Korvgryta, billigt och vansinnigt gott!

Väderomslag efter en otroligt solig och varm helg. Vi har njutit av vårvädret, grillat korv och pysslat en hel del utomhus. Korv blev det över från grillningen så den fick bli en riktigt, härlig mustig korvgryta idag med rotfrukter i smakrik buljong.

Billigt! Och väldigt nyttigt att ta tillvara på det som finns i kylskåpet även om det inte är mycket så kan man koka ihop den mest goda och prisvärda gryta som också räcker till många.

Just den här har alltid varit en favorit och den smakar extra gott dagar då snålblåsten viner runt husknutarna.😉

Variera den efter vad du har hemma i kyl och skafferi.

6 port

Det här behöver du :

400 gram korv av valfri sort

4 potatis

2 palsternacka

2 morot

1 purjolök

3 lagerblad

1,5 liter vatten

1 burk hela, konserverade tomater

5 msk oxfond

1 tsk D’Elidas chilisås

Trocomare örtsalt

Svartpeppar

GÖR SÅHÄR :

Skala och tärna rotfrukterna. Skiva upp korven. Lägg allt i en rymlig gryta med lock. Slå på vatten, fond, chilisås och en burk hela tomater. Koka upp och sänk sedan värmen till låg. Låt småputtra under lock ca 45 minuter. Smaka av örtsalt och nymald svartpeppar.

Smaklig spis!

0
13

Kiwimarmelad med kanel och citron

Jag har ett riktigt gammalt recept i mina gömmor som jag inte visat för er. För herrans massa år sen kokade jag denna kiwimarmelad, rent improvisatoriskt och den blev sådär galet god så den tog verkligen slut i ett nafs. Receptet är busenkelt. Bara kiwi, syltsocker, en liten skvätt vatten. Koka i 5 minuter och smaksätt sen med kanel och citron efter tycke och smak. Lika god på nybakade tekakor, rostad bröd, scones eller som tillbehör till en brie eller grönmögelost.

Det här behöver du :

1 kg kiwi

Knappt 0,5 kg syltsocker

2 dl vatten

1 tsk malen kanel

2 tsk pressad citron

GÖR SÅHÄR :

Skala och skär kiwin i bitar. Lägg ner i en kastrull och slå på lite vatten så det täcker botten och lite till. Ca 2 deciliter. Tillsätt syltsocker. Koka upp. Sänk värmen till medel och rör i 5 minuter under tiden det kokar sakta. Skumma av. Krydda med kanel och citron. Rör om. Smaka av. Häll upp i rena glasburkar och låt svalna i rumstemperatur.

Förvara därefter i kylskåp.

Hållbarhet: 1,5 – 2 veckor

Vill du ha längre hållbarhet, tillsätt Atamon som konserveringsmedel.

*TIPS

Om du använder kiwi som är gula eller har lite blek färg, droppa i några droppar grön hushållsfärg på slutet så blir marmeladen genast lite gladare!😉

1
14

Fläskfilé med nudlar i stark sås

Chinamat! Hur många gånger längtar man inte efter det ibland? Speciellt lunchbufféer med olika grytor, biff med bambuskott, kyckling i röd curry, fläskfiléspett, jordnötssås, friterade räkor, sötsur sås mm mm.

Mina personliga favoriter är grytorna, speciellt kyckling i stark sås eller biff med bambuskott och purjolök. Jag tar sällan nudlar på en buffé utan ris och toppar med sötsur sås och rejält med sambal oelek för att få hettan och den där lilla extra smaken. Jag använder sällan sambal oelek hemma som ”bordskrydda”, där står D’Elidas-såsen först på tur istället.

Vilka är era favoriter på asiatiska lunchbufféer? Några restauranger ni verkligen kan rekommendera?

Här har jag frysrensat lite i vanlig ordning och använt en fläskfilé som jag skurit upp i tunna skivor. Den fräste jag på i het stekpanna. Till det en burk champinjoner, en burk bambuskott, en burk skivade vattenkastanjer, (dom tre är mina måsten)

En röd paprika, purjolök, vitlök och en bukett broccoli samt nudlar.

Såsen gjorde jag på köttbuljong, soya, D’Elidas chilisås, vatten, salt och peppar.

4 port

Det här behöver du :

1 fläskfilé

1 liten purjolök

1 röd snackpaprika

1 burk skivade, små champinjoner samt spadet

1 burk bambuskott

1 burk vattenkastanjer

3 köttbuljongtärningar

8 dl vatten

2 msk japansk soya

2-3 msk D’Elidas chilisås (smaka av)

1 broccolibukett

Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :

Skär fläskfilén i tunna skivor/bitar. Bryn i het stekpanna med smör. Tillsätt resterande ingredienser utom broccolin och låt sjuda på medelvärme ca 10 minuter. Dela broccolibuketten i mindre bitar och tillsätt. Låt sjuda med någon minut. Smaka av med salt och peppar.

När man bara är såååå sugen på chinamat med hetta. Smaklig spis!

2
17