Matpajer, så lyckas du!

Ja, matpajer som är så galet gott och som dessutom kan förbereds god tid i förväg och serveras på buffé, bjudningar och mottagningar av alla de slag.

Perfekt nu på vårkanten när det nalkas både många bröllop, studenter, examen, dop och likande.

Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag har ett säkert kort på pajdeg samt ”vätska” som den ska fyllas med.

Fyllningen är precis upp till dig, enligt önskemål, vegetariskt eller inte osv. Jag ska ge er några tips såklart.

Men vi början med pajskalet.

Jag anser inte att det behöver förgräddas så följ detta recept om du har ont om tid. Använd gärna en rund springform med löstagbar kant ca 25-30cm i diameter.

Grundrecept en rund paj;

3 dl vetemjöl

125 gram kallt smör

2 msk vatten

GÖR SÅHÄR :

Nyp ihop samtliga ingredienserna till pajdegen. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylskåp. Kan också förbered dagen innan. Kavla ut på mjölat bakbord och täck en rund form med. Tryck upp pajdegen mot kanterna. Tillsätt fyllningen, slå på vätskan och grädda i 175 grader ca 35-40 minuter.

Grundvätska till en rund paj;

3 ägg

4 dl grädde

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop och slå över pajen innan den går in i ugnen. Grädda ca 35-40 minuter i 175 grader. Låt pajen få ”stå till sig” ca 15 monter före du skär upp den.

Det blev himla god smak på fyllningen här med lätt förvälld broccoli, smörfrästa, färska champinjoner med basturökt skinka och skivad salladslök. Innan jag slog på vätskan smulade jag jag över ca 120 gram ädelost också.

Prova även att knaperstekt bacon med färsk babyspenat och en näve pinjenötter.

Några andra varianter på fyllning kan ni se nedan. Jag använder sällan några direkta mått utan lägg på rikligt med fyllning i botten på pajskalet och ta precis vad du tror blir gott. Sen slår du på vätskan och skjuts in i ugnen.😉

  • Salami, rödlök och brieost.
  • Kassler, krossad ananas och chilisås.
  • Skinka, mjukost och riven prästost.
  • Köttfärs, nachoschips och cheddarost.
  • Fetaost, rödlök och soltorkade tomater.
  • Västerbottensost, mjukost och räkor.
  • Grillad kyckling, chevreost och pinjenötter.
  • Potatis, purjolök och sparris.
LOADING..