Sommarkaka med äpple och kanel/havre-crumble

Ja, det låter såklart lite tokigt med sommarkaka såhär i hösttider men originalreceptet har jag fått av min farmor Eva-Maj och då heter den just sommarkaka men kan naturligtvis bakas året om. Den går även under namnet ”pite-kaka”.

Det jag har lagt till i receptet är 2st äpplen, inget annat.

Det går utmärkt att baka ut den i en större långpanna, men här använde jag en ugnsform ca 25*40 med höga kanter, det blir lite längre samt lägre temperatur i ugnen. Vill du baka den i långpanna så höj värmen lite och ta ut kakan efter 10-15 min istället.

Den här kakan är bakad på våra egna äpplen, som i vanliga fall brukar bli gigantiska, klarröda, stora fina äpplen. I år har de flesta trillat av tidigt innan dom vuxit till sig. De få vi har kunnat ta tillvara på är som vanligt de godaste äpplen som finns men efter förra årets torka då vi inte fick ett enda äpple så tar det nog sin tid innan fruktträden återhämtar sig och kommer ifatt.

Hur som haver så använd de äpplen du tycker om, gärna en fast sort.

Det här behöver du :
100 gram smält smör
3 dl mjölk
1 ägg
3 dl socker
7 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver

Topping :

2 äpplen
150 g smält margarin
2 dl socker
3 dl havregryn
6 tsk kanel

Vispa ägg och socker. Blanda ner övriga ingredienser. Bred ut i smord ugnsfast form med höga kanter, ca 25*40. Smeten ska vara väldigt kompakt och trögflytande.

Skala äpplena och skär i skivor och tryck ner i smeten. Blanda ingredienserna till ”toppingen” och klicka ut över smeten. Dra en gaffel genom allt ett par gånger.

Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Kakan ska inte ”dallra” i mitten. Skulle den göra det efter angiven tid och kanterna börjar bli knapriga så täck med aluminiumfolie och grädda en stund till. Ta ut. Skär i rutor. Går utmärkt att frysas in.

Innan kakan åker in i ugnen. Smet i botten, äppelskivor och toppingen på. Ta en gaffel och rör om lite innan du ställer in formen i ugnen.

Färdiggräddat. Låt svalna en stund och skär sedan upp i rutor.

Gofika till kaffet! Bättre blir det inte.