Beyti kebab på Kolgrill i Kalmar

I måndags gjorde vi lite ärenden och passade på att äta på Kolgrill i Kalmar. Ett ställe jag länge velat besöka just för deras turkiska mat. Har gått och blivit tokförälskad i just turkisk kebab. Iskender, shish kebab och den här varianten beyti kebab. Det finns två kolgrillar i Kalmar men efter lite forskning så ska denna vara den mest omtalade och ligger ganska otippat på industriområdet i Berga på Engelska vägen 14. Lägg det på minnet.😉

Utsidan av restaurangen ser ut som vilket gatukök som helst men insidan mer som ”tusen och en natt”. Stilfullt och mysigt med tunga, rejäla bord och stolar, inredningsdetaljer från Mellanöstern och en stämning på högtryck. Som att kliva in i en helt ny värld och lika förvånad blir man när man går ut därifrån igen och möts att bullriga maskiner och tunga fordon som passerar den pittoreska restaurangen. Den hade helt klart passat på Kalmars innergator bredvid Zorbas och Thai silk.

Personalen på Kolgrill är väldigt tillmötesgående, effektiva och hela tiden full servis som serverar, torkar bord och välkomnar nya gäster med ett leende trots stressiga lunchtider och näst intill fullsatt restaurang.

Man känner sig direkt välkommen och blir informerad om dagens lunchmeny och till den ingår dryck, den berömda linssoppan, en rejäl korg med nybakat lavashbröd (turkiskt tunnbröd) en härlig salladsbuffé med lite olika såser, samt kaffe.

Förutom dagens lunch för 89kr/99kr kan du även välja bland både förrätter (meze), varmrätter, vegetariska rätter, sallader och dessert. Och även avhämtning. Måste tillägga att dom är enormt generösa med portionerna så matlådor att ta med hem efter restaurangbesöket är inga problem. Bara glada miner och en härlig kulturupplevelse bland en hel del stamgäster som inte väljer Trocadero att dricka till maten utan ayran (en kall dryck gjort på yoghurt, mjölk och salt)

Maten då?

Såna förväntningar som jag hade efter att bläddrat hashtaggar på Instagram så var matupplevelsen en 4:a av 5.

Linssoppan, inte alls min smak. Kryddig, men inte het. Men jag kan tyvärr inte med konsistensen.

Lavashbrödet. Full pott! Så galet gott, rykande hett och nygräddat så tog man i det direkt så brände man sig. Tunt, segt och gick att dra isär sådär härligt så det liksom delar sig i tunna lager. Sjukt gott!

Vi beställde in en dagens. Shish kebab. Lammköttspett med ris/bulgur.

Och en rätt ur övriga menyn; Beyti kebab. Lammkött inrullat i lavashbröd, skuret i skivor med tomatsås, pommes till.

Lammköttet på spett var otroligt gott och mört och smaken av grillat fanns där.

Lammköttet i lavashbrödet var ännu mörare och smakade mer, men den röda tomatsåsen var alldeles för tjock och smakade mest tomatpuré/pizzasås. Den var dessutom kall när den hälldes på. Jag hade förväntat mig en tunn, stark, rykande tomatsås med skummigt, smält smör ovanpå men här tog den tjocka såsen över för mycket så den skrapade jag bort. Portionen var gigantiskt och även att vi delade mellan oss så blev det 8 bitar kvar som vi tog med hem i en matlåda.

Tillbehören var kanon. Sivri, den gröna turkiska paprikan och tomat som var lätt grillad. Löksalladen med persilja och sumak, en tzatziki och en tomatröra. Kan det ha varit ezme?

Ris/bulgur och även pommes var överflödigt. Lavashbrödet hade räckt gott och väl. Även smakmässigt tyckte vi.

Vi gick därifrån riktigt mätta, nöjda och med en stor matlåda med oss hem. Vi kommer garantera att gå dit igen. Även om tomatsåsen svek så var det en unik matupplevelse som jag rekommenderar.

I entrén på väg ut fanns även två mindre handfat så man kunde tvätta av sig lite snabbt. Här får man alltså äta med händerna vilket många gjorde och det är faktiskt extra gott av nån anledning på just ett sånt här ställe.

Besök gärna Kolgrill i Kalmar och ställ in GPS:en på Engelska vägen 14.😋😉

1
19

Fransk fläskgryta med örter, champinjoner och ris

Fläskgryta, en riktig vardagsfavorit som inte tar lång tid men ändå blir sagolikt god, mustig och smakrik.

Du kan använda skinkstek, picnicbog, skinkschnitzel, karré etc. Billiga råvaror som du lätt kan trollar fram en riktigt härlig middag av. Grytor med nötkött såsom kalops, boeuf bourguignon, bolognese mm kräver betydlig längre tid på spisen.

Jag har i det här receptetanvänt mig av skivad skinkschnitzel. (rensat frysen) Bara skurit ner den i grövre bitar och tillsammans med lök, örtkryddor, fond mm kokat ihop en otroligt god vardagsgryta.

Sen rundade jag av den med färska champinjoner och persilja. Där gör ni precis som ni vill och vad ni tycker om. Jag ÄLSKAR champinjoner och persilja.😉

@kryddburken på INSTAGRAM

För mer daglig uppdatering om mig, Kryddburken och mitt liv – missa inte mitt instagramkonto som är helt offentligt. Bara sök efter @kryddburken och följ mig även där.

Det här behöver du :

600 gram skinkschnitzel (alt. skinkstek, picnicbog, karré etc)

1 gul, finhackad lök

2 msk torkade örter (Herbes de Provence)

1 msk tomatpuré

1 msk skånsk grovkornig senap

2 msk oxfond

4 dl vatten

—-

150 gram färska champinjoner

Ett litet knippe färsk, finhackad bladpersilja

Nymalen svartpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Strimla köttet grovt. Bryn i het stekpanna tillsammans med smör, lök och örtkryddor. När köttet fått fin färg och löken mjuknat, tillsätt tomatpuré, senap, fond och vatten. Låt allt koka upp och sjud på låg värme under lock ca 30 minuter. Tillsätt färska, skivade champinjoner och persilja. Smaka av med svartpeppar och örtsalt. Servera med ris, pasta, bulgur, potatis.

2
22

Korvstroganoff – godaste smaksättningen

Dagens middagstips denna måndag blir en klassisk korvstroganoff. I min stroganoff har jag ALLTID

(förutom korv)

lök, dijonsenap, tomatpuré och grädde men ibland tillsätter jag även en burk krossade tomater för extra fyllighet och en gnutta oregano lyfter det hela ytterligare.

6 – 8 port

Det här behöver du :

800 gram falukorv

2 gula lök

1 msk tomatpuré

1 msk dijonsenap

2 tsk oregano

1 msk vetemjöl

1 burk krossade tomater

3 dl grädde

1 köttbuljongtärning

Örtsalt

Vitpeppar

GÖR SÅHÄR :

Skär korven i mindre bitar. Stek i stekpanna med smör tillsammans med finhackad lök tills korven fått lite färg och löken mjuknat. Tillsätt tomatpuré, dijonsenap och oregano. Pudra över vetemjöl och vänd runt. Slå på krossade tomater och grädde och lägg i en buljongtärning. Låt småputtra med lock ca 10 minuter. Smaka av med örtsalt och vitpeppar.

Smaklig måltid!

1
27