ANNONS
Integritet på Tailsweep

Beyti kebab på Kolgrill i Kalmar

/

I måndags gjorde vi lite ärenden och passade på att äta på Kolgrill i Kalmar. Ett ställe jag länge velat besöka just för deras turkiska mat. Har gått och blivit tokförälskad i just turkisk kebab. Iskender, shish kebab och den här varianten beyti kebab. Det finns två kolgrillar i Kalmar men efter lite forskning så ska denna vara den mest omtalade och ligger ganska otippat på industriområdet i Berga på Engelska vägen 14. Lägg det på minnet.😉

Utsidan av restaurangen ser ut som vilket gatukök som helst men insidan mer som ”tusen och en natt”. Stilfullt och mysigt med tunga, rejäla bord och stolar, inredningsdetaljer från Mellanöstern och en stämning på högtryck. Som att kliva in i en helt ny värld och lika förvånad blir man när man går ut därifrån igen och möts att bullriga maskiner och tunga fordon som passerar den pittoreska restaurangen. Den hade helt klart passat på Kalmars innergator bredvid Zorbas och Thai silk.

Personalen på Kolgrill är väldigt tillmötesgående, effektiva och hela tiden full servis som serverar, torkar bord och välkomnar nya gäster med ett leende trots stressiga lunchtider och näst intill fullsatt restaurang.

Man känner sig direkt välkommen och blir informerad om dagens lunchmeny och till den ingår dryck, den berömda linssoppan, en rejäl korg med nybakat lavashbröd (turkiskt tunnbröd) en härlig salladsbuffé med lite olika såser, samt kaffe.

Förutom dagens lunch för 89kr/99kr kan du även välja bland både förrätter (meze), varmrätter, vegetariska rätter, sallader och dessert. Och även avhämtning. Måste tillägga att dom är enormt generösa med portionerna så matlådor att ta med hem efter restaurangbesöket är inga problem. Bara glada miner och en härlig kulturupplevelse bland en hel del stamgäster som inte väljer Trocadero att dricka till maten utan ayran (en kall dryck gjort på yoghurt, mjölk och salt)

Maten då?

Såna förväntningar som jag hade efter att bläddrat hashtaggar på Instagram så var matupplevelsen en 4:a av 5.

Linssoppan, inte alls min smak. Kryddig, men inte het. Men jag kan tyvärr inte med konsistensen.

Lavashbrödet. Full pott! Så galet gott, rykande hett och nygräddat så tog man i det direkt så brände man sig. Tunt, segt och gick att dra isär sådär härligt så det liksom delar sig i tunna lager. Sjukt gott!

Vi beställde in en dagens. Shish kebab. Lammköttspett med ris/bulgur.

Och en rätt ur övriga menyn; Beyti kebab. Lammkött inrullat i lavashbröd, skuret i skivor med tomatsås, pommes till.

Lammköttet på spett var otroligt gott och mört och smaken av grillat fanns där.

Lammköttet i lavashbrödet var ännu mörare och smakade mer, men den röda tomatsåsen var alldeles för tjock och smakade mest tomatpuré/pizzasås. Den var dessutom kall när den hälldes på. Jag hade förväntat mig en tunn, stark, rykande tomatsås med skummigt, smält smör ovanpå men här tog den tjocka såsen över för mycket så den skrapade jag bort. Portionen var gigantiskt och även att vi delade mellan oss så blev det 8 bitar kvar som vi tog med hem i en matlåda.

Tillbehören var kanon. Sivri, den gröna turkiska paprikan och tomat som var lätt grillad. Löksalladen med persilja och sumak, en tzatziki och en tomatröra. Kan det ha varit ezme?

Ris/bulgur och även pommes var överflödigt. Lavashbrödet hade räckt gott och väl. Även smakmässigt tyckte vi.

Vi gick därifrån riktigt mätta, nöjda och med en stor matlåda med oss hem. Vi kommer garantera att gå dit igen. Även om tomatsåsen svek så var det en unik matupplevelse som jag rekommenderar.

I entrén på väg ut fanns även två mindre handfat så man kunde tvätta av sig lite snabbt. Här får man alltså äta med händerna vilket många gjorde och det är faktiskt extra gott av nån anledning på just ett sånt här ställe.

Besök gärna Kolgrill i Kalmar och ställ in GPS:en på Engelska vägen 14.😋😉

1
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00