Sås till grillat? Prova min goda american hot sås som du snabbt rör ihop själv!

Till sommarens grillkvällar då man vill ha det lilla extra tillbehöret. En hemmagjord grillsås/dressing/dip är aldrig fel. Ställ fram en rejäl skål på bordet så kan alla ta så mycket dom vill och till vad dom vill. Den är god till det nygrillade köttet, som dip till chips eller till baguetter att bara doppa i vid sidan om. Funkar till allt och är en riktig favorit.

Den här har en sötstark, kryddig smak utan rökighet men med hetta från min favoritsås D’Elidas. Den är ett måste till sommaren och jag har precis lagt in en ny beställning på kryddlandet.se på några extra flaskor.

Hettan i receptet justerar du själv efter eget tycke och smak förstås. Dock så ger chilisåsen väldigt mycket smak, inte bara hetta så uteslut den inte helt.

Gör en rejäl sats när du ändå håller på, den håller en vecka i kylskåpet.😉

Det här behöver du :

5 dl creme fraiche

3 dl gräddfil

1 dl tomatpuré

1 dl sweet chilisås

2 msk mörk balsamvinäger

2 – 4 msk D’Elidas chilisås (gul)

3 msk malen, söt paprika

1 msk torkad oregano

2 tsk chilipulver

2 tsk lökpulver

2 tsk vitlökspulver

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop samtliga ingredienser till såsen i god tid. (D’Elidas sås och chilipulver får du justera själv och smaka av hur mycket du vill ha. Det här är mina mått)

Den får gärna stå i kylskåpet över natten så smakerna framträder ordentligt. Smaka av med salt och peppar om det behövs före servering.

Nyfiken-Allan skulle kunna äta småspik och spillolja bara det är något han kan tugga på. Han är alltid med på ett hörn när det vankas mat.😉

4
24

Köksbaren på Lundegårds camping – Hett Ölandstips!

Nu närmar sig midsommar med stora kliv! Öland fylls på med köande turister över bron, det blir mer trängsel i butikerna och de året-runt-bodda ölänningarna blandas snabbt ihop med turisterna i de lokala Ica-butikerna. Som en regnbågssmoothie deluxe!

Plötsligt känner man ingen??!?😉 Dit man alltid åker och handlar till vardags förvandlas till ett inferno av okända, stressade och ja, faktiskt väldigt högljudda och irriterade ”icke-öbor”. Har alltid undrat varför alla har så ofantligt bråttom hela tiden, måste knuffas och trängas när dom har just SEMESTER?!

På sätt och vis är det ju bra att turistnäringen frodas men nog är det himla skönt att bara strosa runt i sin gamla hederliga Ica-butik och byta ett par ord med Harry i grannbyn eller prata strunt vid frysdisken med kassörskan.

Hur som så vet jag att många turisterna inte alls har lika bråttom, är lika stressade eller irriterade. De finns dom som verkligen njuter av sin semester och tar tillvara på varje ögonblick så då ska jag passa på att tipsa om en restaurang där du får både god mat och service, blir trevligt bemött och kan lugnt sitta och njuta i en härlig, rymlig atmosfär här på Öland.

Restaurang KÖKSBAREN. Belägen på Lundegårds camping ett par kilometer norr om Köpingsvik, lätt att hitta till och tydligt skyltat från väg 136.

Konceptet är enkelt. Kom som du är, direkt från poolen i badrock och tofflor, lunchpaus i jobbarbyxor eller uppklädd för en finmiddag. Det är en avslappnad atmosfär med rustik inredning, stora sällskapsutrymmen både utomhus och inne så man behöver inte trängas. Den stora verandan mot väster bjuder framåt kvällen på en underbar vy över den vackra öländska solnedgången.

Maten är enkel men otroligt vällagad och med riktigt fina smaker. Lunch och kvällsbuffé som bjuder på husmanskost och bistro med det lilla extra, och en rejäl salladsbuffé ingår. Kryddningarna på tillbehör och såser var en höjdare, som jag reagerade på.

Någon här kan sin sak.

Utöver detta som alternativ finns de hembakade pizzorna och under sommaren bjuds det även på temakvällar såsom tacobuffé, grillbuffé, räkafton, pizzabuffé mm.

Sen har vi mjukglassbuffén också som även den ingår i priset. Spritsa själv direkt från mjukglassmaskinen, välj topping och strössel. Ät och njut. Kaffe och kaka ingår också. Fullständiga rättigheter.

Jag tror väldigt många känner sig mer än nöjda efter ett besök på Köksbaren. Både stora som små. Det gjorde vi iallafall.

Aktuell information om meny, underhållning, temakvällar mm hittar man på deras facebooksida HÄR!

Magnus Holst kan utan tveka vara både stolt och nöjd med sin satsning på den nyrenoverade och mysiga restaurang han bjuder in till. Här finns kundkänslan i hjärtat och man känner sig väldigt välkommen.

Så styr kosan dit, det är väl värt ett besök och en upplevelse i sig.

0
19

Ris och falukorvsgratäng

En gratäng med allt i ett är alltid uppskattat. Och en ny version av falukorv som man inte kan få för många utav heller.

Ugnsbakad falukorv är gott i alla de former, här har jag dock ris i botten på formen och korvskivorna är stekta. Det gör du som du vill, efter eget tycke och smak. Gratängsåsen med mjukost, chilisås och bostongurka blir riktigt krämig och god så prova, prova om du tror att detta kan falla dig i smaken.😉

Variera falukorv med kassler, skinka eller grillad kyckling.

6 port

Det här behöver du :

6 port kokt ris

1 ring falukorv

3 tomater

Gratängsås :

5 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)

150 gram mjukost naturell

3 msk chilisås (mild)

3 msk bostongurka

1 tsk sambal oelek

2 tsk oregano

1 dl riven ost

Oregano

GÖR SÅHÄR :

Koka riset enligt förpackningen. Fördel i en ugnsfast form. Skiva falukorven och skär i halvmånar. Stek i panna så de får färg. Lägg i formen ovanpå riset. Skiva tomater och lägg över.

Vispa ihop ingredienserna till såsen. Slå över formen och toppa med en näve riven ost. Gratinera 20 – 25 min i 220 grader eller tills gratängen fått fin färg.

Smaklig måltid!

6
83