Fläskkotletter i cider och örtagårdssås

När inomhustemperaturen sjunkit och köket inte är så galet varmt då det blåser kalla vindar ute så man NÄSTAN vill tända lite värmeljus då drar man på ett långkok med kött och potatis förstås!😉 Av allt grillat i världen så finns det inget som är så gott som kött och potatis och en riktigt god sås, gjord på skyn. Jag älskar gammal, hederlig husmanskost och det vet ni nog vid det här laget.

Här har jag köpt hem en förpackning fläskkotletter med ben. En flaska Herrljunga äppelcider också. Och från min senaste beställning från kryddlandet.se ett par påsar örtagårdskrydda.

Så. Vad blev det?

Jo, möra kotletter i en sås med äppelcider och örtkryddor, en skvätt grädde på slutet. Kokt potatis, broccoli och äppelmos till. Där har vi det! Så vansinnigt gott. Jag brukar vilja ”spetsa” såser med diverse syror för att få till en bra balans och här gör äppelcidern jobbet och extra skjuts på smaken dessutom. Prova gärna. Vill du inte ha äppelcider, ta vitt vin, eller en skvätt vit balsamico. Det viktigaste är att provsmaka sig fram med såsen till den sälta, syra man vill ha. Den här såsen ska vara lite syrlig men samtidigt mustig.

Eftersom jag skrivit 4 portioner så räknar jag med EN fläskkotlett per person. En del vill ha lite mer kött och och en del lite mindre så 6 kotletter passar för oss två vuxna o två barn, men ta mer eller mindre efter behov.

4 port

Det här behöver du :

6 fläskkotletter med ben

2 msk smör till stekning

1 tsk nymalen svartpeppar

3 morötter

2 gula lök

3 msk torkad örtagårdskrydda

1 msk tomatpuré

2 lagerblad

3 grönsaksbuljongtärning (Kung Markatta)

4 dl Herrljunga äppelcider (vitt vin funkar också om man föredrar det)

2 msk oxfond

3 dl grädde

Salt och peppar

Ev maizenamjöl + vatten till redning

Färsk timjan

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i en rymlig stekpanna eller gryta. Bryn fläskkotletterna på hög värme så de får fin färg. Krydda med nymalen svartpeppar på bägge sidorna.

Skala och dela morötter och lök grovt och lägg ner i grytan. Tillsätt de torkade örtkryddorna och smula dom lite mellan fingrarna. Låt fräsa med en stund tillsammans med en matsked tomatpuré. Tillsätt lagerblad, buljongtärningar, cider samt oxfond och sänk värmen till låg. Låt småkoka utan lock ca 1,5 timme tills kotletterna är riktigt möra och släpper benen lätt. Fyll på med vätska; cider om det behövs. Efter 1,5 timme tillsätt 3 dl grädde. Låt småkoka ytterligare 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar mot slutet. Om du vill ha en tjockare konsistens på såsen så red av den med maizenamjöl utrört i lite vatten. Vill du ha mer sås så tillsätt mer cider/grädde och smaka av så balansen med kryddor och salt/syra blir som önskat.

Toppa med färsk timjan före servering.

Servera med kokt potatis, broccoli och äppelmos.

Smaklig måltid!

  1. Therese skriver:

    Temperatur på ugnen ?

  2. lena skriver:

    var är resultatet av tårttävlingen ?

  3. Marcus skriver:

    Provade detta i Söndags, MY GOD!!!! Bästa kotletter jag någonsin ätit, tyckte både jag och sambon. Himmelskt.

    Hade dock ingen Örtagård utan tog Salladskrydda istället samma mängd och hade en päroncider hemma så den slank med ner så slapp jag köpa en äpple.

    Fantastiskt gott så nu har jag spenderat dagen med att dra ut en massa av dina recept som ska förgylla höst och vinter.

    TACK!

  4. MVB skriver:

    Örtakryddan är det sådan man kan blanda med gräddfil? Ser väldigt smarrigt ut 😋

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..