Matpajer, så lyckas du!

Ja, matpajer som är så galet gott och som dessutom kan förbereds god tid i förväg och serveras på buffé, bjudningar och mottagningar av alla de slag.

Perfekt nu på vårkanten när det nalkas både många bröllop, studenter, examen, dop och likande.

Matpajer överlag går ju att variera i all oändlighet med fyllningar men jag har ett säkert kort på pajdeg samt ”vätska” som den ska fyllas med.

Fyllningen är precis upp till dig, enligt önskemål, vegetariskt eller inte osv. Jag ska ge er några tips såklart.

Men vi början med pajskalet.

Jag anser inte att det behöver förgräddas så följ detta recept om du har ont om tid. Använd gärna en rund springform med löstagbar kant ca 25-30cm i diameter.

Grundrecept en rund paj;

3 dl vetemjöl

125 gram kallt smör

2 msk vatten

GÖR SÅHÄR :

Nyp ihop samtliga ingredienserna till pajdegen. Slå in i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylskåp. Kan också förbered dagen innan. Kavla ut på mjölat bakbord och täck en rund form med. Tryck upp pajdegen mot kanterna. Tillsätt fyllningen, slå på vätskan och grädda i 175 grader ca 35-40 minuter.

Grundvätska till en rund paj;

3 ägg

4 dl grädde

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Vispa ihop och slå över pajen innan den går in i ugnen. Grädda ca 35-40 minuter i 175 grader. Låt pajen få ”stå till sig” ca 15 monter före du skär upp den.

Det blev himla god smak på fyllningen här med lätt förvälld broccoli, smörfrästa, färska champinjoner med basturökt skinka och skivad salladslök. Innan jag slog på vätskan smulade jag jag över ca 120 gram ädelost också.

Prova även att knaperstekt bacon med färsk babyspenat och en näve pinjenötter.

Några andra varianter på fyllning kan ni se nedan. Jag använder sällan några direkta mått utan lägg på rikligt med fyllning i botten på pajskalet och ta precis vad du tror blir gott. Sen slår du på vätskan och skjuts in i ugnen.😉

  • Salami, rödlök och brieost.
  • Kassler, krossad ananas och chilisås.
  • Skinka, mjukost och riven prästost.
  • Köttfärs, nachoschips och cheddarost.
  • Fetaost, rödlök och soltorkade tomater.
  • Västerbottensost, mjukost och räkor.
  • Grillad kyckling, chevreost och pinjenötter.
  • Potatis, purjolök och sparris.
0
26

Viltskavsgryta med pasta i ädelostsås

En vardagsfavorit som är mycket omtyckt här hemma är denna viltskavspanna som jag gör med pasta, allt i ett. Den går snabbt att laga och blir otroligt god med smak av timjan och vitlök och krämig ädelost.

4 port

Det här behöver du :

240 gram renskav eller viltskav

3 schalottenlök

1 finriven vitlök solo

2 msk torkad timjan

3 dl grädde

1 mugg pastavatten

230 gram kvibille ädelost

1 påse, 100 gram färsk babyspenat

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan al dente och ställ åt sidan så länge. Spara en mugg av pastavattnet till såsen.

Bryn skaven, gärna fryst så du kan ”riva” av den i mindre bitar med gaffel under tiden den tillagas. Tillsätt finhackad lök och vitlök, samt timjan. Sänk värmen till medel och slå på grädde och pastavatten. Låt puttra ihop 10 minuter. Smula ner osten och låt den smälta. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Vänd ner färsk spenat och pasta precis före servering.

Smaklig måltid!

1
12

Kycklinggryta i krämig sås

Hallå! Hoppas ni alla haft en riktigt härlig och glad påsk och fått njuta av vårvärme och sol!

Jag ska ge er ett gott recept på en enkel men så vansinnigt god kycklinggryta som passar utmärkt både till vardags som helg. Den är verkligen smakrik och omtyckt av både stora som små.

4 – 6 port

Det här behöver du :

800 gram kycklingfilé

4 salladslök

2 finhackade vitlök solo

1 röd, skuren snacks paprika

120 gram färska, skivade champinjoner

2 msk tomatpuré

2 dl grädde

200 gram philadelphiaost

2 msk kycklingfond

2 msk grönsaksfond

Maizenamjöl + vatten till redning

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingfiléerna tre gånger på längden. Bryn i stekpanna med smör så de får fin färg. Tillsätt salladslök, vitlök, paprika, champinjoner samt tomatpuré och vänd runt. Slå på grädde och tillsätt philadelphiaost och fond. Låt koka upp. Sänk värmen till låg och låt sjuda ca 10 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris och sallad.

Smaklig måltid!

1
41