ANNONS

Köttfärslimpa med champinjonsås

/

Köttfärslimpa serverad med färskpotatis, nyskördade små morötter, en riktigt god champinjonsås och självklart lingonsylt. Så fulländade smaker av äkta husmanskost. Kan inte bli bättre när sommar-Sverige bara levererar regn o rusk.😉

Eller är värme på ingång? Jag tycker det var inte länge sen SMHI varnade för ”afrikavärme” och att folk kommer fara illa och måste tänka på vätskeintag mm. Men vart tog den där värmen vägen egentligen?

Jag klagar i alla fall inte, det är ganska behagligt med en sval sommar då minnen från fjolåret ännu sitter kvar. Man orkade ju knappt äta nånting förutom isbitar och iskallt vatten, och det söktes verkligen febrilt på bloggen efter lätta luncher som kunde ge energi utan onödig ansträngning och gärna kalla rätter. Så visst blir det kontraster att nu stå och koka sås och laga husmanskost mitt i juli.

Receptet på den här köttfärslimpan är en favorit. Jag blandar med havregryn för att få lite ”frasighet”. Potatismjöl och ägg för att binda ihop så den går att skära i fina skivor utan att smula sönder. Kycklingfond och sambal oelek för lite sting på det hela. Det lyfter smaken avsevärt utan att bli för hett. Inga konstigheter. Och som avslutning penslar jag alltid mina köttfärslimpor med antingen en flytande fond. Touch of Taste oxfond eller med en BBQ-glaze, men det går också bra med bara ketchup utblandat med lite soya. Det blir en fin färg och krispig yta.

Champinjonsåsen är ett gammalt recept jag har skrivit om tidigare fast här utan vitt vin. Så galet god. Prova, prova och passa på nu när vädret tillåter. 😀

6 port

Det här behöver du :

1,8 kg blandfärs

1,5 dl havregryn

2 ägg

2 msk potatismjöl

0,5 dl vatten

5 msk kycklingfond

1 msk sambal oelek

Salt och vitpeppar

Oxfond till pensling

GÖR SÅHÄR :

Blanda ihop samtliga ingredienser utom oxfond i en rymlig bunke. Ställ smeten i kylskåpet en halvtimme. Forma sedan två avlånga limpor och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Pensla limporna med oxfond. Stek i ugnen 175 grader, ca 35 a 40 minuter.

Låt svalna något innan du skär upp. Jag får ut ca 8-10 skivor per limpa.

Champinjonsås :

500 gram färska champinjoner

2 finhackade salladslök

1 hel vitlök solo

1 msk tomatpuré

1 tsk worcestershiresås

3 msk kycklingfond

3 dl vatten

2 dl grädde

Salt & nymalen vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Pensla champinjonerna med en bakpensel för att få bort ev. smuts och jord. Skär champinjonerna i skivor. Smält lite smör i en kastrull och fräs på champinjonerna. Tillsätt hackad lök, vitlök och tomatpuré. Låt allt få fräsa ihop. Slå på kycklingfond, worcestershiresås, vatten och grädde. Låt såsen småputtra ca 15 – 20 minuter på låg värme utan lock. Vispa då och då. Red av med lite maizenamjöl utrört i vatten om du vill ha tjockare konsistens. Smaka av med salt & peppar.

Smaklig måltid!

2
15

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00