gröna ärtor i frysen, eller nån wokpåse, frysta majskolvar eller dylikt. Skriv ner allt.

Sen alla små slattar som i alla fall jag är noga med att frysa in då det inte går åt direkt; pizzasås i en liten påse, en plastbytta med tacofärs, en halv rulle smördeg, ännu en påse utan etikett med höstens kalops, en lasagne i en matlåda osv osv.

Skriv ner ALLT du hittar, sen är det lite som att spela memory med alla fynd. Matcha och passa ihop och använd fantasin för att ”skapa nytt”.

Gör en lista med olika maträtter du kan komma på av det du har hemma, det behöver nödvändigtvis inte vara en veckomatsedel utan bara olika rätter som du nu vet att du har ingredienser till. Titta på listan dagen innan och plocka upp det du behöver till morgondagens middag och tina det långsamt i kylskåpet till det är dags att laga middag.

Så svårt att planera är det faktiskt inte och behöver man spara och äta lite snålt så är det här mitt bästa tips.

Självklart ska ni få ett gott recept som jag hoppas kan inspirera också. Alla vet vi att rotfrukter är både nyttigt, mättande, billigt och gör man storkok som detta så finns det mat i många dagar.

Koka, trolla och gör din egen godaste fattigmanssoppa, servera med knäckebröd eller nybakat bröd eller helt utan. Huvudsaken är tanken bakom denna maträtt.

Tipsa gärna om ditt eget absolut bästa spartips i kommentarsfältet, och skulle du vilja koka ihop en egen fattigmanssoppa så ta gärna en bild med en liten beskrivning så lägger jag in det i detta inlägg.

8 port

Det här behöver du :

200 gram finhackad rotselleri

3 slantade morötter

4 finhackade potatisar

3 skivade palsternackor

3/4 skivad purjolök

2 msk tomatpuré

2 liter vatten

3 msk grönsaksfond

1 tsk D’Elidas chilisås

2 lagerblad

2 tsk torkad örtkryddor

Trocomare örtsalt och nymalen svartpeppar

Finhackad persilja

GÖR SÅHÄR :

Använd en rymlig gryta eller kastrull med lock. Smält smör och fräs på rotselleri, morot, potatis, palsternacka, purjolök och tomatpuré i ca 8 – 10 minuter.

Slå på vatten. Tillsätt fond och chilisås, lagerblad och örtkrydda. Låt koka upp men sänk sedan värmen och koka med lock ca 30 – 40 minuter. Smaka av med örtsalt och nymald svartpeppar, toppa med persilja och servera med ett gott bröd.

Här serverade jag soppan med hembakat bröd som jag bakat på kroppkaksspad.

2
65

Rimbobullar

Rimbobullar har fått sitt namn från en dam vid namn Ingrid Bohman från Rimbo i Norrtälje. Hon var mjölkbonde och var 1956 med i ett reportage i ICA-kurirer då hon skulle få sitt kök omgjort från ett bondkök till ett hypermodernt kök. När tidningsreportrarna skulle besöka henne på morgonen ville hon såklart bjuda dom på något gott hembakat från sitt nya kök, men då hon mjölkade korna tidigt så hann hon inte både göra degen, vänta på jäsningen och sen baka ut och vänta på en ytterligare jäsning så istället gjorde hon degen till dessa bullar på kalla ingredienser. Då kunde hon före mjölkningen göra både deg, baka ut dom direkt med fyllningen och lägga bullarna på plåt för jäsning i 2 timmar under tiden hon var ute i ladugården. Och naturligtvis blev reportrarna bjuda på riktigt nybakade bullar. Dom ville faktiskt döpa dessa bakverk till Ingrid-bullar men då protesterade Ingrid och föreslog istället namnet rimbobullar. I mitt recept är bulldegen inte kalljäst vilket ger den karaktäristiska lite sprödare konsistens, som snabba wienerbröd men dom är galet goda ändå. Fyllningen är här också adderad med finhackade hasselnötter och marsanpulver som ger en extra smakskjuts. Rimbobullar, kalljästa eller inte håller sig saftiga väldigt länge och jag tycker verkligen ni ska prova detta recept.Och här är det inte jag som levererat utan Joline helt själv.😉

Rimbobullar ca 60 st

Det här behöver du :

150 gram mjukt smör (rumsvarmt)

5 dl standardmjölk

1 pkt jäst 50 gram

½ tsk salt

½ dl flytande honung på

1 kilo vetemjöl special

Fyllning :

250 gram smör

1½ dl strösocker

4 msk marsanpulver

4 msk vaniljsocker

2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning :

Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :

Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke eller skålen till en köksassistent. Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör med degkroken i köksassistenten (eller arbeta degen för hand) tills du fått en fin men ändå väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter.

Förbered fyllningen. Rör ihop smöret med socker, vaniljsocker, marsanpulver och finhackade hasselnötter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

När bullarna är färdiggräddade och fått svalna så rör du ihop vatten och florsocker och ringlar över.

