Nikkalouktasoppa – norrländsk, rejäl höstsoppa

Har ni någon riktigt favoritsoppa ni ofta lagar? Jag älskar klara buljongsoppor, gärna med bitar och massor av fyllning. Mixade eller ”redda” soppor med grädde eller creme fraiche tillhör inte favoriterna. Jag vill ha en soppa ungefär som en gryta fast med mer vätska.

Nikkalouktasoppan kommer från den lappländska byn Nikkaloukta i Gällivare kommun. En väldigt liten by på omkring 15 familjer. En populär utgångsort sommartid för turister om man vill vandra kring eller bestiga Kebnekajse. Nikkaloukta ses som porten till fjällvärlden. Soppan har två viktiga huvudingredienser; färs och vitkål. Två billiga ingredienser som drygas ut med lök, potatis mm och fick in en hel del olika varianter.

Jag har gjort mitt eget recept efter en hel del laborerande fram och tillbaka, som jag tycker är godast. Både vitlök, gul lök och purjolök har jag tillsatt och lite hetta i form av sambal oelek och syra av ättika. Den här är bara så god, mättande och med klimp kan det inte bli bättre.

Ni har väl provat klimp i soppa?

Ett stort plus för billiga ingredienser, det blir MYCKET mat som räcker till många och soppan håller sig en vecka i kylskåpet.

Går även utmärkt att frysas.

Det här behöver du :

500 gram nötfärs

300 gram strimlad vitkål

1/2 finhackad purjolök

1 gul finhackad lök

2 fintärnade morötter

4 fintärnade potatisar

3 finhackade vitlöksklyftor

2 liter vatten

4 msk oxfond

1 lagerblad

4 msk tomatpuré

1 msk sambal oelek

1 msk stark senap

1 msk ättika

Svartpeppar

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Använd en rymlig gryta eller kastrull med lock.

Börja med att bryna färsen så den får fin färg. Tillsätt vitkål, purjolök, lök, morötter, potatis, vitlök och tomatpuré. Låt allt få fräsa ihop tillsammans ca 2-3 minuter. Slå på vatten och resten av ingredienserna. Låt koka upp och sänk sedan värmen till låg och låt koka under lock ca 2 timmar. Smaka av med örtsalt och peppar. Behöver du bättra på syran eller hettan så en liten gnutta ättika eller sambal oelek extra. Ta upp lagerbladet.

Klicka i klimpsmeten i soppan med en tesked och låt sjuda i fem minuter. Servera.

Klimp :
2 ägg
1 dl mjölk
4-5 dl vetemjöl
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop ägg & mjölk. Rör ner mjölet lite i taget så du får en slät smet, salta. Klicka ner smeten i soppan med en tesked i taget. Låt sjuda några minuter.

Smaklig soppa!

5
55

Carbonara med champinjoner

Fredagsmiddag deluxe råkade det bli. Utan att ens hunnit helghandla så serverades den godaste pastan av kylskåpsrester och såklart lite trolleri.😉

Idag blev det både brödbak efter paltkoket i måndags då jag sparade spad till två limpor. Hur gott är inte det??

Två limpor paltbröd. Nyss uttagna ur ugnen och penslade med sirap.

Och rimmat fläsk blev också över från palten så den fick bli till en god carbonara idag. Ja… Sen råkade jag ha en låda med lite färska champinjoner också så dom fick åka med. När vissa varor sjunger på sista versen så kan man skapa dom mest fantastiska maträtter för en billig peng och dessutom utan att behöva slänga mat.

Trevlig helg på er❤️

Berätta gärna vad ni brukar äta på fredagar?

4 – 6 port

Det här behöver du : 
4 port kokt pasta (barilla bavette)

200 gram rimmat sidfläsk

100 gran färska champinjoner

150 gram riven parmesanost

2 äggulor

1 dl pastavatten

Nymalen Khmer svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 

Koka pastan al dente. Skär fläsket i strimlor. Fräs på och knaperstek det i stekpannan. Tillsätt skivade färska champinjoner och vänd runt. Lyft över den kokta pasta i stekpannan. Tillsätt parmesan och äggulor. Slå över ca en deciliter av pastavattnet också. Dra ett par varv med svartpepparkvarnen. Rör om och servera. (hade två kvistar persilja också så de fick bli det lilla extra på toppen)😉

Snåla inte med svartpepparn. Smaklig måltid och trevlig helg önskar jag er.

0
17

Sommarkaka med äpple och kanel/havre-crumble

Ja, det låter såklart lite tokigt med sommarkaka såhär i hösttider men originalreceptet har jag fått av min farmor Eva-Maj och då heter den just sommarkaka men kan naturligtvis bakas året om. Den går även under namnet ”pite-kaka”.

Det jag har lagt till i receptet är 2st äpplen, inget annat.

Det går utmärkt att baka ut den i en större långpanna, men här använde jag en ugnsform ca 25*40 med höga kanter, det blir lite längre samt lägre temperatur i ugnen. Vill du baka den i långpanna så höj värmen lite och ta ut kakan efter 10-15 min istället.

Den här kakan är bakad på våra egna äpplen, som i vanliga fall brukar bli gigantiska, klarröda, stora fina äpplen. I år har de flesta trillat av tidigt innan dom vuxit till sig. De få vi har kunnat ta tillvara på är som vanligt de godaste äpplen som finns men efter förra årets torka då vi inte fick ett enda äpple så tar det nog sin tid innan fruktträden återhämtar sig och kommer ifatt.

Hur som haver så använd de äpplen du tycker om, gärna en fast sort.

Det här behöver du :
100 gram smält smör
3 dl mjölk
1 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Topping :

2 äpplen
150 g smält margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel

Vispa ägg och socker. Blanda ner övriga ingredienser. Bred ut i smord ugnsfast form med höga kanter, ca 25*40. Smeten ska vara väldigt kompakt och trögflytande.

Skala äpplena och skär i skivor och tryck ner i smeten. Blanda ingredienserna till ”toppingen” och klicka ut över smeten. Dra en gaffel genom allt ett par gånger.

Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Kakan ska inte ”dallra” i mitten. Skulle den göra det efter angiven tid och kanterna börjar bli knapriga så täck med aluminiumfolie och grädda en stund till. Ta ut. Skär i rutor. Går utmärkt att frysas in.

Innan kakan åker in i ugnen. Smet i botten, äppelskivor och toppingen på. Ta en gaffel och rör om lite innan du ställer in formen i ugnen.

Färdiggräddat. Låt svalna en stund och skär sedan upp i rutor.

Gofika till kaffet! Bättre blir det inte.

0
12