Plommonspäckad fläskstek med gräddsås

Här kommer receptet på söndagssteken jag gjorde i helgen. Det blev så otroligt gott. Gjord på picnicbog, plommonspäckad och tillagad i gryta i en mustig buljong med lök, morot, äpple, lagerblad mm.

Steken har puttrar i grytan i 2 timmar sedan fått vila i folie i rumstemperatur under tiden jag kokat ihop såsen.

Det är bland det bästa som finns när hösten är här att få sätta sig till dukat bord och avnjuta en riktigt god söndagsmiddag.

Det här behöver :

1,5 kg picnicbog, skinkstek eller karré

250 gram torkade plommon

1 stort äpple

2 gul lök

3 morötter

6 lagerblad

1 msk tomatpuré

Vatten

1/2 dl oxfond

1/2 dl ättiksspad från tex inlagd gurka

3 dl grädde

Trocomare örtsalt

Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Börja med att göra snitt i steken med en smal vass kniv och tryck ner torkade plommon i hålen. Jag gjorde ca 10-12 hål.

Bryn steken runtom i en rymlig gryta så den får fin färg. Tillsätt resten av plommonen, äpple, lök och morötter skurna i grova bitar. Lägg i lagerblad och tomatpuré och låt allt få brynas med en stund innan du slår på vatten. Slå på så mycket att det täcker köttet till hälften. Tillsätt också fond och ättiksspad.

Låt sjuda på medelvärme under lock ca 2 timmar. Skumma av ytan.

Ta upp köttet och slå in det i folie så det får vila och värmeutjämna.

Sila skyn och koka upp igen tillsammans med grädde. (spara lök, morötter och äpple till servering)

Smaka av med örtsalt och svartpeppar. Red såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Skär upp köttet och servera med kokt potatis, tillbehören, äppelmos och den gudomligt goda såsen.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..