ANNONS

Exotisk planka, portioner, mängd och beställning

/

När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning.

Ett extra plus är att en exotisk planka är naturligt fri från gluten, ägg och laktos om man inte räknar med tillbehören som potatissallad, bröd, smör och aioli.

Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner.

På en exotisk planka ska det ingå kött och frukt. Kallskuret kött och fräscha frukter. Som extra tillbehör kan man ofta välja bröd/baguetter, potatissallad, aioli och smör.

Här nedan följer en kort beskrivning på innehållet i mina brickor av exotisk planka;

Kallskuren rostbiff, marinerad kallskuren fläskfilé, tunna skivor kassler, grillade kycklingben, (Syns inte på bild) tunt skivad vitlöksalami samt pepparsalami. Exotiska frukter.

När jag beräknar en bricka som ovan så räcker den till 16 personer med tillbehören.

Totalt räknar jag 150 gram kött/person. Det är lite i överkant då jag har 5 olika sorters kött.

Där brukar dom flesta räkna 80-120 gram/person.

Har du 3 sorters kött kan du räkna 180-200 gram kött/person.

Allt drygas naturligtvis ut med tillbehör som potatissallad, bröd, smör, aioli. Men jag räknar ändå alltid 150 gram kött/person. Och jag snålar aldrig. Det är bättre det blir över än att allt tar slut.

Överblivet kallskuret kött/kyckling/korv går att använda till både pålägg, matlådor, pajer mm.

Frukterna liksom nybakade baguetter brukar jag skära upp/lägga precis före leverans så de ska vara så färska och fräscha som möjligt.

Använd helst ekologisk ananas och övrig frukt som inte är besprutad.

(Ex. Melon, ananas, sharonfrukt, kiwi, jordgubbar, physalis, plommon, citrusfrukter, mango, stjärnfrukt mm.)

Grillade kycklingben.

Extra tillbehör;

Baguetter/skurna. Hemmagjord, krämig potatissallad. Hemmagjort kryddsmör med persilja, rosépeppar, havssalt och chili. Hemmagjord aioli samt dessertostar.

Krämig potatissallad + rostad lök. (Skalad, kokt och tärnad potatis, salladslök, kapris, majonäs, creme fraiche, salt och peppar)

Hemmagjort kryddsmör med vitlök, persilja, rosépeppar och chili.

Grön, blå och vitmögelost.

För prisuppgifter och leverans, kontakta mig via PM eller mail kryddburken@telia.com

3
16

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00