Äkta, öländska kroppkakor

Är det nånting som ölänningar håller på som tradition så är det kroppkakorna på trettondagsafton. Nya årets första kroppkakskok och det är ju såklart galet gott. Jag som är från Norrland har istället invigt min familj till pitepalten och brukar gå mot strömmen och koka just palt istället för kroppkakor på trettondagsafton. Men inte idag.😉 Och nu ska ni få höra, det är första gången på 15 år i vårt hus som jag kokar öländska kroppkakor själv!😳😳😳Ja, så är det. Självklart har jag kokat kroppkakor förr fast då ihop med släkt och vänner och på jobbet men aldrig hemma i vårt hus. Det är bara palt för hela slanten och några vita kroppkakor då och då när jag har mycket överbliven kokt potatis. Dessa kroppkakor gör sig inte riktigt rättvisa ändå vilket grämer mig eftersom jag inte hittade den förb****de rivskivan som ska vara just till kroppkakor. Alla andra rivskivor hittade jag, och även mixerkniven som jag alltid annars letar efter men inte den skivan jag behövde just idag så smeten är finriven och inte ”mald” kan man säga, så bortse från det. (Kroppkaksskiva finns att köpa som tillbehör till i alla fall Philips och Bosch matberedare och kostar kring 200kr) Smaken fick dock en stark 9:a av maken som är ganska kroppkaks-kräsen. Hade konsistens varit mer mald så hade jag kvalat in på en 10:a. Typiskt alltså!😂

Receptet då.

I äkta öländska kroppkakor används skalad, råriven/mald och urvriden potatis. En del kokt pressad potatis och därtill en nypa vetemjöl (en del använder inget mjöl alls) samt potatismjölet som bildas på botten av skålen som man vridit ur potatisvattnet i.

En grundregel;

4 delar råriven, urvriden potatis

1 del kokt, pressad potatis

Fyllning;

Rimmat sidfläsk, skuret i väldigt små bitar som blandas med fint hackad gul lök och stött kryddpeppar.

Mitt recept ger ca 20 kroppkakor

Det här behöver du :

3,5 kg fast potatis (min favorit är Asterix)

1,5 dl vetemjöl

3 msk av potatismjölet som bildats (se beskrivning)

Fyllning :

800 gram rimmat sidfläsk

3 gula lök

4 msk nystött kryddpeppar

GÖR SÅHÄR :

Förbered fyllningen dagen före så den får stå till sig i kylskåpet och dra åt sig av alla smaker. Skär fläsket mycket fint och blanda med fint hackad gul lök och nystött kryddpeppar. Täck med folie och låt stå i kylskåpet, minst 12 timmar.

Skala all potatis och ta bort 1/4 som ska kokas.

Finriv/mal resten och lägg i en finmaskig sil över en skål så det mesta av vätskan får rinna av. Ta en näve av potatisrivet och lägg i en ren kökshandduk. Vik ihop och vrid ur så mycket vätska du orkar. Lägg den urvridna potatisen i en degbunke som du kan blanda all smet i. Det är lite tidskrävande och behövs en hel del handkraft.

När all potatis är urvriden, pressa i den kokta potatisen. Slå också av vätskan från första skålen som potatisen fick rinna av i. I botten har där bildats fint, vitt potatismjöl som du kan skrapa upp med fingrarna och tillsätta i kroppkakssmeten. Blanda allt väl.

Ta smet och forma till lite mindre än en tennisboll, platta till i handen och forma som en grop. Lägg i fyllningen och nyp försiktigt ihop till en boll. Se till så det inte finns några sprickor, då kan du fukta händerna i kallt vatten och släta ut.

Förbered en rejält rymlig kastrull med vatten, koka upp och salta rejält. Sänk värmen till medel och lägg ner kroppkakorna försiktigt med en slev. Rör sakta i botten så ingen fastnar eller skaka grytan lätt på plattan.

Kroppkakorna ska inte koka eller ens bubbla, bara sjuda. När alla flytit upp till ytan är dom klara. Ca 50 minuter.

Förbered fyllningen dagen innan så alla smaker får stå till sig. Rimmat sidfläsk, finhackad gul lök och nystött kryddpeppar.

Den rårivna potatisen. Här ser ni att den är betydligt grövre i konsistensen än vad den ska vara. Det går naturligtvis lika bra det här också men jag skulle föredra att använda kroppkaksskivan istället.

Den urvridna potatisen, rejält urkramad. Det vita som syns i handduken är rent potatismjöl, stärkelsen från potatisen.

Den urvridna potatisen blandas med kokt, pressad potatis, potatismjöl och vetemjöl.

Kroppkakorna ska sjuda ca 50 minuter i rejält saltat vatten. När dom flytit upp till ytan är dom klara.

Hela härligheten på tallrik. Öländska kroppkakor serveras med lingonsylt, ovispad, kall grädde och smör. Jag föredrar enbart smör. (Och salt)😉

Och inte att förglömma. Spadet från koket sparas till att baka bröd på. Saftiga, riktigt smakrika bröd blir det. Jag tillsätter bara jäst, rågsikt och vetemjöl och en gnutta sirap. Vill du inte baka på allt kokspad kan du slå av lite av det översta genomskinliga, ju mer grumligt från botten du får med desto godare blir bröden. Jag tror att jag har publicerat receptet förut annars får ni säga till om ni vill att jag lägger upp det när jag bakat ut dom.