ANNONS

Långlagad, helstekt majskyckling med riktigt god skysås

/

Igårkväll åt vi en himla god middag här hemma. Jag tillagade en helstekt majskyckling. Långlagad i ugnen med inspiration från Nigella och en skysås till det med inspiration från Jamie Oliver. Det gäller ju att plocka det bästa av dom bästa!😉 Just kycklingen ska långstekas i ugnen på 150 grader på en bädd av läk, morötter, buljong mm. en timme täckt med folie så alla smaker ”bäddas” in och förvaras. Sen tar jag bort foliet, höjer värmen till 200 grader och steker ytterligare 30 min för att få en riktigt härlig, krispig yta. Så otroligt saftigt när man gör på det här viset så prova det om ni tycker att er kyckling ofta blir torr och tråkig.

Medan kycklingen sen vilar, inlindad i folie så gör jag såsen.

Och såsen gör jag som Jamie brukar göra när något tillagats i ugn;

Hela ugnsformen med det som finns kvar efter att man stekt något i den, ofta lök, morötter, buljong, vitt vin etc ställer jag direkt på spisen och pudrar över lite mjöl som redning.

Sen mosar jag allt med rotfruktsstöten för att få ut alla smaker, slår på grädde, smakar av och sist av allt silar såsen. Godare är godast, och mindre disk än om man skulle silat allt från början och kokat upp såsen i ny kastrull.

Prova detta, det är så enkelt och blir riktig saftigt och med extra god sås.

I helgen kommer jag att presentera vinnaren av Årets finaste sommartårta, håll utkik då!😘

4 port

Det här behöver du :

1 hel majskyckling ca 1,5kg

Salt och svartpeppar

2 gula lök

2 morötter

3 msk kycklingfond

1 msk japansk soya

1 tsk D’Elidas chilisås

6 dl vatten

—–

1 msk vetemjöl

3 dl grädde

Några droppar worcestershiresås

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Skala och skär läk och morötter i slantar och täck botten på en ugnsfast form ca 20*30 med höga kanter. Gärna en form som inte är för stor till kycklingen utan en som den precis får plats i. Vispa ihop fond, soya, chilisås och vatten och slå i botten.

Krydda kycklingen runtom och lägg den direkt ovanpå med ryggsidan neråt. Täck hela formen noga med aluminiumfolie. Stek i ugnen 1 timme på 150 grader.

Ta ut formen. Ös kycklingen med skyn och ställ in i ugnen igen utan folie och höj värmen till 200 grader i 30 minuter. Kolla så att kycklingen är helt genomstekt genom att sticka ett hål i köttet med en vass kniv och sedan trycka lätt för att se att köttsaften som kommer ut är genomskinlig och inte rosa.

Ta upp kycklingen och linda in i folie så den håller värmen.

Såsen :

Ta formen som kycklingen varit i och ställ på spisen på medelvärme. Pudra över en matsked vetemjöl och rör om. Mosa sönder lök och morötter tillsammans med skyn med en rotfruktsstöt. Slå på 3 dl grädde och vispa sedan ihop allt till en tjock sås. Jag brukar även ta några droppar worcestershiresås i. Smaka av med salt och peppar.

Sila såsen genom ett durkslag.

Skär upp kycklingen eller ”bryt” av, lår, klubba, vingar och plocka från filéerna. Servera med jasminris, sallad och den goda såsen.

Efter en timme täckt med folie tar jag ut lyckligen och öser den med skyn. Sen in i ugnen igen fast utan folie och höjer värmen till 200 grader och låter den steka i 30 minuter för en härligt krispig yta.

Kycklingen är klar och får nu vila i folie under tiden såsen tillagas.

Ställ hela formen med lök, morötter och sky på spisen på medelvärme. Pudra över en matsked vetemjöl. Mosa sönder allt med rotfruktsstöt och slå sedan på grädde som du vispar ner. Låt koka upp några minuter. Tillsätt några droppar worcestershiresås, smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid!

2
11

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00