1
40

Äkta, öländska kroppkakor

Är det nånting som ölänningar håller på som tradition så är det kroppkakorna på trettondagsafton. Nya årets första kroppkakskok och det är ju såklart galet gott. Jag som är från Norrland har istället invigt min familj till pitepalten och brukar gå mot strömmen och koka just palt istället för kroppkakor på trettondagsafton. Men inte idag.😉 Och nu ska ni få höra, det är första gången på 15 år i vårt hus som jag kokar öländska kroppkakor själv!😳😳😳Ja, så är det. Självklart har jag kokat kroppkakor förr fast då ihop med släkt och vänner och på jobbet men aldrig hemma i vårt hus. Det är bara palt för hela slanten och några vita kroppkakor då och då när jag har mycket överbliven kokt potatis. Dessa kroppkakor gör sig inte riktigt rättvisa ändå vilket grämer mig eftersom jag inte hittade den förb****de rivskivan som ska vara just till kroppkakor. Alla andra rivskivor hittade jag, och även mixerkniven som jag alltid annars letar efter men inte den skivan jag behövde just idag så smeten är finriven och inte ”mald” kan man säga, så bortse från det. (Kroppkaksskiva finns att köpa som tillbehör till i alla fall Philips och Bosch matberedare och kostar kring 200kr) Smaken fick dock en stark 9:a av maken som är ganska kroppkaks-kräsen. Hade konsistens varit mer mald så hade jag kvalat in på en 10:a. Typiskt alltså!😂

Receptet då.

I äkta öländska kroppkakor används skalad, råriven/mald och urvriden potatis. En del kokt pressad potatis och därtill en nypa vetemjöl (en del använder inget mjöl alls) samt potatismjölet som bildas på botten av skålen som man vridit ur potatisvattnet i.

En grundregel;

4 delar råriven, urvriden potatis

1 del kokt, pressad potatis

Fyllning;

Rimmat sidfläsk, skuret i väldigt små bitar som blandas med fint hackad gul lök och stött kryddpeppar.

Mitt recept ger ca 20 kroppkakor

Det här behöver du :

3,5 kg fast potatis (min favorit är Asterix)

1,5 dl vetemjöl

3 msk av potatismjölet som bildats (se beskrivning)

Fyllning :

800 gram rimmat sidfläsk

3 gula lök

4 msk nystött kryddpeppar

GÖR SÅHÄR :

Förbered fyllningen dagen före så den får stå till sig i kylskåpet och dra åt sig av alla smaker. Skär fläsket mycket fint och blanda med fint hackad gul lök och nystött kryddpeppar. Täck med folie och låt stå i kylskåpet, minst 12 timmar.

Skala all potatis och ta bort 1/4 som ska kokas.

Finriv/mal resten och lägg i en finmaskig sil över en skål så det mesta av vätskan får rinna av. Ta en näve av potatisrivet och lägg i en ren kökshandduk. Vik ihop och vrid ur så mycket vätska du orkar. Lägg den urvridna potatisen i en degbunke som du kan blanda all smet i. Det är lite tidskrävande och behövs en hel del handkraft.

När all potatis är urvriden, pressa i den kokta potatisen. Slå också av vätskan från första skålen som potatisen fick rinna av i. I botten har där bildats fint, vitt potatismjöl som du kan skrapa upp med fingrarna och tillsätta i kroppkakssmeten. Blanda allt väl.

Ta smet och forma till lite mindre än en tennisboll, platta till i handen och forma som en grop. Lägg i fyllningen och nyp försiktigt ihop till en boll. Se till så det inte finns några sprickor, då kan du fukta händerna i kallt vatten och släta ut.

Förbered en rejält rymlig kastrull med vatten, koka upp och salta rejält. Sänk värmen till medel och lägg ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Rör sakta i botten så ingen fastnar eller skaka grytan lätt på plattan.

Kroppkakorna ska inte koka eller ens bubbla, bara sjuda. När alla flytit upp till ytan är dom klara. Ca 50 minuter.

Förbered fyllningen dagen innan så alla smaker får stå till sig. Rimmat sidfläsk, finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Den rårivna potatisen. Här ser ni att den är betydligt grövre i konsistensen än vad den ska vara. Det går naturligtvis lika bra det här också men jag skulle föredra att använda kroppkaksskivan istället.

Den urvridna potatisen, rejält urkramad. Det vita som syns i handduken är rent potatismjöl, stärkelsen från potatisen.

Den urvridna potatisen blandas med kokt, pressad potatis, potatismjöl och vetemjöl.

Kroppkakorna ska sjuda ca 50 minuter i rejält saltat vatten. När dom flytit upp till ytan är dom klara.

Hela härligheten på tallrik. Öländska kroppkakor serveras med lingonsylt, ovispad, kall grädde och smör. Jag föredrar enbart smör. (Och salt)😉

Och inte att förglömma. Spadet från koket sparas till att baka bröd på. Saftiga, riktigt smakrika bröd blir det. Jag tillsätter bara jäst, rågsikt och vetemjöl och en gnutta sirap. Vill du inte baka på allt kokspad kan du slå av lite av det översta genomskinliga, ju mer grumligt från botten du får med desto godare blir bröden. Jag tror att jag har publicerat receptet förut annars får ni säga till om ni vill att jag lägger upp det när jag bakat ut dom.

2
33