ANNONS

Het gulaschgryta med peperoni

/

Idag har vi verkligen höstväder här på ön. Snålblåst och regnskurar och inga ljumma vindar alls så då tyckte jag det kunde passa bra med en mustig gryta. Jag hade ändå ugnen igång och höll på baka jordgubbspaj så under tiden förberedde jag grytan som sen fick puttra ett par timmar. Jag har blivit så barnsligt förtjust i långkokta köttgrytor med lite ”tomatigare” smak med chili och hetta och denna är en av dom.

Väldigt lik tidigare recept jag har på gulasch men här har jag balanserat upp den med lite extra syra från inlagda peperoni samt lite av spadet. Sjukt gott. Var tvungen att googla om det hette peperoni eller som jag säger fefferoni men enligt burken ska det vara peperoni. (och heller inte förväxlas med pepperoni som är en korv)😉

Grytan kan egentligen ätas som den är med bara ett gott bröd till och en klick gräddfil eller också tillsammans med ris.

Använd nötkött av hög kvalité som tex högrev eller annan styckdel med mycket smak. Jag hade en hel del rostbiff i frysen så idag fick det bli den varianten.

Prova även att använda fläskkött eller kyckling som alternativ, grytan tar då inte lika lång tid.

4 – 5 port

Det här behöver du :

400 gram nötkött (idag använde jag rostbiff)

3 msk tomatpuré

3 msk paprikapulver (malen, söt)

1 msk chilipeppar (malen, mild)

1 röd paprika

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

10 Fontana peperoni + 1 dl av spadet

1 liter vatten

3 msk oxfond

1 msk kycklingfond

1 msk D’Elidas chilisås

5 lagerblad

Maizenamjöl + vatten till redning

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Tärna köttet i mindre bitar. Stek i smör i en tjockbottnad gryta. Tillsätt tomatpuré och paprikapulver och chilipeppar och låt allt få fräsa ihop en stund. Hacka paprika, lök, vitlök och peperoni och tillsätt. Slå på inläggningsspadet från peperonin samt vatten, fond och chilisås. Lägg i några lagerblad. Låt grytan bräsera på låg värme utan lock i ca 3 – 4 timmar. Slå på mer vätska om det kokar bort för mycket samt om du vill ha mer sås. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer hetta. Red av med maizenamjöl för en tjockare konsistens. Servera med ris och bröd.

Låt grytan bräsera länge på låg värme tills köttet är riktigt mört.

Smaklig spis!

6

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00