ANNONS
Integritet på Tailsweep

Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa

/

Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska.

Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En väldigt liten by på omkring 15 familjer. En populär utgångsort sommartid för turister om man vill vandra kring eller bestiga Kebnekajse. Nikkaloukta ses som porten till fjällvärlden. Soppan har två viktiga huvudingredienser; färs och vitkål. Två billiga ingredienser som drygas ut med lök, potatis mm och fick in en hel del olika varianter.

Jag har gjort mitt eget recept efter en hel del laborerande fram och tillbaka, som jag tycker är godast. Både vitlök, gul lök och purjolök har jag tillsatt och lite hetta i form av sambal oelek och syra av ättika. Den här är bara så god, mättande och med klimp kan det inte bli bättre.

Ni har väl provat klimp i soppa?

Ett stort plus för billiga ingredienser, det blir MYCKET mat som räcker till många och soppan håller sig en vecka i kylskåpet.

Går även utmärkt att frysas.

Det här behöver du :

500 gram nötfärs

300 gram strimlad vitkål

1/2 finhackad purjolök

1 gul finhackad lök

2 fintärnade morötter

4 fintärnade potatisar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 liter vatten

4 msk oxfond

1 lagerblad

4 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

1 msk stark senap

1 msk ättika

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Använd en rymlig gryta eller kastrull med lock.

Börja med att bryna färsen så den får fin färg. Tillsätt vitkål, purjolök, lök, morötter, potatis, vitlök och tomatpuré. Låt allt få fräsa ihop tillsammans ca 2-3 minuter. Slå på vatten och resten av ingredienserna. Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg och låt koka under lock ca 2 timmar. Smaka av med örtsalt och peppar. Behöver du bättra på syran eller hettan så en liten gnutta ättika eller sambal oelek extra. Ta upp lagerbladet.

Klicka i klimpsmeten i soppan med en tesked och låt sjuda i fem minuter. Servera.

Klimp :
2 ägg
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg & mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät smet, salta. Klicka ner smeten i soppan med en tesked i taget. Låt sjuda några minuter.

Smaklig soppa!

5
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00