Kycklingsallad med turkiska smaker

Här hemma gör vi ofta kycklingsallad till matlådor som kan ätas kalla. Det är himla smidigt då både Nicke o Joline (

som numera har praktik ett par dagar varje vecka)

jobbar inom entreprenad/flytt/lastbilsbranschen och då vet dom aldrig vart dom befinner sig vid lunchtid, om det finns tillgång till micro att värma maten eller är iväg på resande fot och inte hinner stanna för lunch. Denna kycklingsallad skiljer sig lite från dom jag ”brukar” göra då jag här har influerats av det turkiska köket. Isbergssallad, färsk bladspenat och ruccola går helt bort. Istället använder jag rejält med persilja som ”sallad”. Jag finhackar den tillsammans med färska plommontomater, lök och sumak-krydda som är både syrlig och fräsch.Sen har jag jag lagt till turkiskt paprika, eller sivri som den heter. Lång smal, grön ibland gul, lite kryddig och mer smakrik än vanlig paprika men med en liten, och då menar jag liten gnutta hetta så här kan man med fördel skiva den utan att behöva gröpa ur fröna. Sååå god som ren grönsak också, superkrispig och har blivit min favorit till dippsås bland annat.

Ett rejält knippe bladpersilja och likaså sivri har jag hittat på Netto till väldigt bra pris, så kika där om ni inte hittar.

8 port

Det här behöver du :

6 port kokta makaroner

2 helstekta och urbenade kycklingar

2 msk olivolja

2 tsk D’elidas chilisås

Trocomare örtsalt paprika

Salladen :

4 hela plommontomater

2 gula lök

3 sivri paprika (eller en vanlig grön)

1 rejält knippe bladpersilja (ca 3 dl finhackad)

1 msk sumak

GÖR SÅHÄR :

Koka makaronerna al dente. Skölj i kallt vatten. Blanda kycklingköttet med olivolja, d’elidas chilisås och örtsalt och rör ihop med makaronerna.

Finhacka alla ingredienser till salladen och vänd ner. Smaka av med ev mer örtsalt och eller sumak.

Servera, fyll matlådor och njut. He behövs absolut ingen dressing eller sås till. Hur god som helst.

Smaklig måltid!

1
23

Soffritto bolognese

När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga.

Hemligheten är såklart en explosion av smaker och naturlig umami.

Umami är den femte smaken utöver sött, salt, surt och beskt. Umami är ren och skär smakförstärkare, den finns naturlig i vissa livsmedel men också på konstgjord väg och då kallad natriumglutamat.

Den senare versionen hittar vi ofta i olika billigare kryddblandningar bland annat aromat och buljongtärningar.

Söker man naturlig umami så hittar man den i bland annat tomater, skaldjur, röda, feta fiskar, parmesanost, selleri, nötter, sjögräs och jästa fisksåser. En av de viktigaste ingredienserna i tillagningen för bland annat ramen nudlar. Kanske därför det är sååå gott?😉

På många asiatiska restaurangen finns det små karameller man får i entrén innan maten kommer in, de innehåller just umami, smakförstärkare för att höja upplevelsen av maten. Inte så tokigt tänkt kanske men många använder då istället natriumglutamat istället för de naturliga råvarorna.

Nu till soffritton.

Det är från början en fransk term Mire Poix för finhackad gul lök, morot och rot eller stjälkselleri som används vid uppkok av buljonger. Inte så konstigt eller hur? Den används flitigt i det västerländska köket som bas i en uppsjö av soppor, såser och just buljonger. Smakerna som framträder är slående och i en långkokt bolognese? Ja, ni förstår.

Sen kommer vi till rödvinet. Jag använder väldigt sällan rött vin i köttfärssås. Jag gör ibland en variant med vitt vin, vitlök, timjan, grädde och citron som ligger på delade förstaplats med denna variant.

Om vin innehåller umami vet jag inte. Men vin i maten kräver långkok så alkoholen kokas bort och smakerna blir kvar.

