Skivad skinkstek i skysås

När det vankas söndagsmiddag så är väl en STEK det mest klassiska och efterlängtade man kan tänka sig. Kött och potatis, det bästa jag vet!

Det ska få ta tid, kärlek och det där lilla extra. Inte nödvändigtvis all tid vid spisen utan planeringen innan är nog så värdefull. Att få längta lite efter den där galet goda, saftiga och möra steken som skivats upp, dränkt i skysås som blir så där himmelsk god och mustig så den lätt kan ätas med sked.

Just söndagsstek har alltid varit barndomsminnen för mig och jag bara älskar stämningen som infann sig. Släkten samlad, ofta hemma hos farmor Eva-Maj och farfar Gunno.

Dukat bord med vikta servetter under silverbesticken. Klingande porslinstallrikar och finaste dricksglasen med en kanna iskall mjölk. Som norrländska så äts det hårdbröd till all mat, serverat ur sån där gammal plåtkorg som förvarats i nedersta ugnsluckan, minns ni?😉

Ja, det är så gott, så gott så man kan nog faktiskt inte leva utan söndagsstek tror jag.

Den här har jag stekt i gryta till 60 graders innertemperatur. Därefter har jag skivat upp den tunt, lagt i en ugnsform med skysåsen över och sen låtit stå i ugnen på 80 grader i 4 timmar. Köttet blir sagolikt! Helt otroligt saftigt och mört. Ni måste prova.

Det här behöver du :

2 kg skinkstek

2 gul lök

2 morötter

3 vitlöksklyftor

6 cm färsk ingefära

1 näve torkade katrinplommon

1 msk tomatpuré

8 lagerblad

1 msk svartpepparkorn

1 dl oxfond

Ca 1,5 liter vatten

Såsen;

Skyn från grytan

Maizenamjöl utrört i lite vatten

Ca 1 msk ljus sirap

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Bryn steken i en rymlig gryta tillsammans med klyftad lök, morötter, vitlök och ingefära så den får fin färg runtom. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på låg värme med lock tills innertemperaturen visar 60 grader.

Lyft upp steken och låt den vila 30 minuter. Mosa ner innehållet i grytan med rotfruktsstöten för att få ut alla smaker och sila skyn.

Koka upp skyn med redning och smaka av med lite sirap, salt och peppar.

Skiva köttet och lägg det i en ugnsform, slå på såsen, täck hela formen med aluminiumfolie och ställ in i ugnen på 80 grader i 4 timmar så köttet blir riktigt mört.

Servera med nykokt potatis, smörfrästa morötter och sockerärtor med persilja & äppelmos.

Smaklig måltid!

  1. maria skriver:

    dum fråga kanske 🙈 men använder du 1 dl koncentrerad fond? 😃 och isåfall, är det touch of taste du använder eller rekommenderar du någon annan sort? 😃

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..