ANNONS

Kotletter, bräserade i oxbuljong och lök, serverade med gräddsås och tillbehör

/

Nu kör vi lite vanlig vardagsmat med husmanskost tycker jag. Kött och potatis och klassiska tillbehör. Det viktigaste är såsen, utan den ingen fulländad middag. Man måste ha en god skysås eller gräddsås till som fått puttra ihop med alla goda smaker från köttet.

Sen är det ju ett blandat urval i köttdisken, ibland digert och ibland mer minimalt. Men de absolut godaste kotletterna, vare sig du köper dom med ben eller benfria är dom som får bräsera i en god buljong så dom blir riktigt möra, smakrika och saftiga.

Ibland hittar jag riktigt fina fläskkotletter med ben utan bensplitter och där tjockleken på skivorna är 1,5 cm, då brukar jag behålla benen på under tillagning då de ger väldigt mycket smak och fettkappan ska skåras och också få ge smak till såsen.

Är kotletterna lite tunnare och saknar hel fettkappa och benet är lite splittrat då skär jag bort de innan tillagning. Jag vill inte bjuda på små flisor i munnen vid middagen så då anpassar jag receptet därefter istället med kraftigare buljong och mer kryddor.

Här har jag brynt (5st) benfria kotletter lätt så dom fått lite färg bara. Fräst på (2) gul lök och sedan lagt i kotletterna i pannan igen och slagit på en kraftig oxbuljong så det precis täcker. Bräserat på medelvärme en timme utan lock. Fyllt på med mer buljong under tidens å det hela tiden precis täcker köttet. Sen har jag slagit på 5 dl grädde och låtit allt fortsätta bräsera ner ytterligare en timme. Smakat av med salt, nymald svartpeppar och en nypa socker.

Ja, det är receptet!

Mer en skiss där man smakar av och fyller på, känner efter och rör om lite då och då.❤️ Godaste middagarna lagas ju på en höft och med en nypa kärlek!

Fläskkotletterna har brynts och fått fin färg. Skivad gul lök åker ner i samma panna och sen kotletterna ovanpå.

En kraftig oxbuljong slås på så det precis täcker köttet. Låt bräsera utan lock ca en timme. Fyll på med mer buljong under tiden.

Efter en timme tillsätter jag 5 dl grädde och fortsätter bräsera köttet en timme tills det blivit en krämig sås. Smakar av med salt, nymald svartpeppar och en nypa socker.

Servera med nykokt potatis och svartvinbärsgelé. Smaklig måltid.😉

3
17

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00