Vinet jag använt är en 1 liters tetra, AUSSIE Kangarouge (6451) 72kr.

Ta er tid att laga detta, det är guld värt och varje tugga du tar kommer tacka dig. Du behöver en stekpannan o en rejäl stekgryta med lock. Och en kastrull till pastan. Men du har gott om tid att diska och städa köket och duka bordet under tiden denna rätt tillagas.

Tro mig, det kommer bli SUCCÉ!😉

8 – 10 port

Det här behöver du :

800 gram nötfärs

2 morötter

2 gul lök

4 stjälkar stjälkselleri

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 burk Mutti hela plommontomater

2 lagerblad

1 liter vatten

5 dl rött vin

2 msk sherryvinäger (Jo, den behövs faktiskt)

1 dl oxfond

1 msk torkad timjan

1 msk torkad oregano

Nymalen vitpeppar

Salt

En nypa strösocker

GÖR SÅHÄR :

Bryn nötfärsen i stekpanna på hög värme i smör så den får en gyllenbrun färg och krispig yta. Flytta över i en stor, rymlig stekgryta med lock.Finhacka morötter, lök, selleri och vitlök och fräs på i samma stekpanna som färsen, tillsätt lite extra smör.

Häll över i grytan med färsen när allt mjuknat lite, efter ca 2-3 minuter. Ställ plattan med grytan på medelvärme och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt puttra i ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.

Soffritton får brynas i samma panna som färsen. Finhackad lök, morot och stjälkselleri.

Efter nötfärsen är brynt och likaså soffritton som får allt blandas samman i en stor, rymlig stekgryta med lock.

När resten av ingredienserna är tillsatta får att sjuda under lock ca 2 timmar.

Lägg upp på tallrik med nykokt spagetti, (jag älskar dom tunna Barilla Cappelini) riven parmesan och några ”duttar” finhackad bladpersilja.

Smaklig spis, det här är bland den godaste smakupplevelsen som finns.

5
25

Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa

Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska.

Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En väldigt liten by på omkring 15 familjer. En populär utgångsort sommartid för turister om man vill vandra kring eller bestiga Kebnekajse. Nikkaloukta ses som porten till fjällvärlden. Soppan har två viktiga huvudingredienser; färs och vitkål. Två billiga ingredienser som drygas ut med lök, potatis mm och fick in en hel del olika varianter.

Jag har gjort mitt eget recept efter en hel del laborerande fram och tillbaka, som jag tycker är godast. Både vitlök, gul lök och purjolök har jag tillsatt och lite hetta i form av sambal oelek och syra av ättika. Den här är bara så god, mättande och med klimp kan det inte bli bättre.

Ni har väl provat klimp i soppa?

Ett stort plus för billiga ingredienser, det blir MYCKET mat som räcker till många och soppan håller sig en vecka i kylskåpet.

Går även utmärkt att frysas.

Det här behöver du :

500 gram nötfärs

300 gram strimlad vitkål

1/2 finhackad purjolök

1 gul finhackad lök

2 fintärnade morötter

4 fintärnade potatisar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 liter vatten

4 msk oxfond

1 lagerblad

4 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

1 msk stark senap

1 msk ättika

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Använd en rymlig gryta eller kastrull med lock.

Börja med att bryna färsen så den får fin färg. Tillsätt vitkål, purjolök, lök, morötter, potatis, vitlök och tomatpuré. Låt allt få fräsa ihop tillsammans ca 2-3 minuter. Slå på vatten och resten av ingredienserna. Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg och låt koka under lock ca 2 timmar. Smaka av med örtsalt och peppar. Behöver du bättra på syran eller hettan så en liten gnutta ättika eller sambal oelek extra. Ta upp lagerbladet.

Klicka i klimpsmeten i soppan med en tesked och låt sjuda i fem minuter. Servera.

Klimp :
2 ägg
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg & mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät smet, salta. Klicka ner smeten i soppan med en tesked i taget. Låt sjuda några minuter.

Smaklig soppa!

5
55