Stekpannebröd

Bland det godaste som finns till frukost! Nygräddade tunnbröd i stekpannan med extrasaltat Bregott och en god ost på… Det ska rinna och droppa av det smälta smöret, det är ju bara sååå gott. Gör dom inomhus i stekpannan eller ute på muurikkan. Är brödet slut hemma så finns alltid goda knep att ta till och detta är mitt allra bästa!😉

6 st

Det här behöver du :

1/4 pkt jäst

2½ dl mjölk (37 grader)

25 gram rumsvarmt smör

1 msk ljus sirap

1 tsk salt

5 dl rågsikt

GÖR SÅHÄR :

Ljumma mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Slå på mjölken och rör så jästen löser sig. Tillsätt smör + sirap + salt och så mycket mjöl att du kan arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa 30 minuter i bunken, täckt med plastfolie.

Ta upp degen på mjölat bakbord, nu får du ta lite extra mjöl om det behövs. Dela degen i 6 delar, kavla ut med kruskavel till runda tunnbröd, ca 0,5 cm i tjocklek. Lägg i torr stekpanna på svag värme till de är klara ca 2 min på varje sida.

1
21

Julmustkyckling

Vill ni prova en riktigt god, mustig kycklinggryta? Med julmust som smaksättning i såsen blir det en passande middag såhär lagom till jul. Just i såser tycker jag det är roligt att variera med olika smaksättningar. En favorit sen länge är glögg i såsen och jag vet att många av er har provat den och tycker likadant så jag länkar till det receptet HÄR. Julmust ger också en viss sötma och tillsammans med ris eller potatis och lingonsylt blev det en riktig fullträff till middag.

4 port

Det här behöver du :

500 gram kycklingfiléer

2 dl creme fraiche

3 dl julmust

1 msk grönsaksfond

1 msk kycklingfond

1 msk kinesisk soya

1 tsk malen ingefära

1 krm kanel

Khmer nymald rödpeppar

Salt

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingfiléerna tre gånger på längden. Bryn i het stekpanna med smör så det får fin färg.

Tillsätt resten av ingredienserna och koka upp. Sänk värmen och låt allt puttra ca 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Här använde jag mig av Khmer rödpeppar som har lite mer djup och hetta men det går lika bra med nymald svartpeppar.

2
30

After eight fudge

Hur gott låter inte det? Fudge som ibland kan bli lite väl sockersött får här en lite mer balanserad och fräsch smak av mint som gör sig extra bra till en kopp kaffe efter maten. Skär dom i lite mindre bitar, ca 1,5*1,5cm och det är precis lagom tycker jag. En ny favorit.Ett tips om fudgen skulle bli lite blank och kladdig efter några dagar, doppa bitarna lätt i kakao eller florsocker och dom är fina att servera igen.

Ca 40 bitar

Det här behöver du :

250 gram choklad (mörk eller ljus)

150 gram after eight

1 burk (397 gram) sötad, kondenserad mjölk

GÖR SÅHÄR :

Smält chokladen i en skål över vattenbad. Bryt ner after eight och rör till en slät chokladsmet. Tillsätt kondenserad mjölk och vänd runt så allt blandas väl.

Häll upp i en form klädd med bakplåtspapper. (15*20)

Du kan ta lite olja på fingrarna och smörja pappret med så lossnar fudgen lätt när du ska skära upp den i bitar.

Häll smeten i formen och ställ i kylskåp över natten. Ta ut och skär fem gånger på längden och åtta gånger tvärs över på bredden så får du 40 små munsbitar.

0
25