Exotisk planka, portioner, mängd och beställning

När våren står i blom och sommarens alla upptåg ska planeras är exotiskt planka ett alternativ då man vill servera kall mat. Antingen på buffé eller en mindre bjudning.

Ett extra plus är att en exotisk planka är naturligt fri från gluten, ägg och laktos om man inte räknar med tillbehören som potatissallad, bröd, smör och aioli.

Jag gör ofta exotiska plankor på beställning och vill dela med med av lite tips om ni vill göra det själv, eller hur ni beräknar portioner.

På en exotisk planka ska det ingå kött och frukt. Kallskuret kött och fräscha frukter. Som extra tillbehör kan man ofta välja bröd/baguetter, potatissallad, aioli och smör.

Här nedan följer en kort beskrivning på innehållet i mina brickor av exotisk planka;

Kallskuren rostbiff, marinerad kallskuren fläskfilé, tunna skivor kassler, grillade kycklingben, (Syns inte på bild) tunt skivad vitlöksalami samt pepparsalami. Exotiska frukter.

När jag beräknar en bricka som ovan så räcker den till 16 personer med tillbehören.

Totalt räknar jag 150 gram kött/person. Det är lite i överkant då jag har 5 olika sorters kött.

Där brukar dom flesta räkna 80-120 gram/person.

Har du 3 sorters kött kan du räkna 180-200 gram kött/person.

Allt drygas naturligtvis ut med tillbehör som potatissallad, bröd, smör, aioli. Men jag räknar ändå alltid 150 gram kött/person. Och jag snålar aldrig. Det är bättre det blir över än att allt tar slut.

Överblivet kallskuret kött/kyckling/korv går att använda till både pålägg, matlådor, pajer mm.

Frukterna liksom nybakade baguetter brukar jag skära upp/lägga precis före leverans så de ska vara så färska och fräscha som möjligt.

Använd helst ekologisk ananas och övrig frukt som inte är besprutad.

(Ex. Melon, ananas, sharonfrukt, kiwi, jordgubbar, physalis, plommon, citrusfrukter, mango, stjärnfrukt mm.)

Grillade kycklingben.

Extra tillbehör;

Baguetter/skurna. Hemmagjord, krämig potatissallad. Hemmagjort kryddsmör med persilja, rosépeppar, havssalt och chili. Hemmagjord aioli samt dessertostar.

Krämig potatissallad + rostad lök. (Skalad, kokt och tärnad potatis, salladslök, kapris, majonäs, creme fraiche, salt och peppar)

Hemmagjort kryddsmör med vitlök, persilja, rosépeppar och chili.

Grön, blå och vitmögelost.

För prisuppgifter och leverans, kontakta mig via PM eller mail kryddburken@telia.com

  1. Stina skriver:

    Så läckert o inbjudande allt ser ut! TACK för alla bra tips… Har du lagt ut recept på din smarriga potatissallad o kryddsmören på bloggen? Skulle gärna vilja prova dem. Kanske bara jag som inte hittar… Vore så enkelt att ha ngt att gå efter, mått mässigt. Kram på dig!

  2. Hade det inte varit så långt till Öland hade jag lagt in beställning till studenten pronto! Nu får det bli egenihopplockade fat med hjälp och tips från dina inlägg. Tack för inspiration och mängdberäkningshjälp!

  3. Fräsch potatissallad! Känner hänget i parkerna bara av att se på bilderna av den. Precis den typen av bilder som ska vara med i egen receptbok fast då helst från egna picknickar förstås.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..