Sambal kotletter i ugn med råstekt potatis

Nu tycker jag det är dags att damma av en gammal klassiker. Sambalkotletter! En väldigt smakrik och tacksam rätt att laga då kött och sås sköter sig själv i ugnen och du kan lägga tid på tillbehör såsom ris, potatismos, gratäng, kokt potatis eller som jag gjort idag; skivad och råstekt potatis.

Fläskkotletter är ofta billiga liksom ”fläskytterfilé” så ta vilket som. Jag brukar oftast göra på kotletter med ben men nu hade jag en fläskytterfilé över sen helgen så jag skivade ner den i en form och kokade upp en sås med creme fraiche, grädde, vatten, sambal oelek och lite andra kryddor. Allt hälls över köttet i en form och sen skjuts in i ugnen.

Man kan vara lite mer eller mindre vågad med mängden av sambal oelek i receptet. Jag har här tagit två rejält rågade matskedar i såsen och då blir det STARKT så börja med en tesked och smaka av under tiden.

Vissa gillar ju starkt och vissa lite mindre men det går utmärkt att ställa fram burken som bordskrydda också så kan man justera hettan själv efteråt.

I många recept av denna klassiker kan man röra ihop ingredienserna till såsen kall och sen slå över köttet i formen. Redning i en kall sås fungerar sämre och då jag vill ha såsen lite tjockare och även kunna smaka av så kokar jag alltid upp den före jag häller den över köttet. Men gör som ni vill och har tid till.

4 port

Det här behöver du :

4 fläskkotletter eller 1 fläskytterfilé

(ca 800 gram totalt)

Såsen;

5 dl creme fraiche

1 dl grädde

1 dl vatten

1/2 dl kinesisk soya

2 msk sambal oelek

1 msk tomatpuré

2 finhackad vitlök solo

Salt och svartpeppar

Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :

Lägg skivor av kotletter i en form eller om du använder ytterfilé – skär i 1,5cm skivor och lägg i en ugnsfast form.

Koka upp alla ingredienser till såsen och smaka av. Red med lite maizenamjöl utrört i vatten för krämigare konsistens. Slå såsen över köttet i formen och ställ in i ugnen i 185 grader i 1,5 timme. Efter halva tiden kan du röra om lite i såsen och sen täcka med folie. Ta ut ur ugnen och servera med valfria tillbehör.😊

Köttet i formen. Här behöver du inte görs mer än skiva och lägga i form. Kryddning och smak kommer med såsen.

När såsen hällts på är köttet täckt. Skjuts in i ugnen i 175 grader, ca 1,5 timme.

Under tiden råsteker jag skivad potatis i rapsolja med salt och peppar. Cirka 40 minuter på medelvärme. Vänd runt lite då och då med stekspade.

När köttet är klart doftar det helt ljuvligt i köket. Ta ut ur ugnen, låt svalna lite och servera.

Smaklig måltid!

  1. Modesta skriver:

    If you want to grow your know-how only keep visiting this web
    page and be updated with the hottest gossip posted here.

  2. Thanks to my father who told me about this website, this blog is in fact awesome.

  3. Hejsan. Den rätten gör vi ofta och det är ju så himlans gott! Vi kallar den för Braijtans, varför vet jag ej!. Hälsningar från Eva i Sandviken.

  4. Sofia skriver:

    Åh,nostalgi! Barndomsminnen av mamma i storblommigt 70-talskök..Minns hur gott det var.

    Men nuförtiden äter jag inte rött kött,så borde väl funka med kycklinglårfileer också??

    1. Sara skriver:

      Jag gör alltid denna med kycklingfilé istället. Funkar utmärkt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..