ANNONS
Integritet på Tailsweep

Rimbobullar

/

Rimbobullar har fått sitt namn från en dam vid namn Ingrid Bohman från Rimbo i Norrtälje. Hon var mjölkbonde och var 1956 med i ett reportage i ICA-kurirer då hon skulle få sitt kök omgjort från ett bondkök till ett hypermodernt kök. När tidningsreportrarna skulle besöka henne på morgonen ville hon såklart bjuda dom på något gott hembakat från sitt nya kök, men då hon mjölkade korna tidigt så hann hon inte både göra degen, vänta på jäsningen och sen baka ut och vänta på en ytterligare jäsning så istället gjorde hon degen till dessa bullar på kalla ingredienser. Då kunde hon före mjölkningen göra både deg, baka ut dom direkt med fyllningen och lägga bullarna på plåt för jäsning i 2 timmar under tiden hon var ute i ladugården. Och naturligtvis blev reportrarna bjuda på riktigt nybakade bullar. Dom ville faktiskt döpa dessa bakverk till Ingrid-bullar men då protesterade Ingrid och föreslog istället namnet rimbobullar. I mitt recept är bulldegen inte kalljäst vilket ger den karaktäristiska lite sprödare konsistens, som snabba wienerbröd men dom är galet goda ändå. Fyllningen är här också adderad med finhackade hasselnötter och marsanpulver som ger en extra smakskjuts. Rimbobullar, kalljästa eller inte håller sig saftiga väldigt länge och jag tycker verkligen ni ska prova detta recept.Och här är det inte jag som levererat utan Joline helt själv.😉

Rimbobullar ca 60 st

Det här behöver du :

150 gram mjukt smör (rumsvarmt)

5 dl standardmjölk

1 pkt jäst 50 gram

½ tsk salt

½ dl flytande honung på

1 kilo vetemjöl special

Fyllning :

250 gram smör

1½ dl strösocker

4 msk marsanpulver

4 msk vaniljsocker

2 dl finhackade hasselnötter

Efter gräddning :

Florsocker + vatten till kristyr att ringla över

GÖR SÅHÄR :

Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke eller skålen till en köksassistent. Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör med degkroken i köksassistenten (eller arbeta degen för hand) tills du fått en fin men ändå väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter.

Förbered fyllningen. Rör ihop smöret med socker, vaniljsocker, marsanpulver och finhackade hasselnötter.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Dela i tre delar. Det blir ca 20st per degbit. Kavla degen till en rektangel. Skär ut fyrkanter ca 10*10cm. Klick ut 2 tsk fyllning på varje ruta och vik in hörnen mot mitten som ett kuvert. Tryck till lätt med fingret i mitten. Placera i aliminiumformar eller vanliga bullformar. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

När bullarna är färdiggräddade och fått svalna så rör du ihop vatten och florsocker och ringlar över.

1
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00