ANNONS

Soffritto bolognese

/

När man vill lyfta köttfärssåsen några nivåer från vardagsmatens invanda träsk och lyxa till det lite extra så krävs en soffritto och rött vin. En köttfärssås tillagad på italiensk vis höjer smaklökar till skyarna och man får verkligen tillåta sig att blunda och njuta av varje tugga.

Hemligheten är såklart en explosion av smaker och naturlig umami.

Umami är den femte smaken utöver sött, salt, surt och beskt. Umami är ren och skär smakförstärkare, den finns naturlig i vissa livsmedel men också på konstgjord väg och då kallad natriumglutamat.

Den senare versionen hittar vi ofta i olika billigare kryddblandningar bland annat aromat och buljongtärningar.

Söker man naturlig umami så hittar man den i bland annat tomater, skaldjur, röda, feta fiskar, parmesanost, selleri, nötter, sjögräs och jästa fisksåser. En av de viktigaste ingredienserna i tillagningen för bland annat ramen nudlar. Kanske därför det är sååå gott?😉

På många asiatiska restaurangen finns det små karameller man får i entrén innan maten kommer in, de innehåller just umami, smakförstärkare för att höja upplevelsen av maten. Inte så tokigt tänkt kanske men många använder då istället natriumglutamat istället för de naturliga råvarorna.

Nu till soffritton.

Det är från början en fransk term Mire Poix för finhackad gul lök, morot och rot eller stjälkselleri som används vid uppkok av buljonger. Inte så konstigt eller hur? Den används flitigt i det västerländska köket som bas i en uppsjö av soppor, såser och just buljonger. Smakerna som framträder är slående och i en långkokt bolognese? Ja, ni förstår.

Sen kommer vi till rödvinet. Jag använder väldigt sällan rött vin i köttfärssås. Jag gör ibland en variant med vitt vin, vitlök, timjan, grädde och citron som ligger på delade förstaplats med denna variant.

Om vin innehåller umami vet jag inte. Men vin i maten kräver långkok så alkoholen kokas bort och smakerna blir kvar.

Vinet jag använt är en 1 liters tetra, AUSSIE Kangarouge (6451) 72kr.

Ta er tid att laga detta, det är guld värt och varje tugga du tar kommer tacka dig. Du behöver en stekpannan o en rejäl stekgryta med lock. Och en kastrull till pastan. Men du har gott om tid att diska och städa köket och duka bordet under tiden denna rätt tillagas.

Tro mig, det kommer bli SUCCÉ!😉

8 – 10 port

Det här behöver du :

800 gram nötfärs

2 morötter

2 gul lök

4 stjälkar stjälkselleri

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

1 burk Mutti hela plommontomater

2 lagerblad

1 liter vatten

5 dl rött vin

2 msk sherryvinäger (Jo, den behövs faktiskt)

1 dl oxfond

1 msk torkad timjan

1 msk torkad oregano

Nymalen vitpeppar

Salt

En nypa strösocker

GÖR SÅHÄR :

Bryn nötfärsen i stekpanna på hög värme i smör så den får en gyllenbrun färg och krispig yta. Flytta över i en stor, rymlig stekgryta med lock.

Finhacka morötter, lök, selleri och vitlök och fräs på i samma stekpanna som färsen, tillsätt lite extra smör. Häll över i grytan med färsen när allt mjuknat lite, efter ca 2-3 minuter. Ställ plattan med grytan på medelvärme och tillsätt resten av ingredienserna. Lägg på locket och låt puttra i ca 2 timmar. Smaka av med salt och peppar och en nypa socker.

Soffritton får brynas i samma panna som färsen. Finhackad lök, morot och stjälkselleri.

Efter nötfärsen är brynt och likaså soffritton som får allt blandas samman i en stor, rymlig stekgryta med lock.

När resten av ingredienserna är tillsatta får att sjuda under lock ca 2 timmar.

Lägg upp på tallrik med nykokt spagetti, (jag älskar dom tunna Barilla Cappelini) riven parmesan och några ”duttar” finhackad bladpersilja.

Smaklig spis, det här är bland den godaste smakupplevelsen som finns.

5

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00