Pannbiff med pepparsås och potatismos

Nu är äntligen

Ölands Skördefest

igång! Vädret är strålande och vi är laddade. Imorgon på dan blir det en sväng till torget i Borgholm, bara för att strosa runt i atmosfären och känna in stämningen. På lördag åker vi norrut och tillbringar eftermiddag och kväll på Bödasågens Allhandel som bland annat har en stor veteranlastbils-utställning, skörderally och liveshow.

Söndag får det bli Ekerums matmarknad i vanlig ordning. Det ska bli jättekul och ön har redan fyllts på ordentligt med sugna skördefestfirare. Följer ni länken ovan så ser ni program och tider för alla dagar och allt ni behöver veta om ni ska besöka ön. Bästa tiden på året så missa inte detta tillfälle om ni har möjlighet.

Dagens middagstips blir en klassisk husmans med supersaftiga pannbiffar, en kryddig, god pepparsås och hemmagjort potatismos. Bra uppladdning inför helgen.😉

Hoppas vi ses!

ca 10 st biffar 

Det här behöver du : 

800 gram blandfärs 

2 ägg 

2 msk potatismjöl

2 msk kalvfond 

1 dl vatten 

1 dl havregryn 

1 msk bostongurka 

1 tak sambal oelek

Svartpeppar 

GÖR SÅHÄR : 

Blada färsen med samtliga ingredienser. Forma till 10 stycken bollar med lätt fuktade händer. Platta till lätt och stek i smör på medelvärme.

Pepparsås : 

2 msk smör

1,5 msk vetemjöl 

4 dl vatten 

2 msk kalvfond 

1 tsk mortlad grönpeppar i lag

1 tsk mortlad svart, vit och rosépeppar 

2 dl grädde 

1 msk äppelmos

Salt 


GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och tillsätt vetemjöl och vispa slätt. Späd på med vatten under tiden du vispar. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt sjuda ca 15 – 20 minuter. Smaka av. 

1
44

Plommonspäckad fläskstek med gräddsås

Här kommer receptet på söndagssteken jag gjorde i helgen. Det blev så otroligt gott. Gjord på picnicbog, plommonspäckad och tillagad i gryta i en mustig buljong med lök, morot, äpple, lagerblad mm.

Steken har puttrar i grytan i 2 timmar sedan fått vila i folie i rumstemperatur under tiden jag kokat ihop såsen.

Det är bland det bästa som finns när hösten är här att få sätta sig till dukat bord och avnjuta en riktigt god söndagsmiddag.

Det här behöver :

1,5 kg picnicbog, skinkstek eller karré

250 gram torkade plommon

1 stort äpple

2 gul lök

3 morötter

6 lagerblad

1 msk tomatpuré

Vatten

1/2 dl oxfond

1/2 dl ättiksspad från tex inlagd gurka

3 dl grädde

Trocomare örtsalt

Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Börja med att göra snitt i steken med en smal vass kniv och tryck ner torkade plommon i hålen. Jag gjorde ca 10-12 hål.

Bryn steken runtom i en rymlig gryta så den får fin färg. Tillsätt resten av plommonen, äpple, lök och morötter skurna i grova bitar. Lägg i lagerblad och tomatpuré och låt allt få brynas med en stund innan du slår på vatten. Slå på så mycket att det täcker köttet till hälften. Tillsätt också fond och ättiksspad.

Låt sjuda på medelvärme under lock ca 2 timmar. Skumma av ytan.

Ta upp köttet och slå in det i folie så det får vila och värmeutjämna.

Sila skyn och koka upp igen tillsammans med grädde. (spara lök, morötter och äpple till servering)

Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Skär upp köttet och servera med kokt potatis, tillbehören, äppelmos och den gudomligt goda såsen.

0
30

BLT smörgåstårta

Jolines födelsedag igår!❤️ 17år är hon nu vår ”lilla” prinsessa. Några av födelsedagspresenterna har hon redan fått ett par veckor i förskott, bland annat en bilnyckel med tillhörande Volvo V70 och en kattunge.😉 Vi firade henne tillsammans med familj och släkt och hade en supermysig kväll.

Hennes önskemiddagen i år blev en BLT smörgåstårta. Bacon/Lettuce/Tomato. Självklart så fixar vi det. Sen ville hon själv göra efterrätts-tårtan och där trollade hon ihop en banoffeetårta med diam, banan, dulce de leche och grädde. Sååå god!

Jag har tidigare lagt upp recept på Club sandwich smörgåstårta, den innehåller även kyckling, det receptet hittar ni HÄR!

10-12 bitar (3 lager)

Det här behöver du :

8 halvmånar hönökaka

6 pkt bacon (120 gram)

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

400 gram Hellmans majonäs (1 stor burk)

5 dl creme fraiche

1 dl soltorkade tomater i marinad

2 stora, färska plommontomater

Ca 8 skivor ost (port salut)

1/2 huvud isbergssallad

1 näve blandade körsbärstomater

GÖR SÅHÄR :Börja med att steka bacon knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Jag lägger dom på en ugnsplåt och steker i ugnen på 200 grader.

Klipp det sedan i mindre, finare bitar när det torkat. Baconet ska fördelas på två lager samt räcka till lite garnering på toppen så glöm inte att spara lite det.

Rör ihop grundröran med majonäs och creme fraiche, smaka av med örtsalt och några varv med pepparkvarnen.

Blanda ihop de tre fyllningarna i varsin skål. Spara lite av grundröran som ska täcka tårtan runtom och ovanpå. Skulle det ta slut så tillsätt mer majonäs till just att täcka tårtan. Fyllningarna ska vara riktigt saftiga så snåla inte.

Bred varje hönökaka med bregott före fyllningen och lägg ihop lager för lager.

Täck tårtan med grundröra. Fäst ostskivor runtom. Jag använder färdigskivad port salut.

Toppa med finskuren isbergssallad, halverade körsbärstomater och knaperstekt bacon. Servera!😋

Lager 1;

Grundröra + finhackade soltorkade tomater

Lager 2;

Grundröra + hälften av bacon + hälften av isbergssalladen (finstrimlad/hackad)

Lager 3;

Grundröra + hälften av bacon + 2 finhackade färska plommontomater

Jolines egna banoffee-tårta!

4
22