ANNONS
Integritet på Tailsweep

Ugnsbakad lax med himmelskt god sås

/

Såhär lagar du världens godaste ugnsbakade lax med en härligt krämig sås. Ja, det är sant. Så galet gott. En fiskrätt utan sås? Det finns väl knappast? Jag är ju inte en storfavorit när det gäller fisk men får jag göra en god sås till så lagar jag det mer än gärna till övriga familjen och lägger krutet på just såsen då jag kan stå länge och smaka av och finlira tills jag tycker den är perfekt. Visst kan jag äta fisk, men inget jag nånsin skulle välja frivilligt på en restaurang, om den inte är varmrökt – där funkar all fisk. Då smakar det inte så mycket fisk utan mer salt och rökt… Haha! Fiskbullar i hummersås däremot är bland mina topp 10 och där vet jag att många rynkar på näsan!😉 Skaldjur går helt bort till 100% det kan jag inte med i någon variant varken på tvären eller längden men mest konsistensen. Men en fisk ska ändå tillagas perfekt utan att bli torr och tråkigt och en fisk behöver alltid sin sås. Denna lax som övriga familjen verkligen älskade måste jag bara rekommendera. Prova den, bara gör det. Inte den vackraste rätt att fotografera men helt klart bland dom godaste! (Om man gillar fisk)😉 4 pers Det här behöver du : Ca 500 gram lax, filéer eller hel i bitSmör eller rapsolja till ugnsformen Såsen : 1/2 purjolök1/2 pkt bacon2 msk fiskfond1 msk grönsaksfond3 dl vatten3 dl grädde 100 gram philadelphiaost2 msk pressad citronjuiceNymalen vitpepparEv. ÖrtsaltEtt rejält knippe färsk bladpersilja GÖR SÅHÄR : Smörj en ugnsfast form med smör eller rapsolja. Lägg i laxen. Om du använder fryst lax kan du förbereda den såhär långt och koka ihop såsen under tiden den tinar i rumstemperatur. Såsen kan även förberedas dagen innan allt ska ugnsbakad. Strimla purjolök och bacon och fräs på i het stekpanna med smör så de får fin färg. Tillsätt fonderna, vatten, grädde och philadelphiaost. Låt såsen koka upp på medelvärme. Låt puttra ihop ca 10-15 minuter. Tillsätt 2 msk citronjuice, krydda med vitpeppar och om det behövs lite örtsalt. Smaka av så syran och sötman i såsen får en fin balans. Både fond och bacon ger en hel del sälta så smaka av noga så du får den balans du själv gillar. Avsluta med ett rejält knippe finhackad bladpersilja som du bara rör ner i såsen. Häll såsen över laxen i formen. Ugnsbaka i ca 15-20 minuter i 175 grader.Laxen får inte bli torr så har du förberett såsen dagen innan så så den hälla på kall tar det lite längre tid i ugnen än om såsen är nykokt o h varm. Laxen ska vara mjuk, och dela sig i fina, mjälla skivor när man trycker lätt på den.Servera med kokt potatis och kokta, gröna ärtorna.

Såsen har kokar ihop och jag avslutar med en knippe färsk bladpersilja.

Häll såsen över laxen i formen. Ugnsbaka i 15-20 minuter, 175 grader.

Servera med nykokt potatis, kokta ärtor och lite extra citron till den som vill ha.

3
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00