Ryggbiff, råstekt potatis och världens godaste pepparsås

Vi börjar så sakta piggna till här hemma efter en evighetslång influensa/förkylning och hosta som aldrig verkar ta slut.

Julhelgen har ändå varit otroligt lugn och skön och vi har njutit av god mat hemma hos min mamma med lite ”knytis-julbord”. Julaftons-kväll hemma i TV-soffan med tända ljus, julfilmer och godis.

Joline och jag gjorde klart våra pepparkakshus igår. Allt som man inte hinner innan jul kan man göra efter. Julen är lång och det är lika njutningsfullt med pyssel, pepparkaksbak och knäck-kok dagarna efter som det är att hinna med allt dagarna före julafton.

Det är mycket som ska göras allt på en gång och helst stå färdigt tills dess. Men har man varken ork eller kraft och det råder viss sjukstuga så får det faktiskt vänta.

Våra pepparkakshus och bilder från julafton kan ni se på Instagram @kryddburken 😉

Ikväll efter dagar med julmat, tomtegröt och skinkmackor så gjorde vi lite ”vanlig” mat. Kött och potatis.

Vi stekte ryggbiff, råstekt potatis och jag kokade ihop en pepparsås. Världens godaste pepparsås som ni nu ska få en liten skiss på.

Man måste improvisera, höfta och experimentera lite och framförallt smaka av, och om och om igen smaka av och använda sig av bra råvaror. Jag hoppas mina tips nedan inspirera och vara till din godaste pepparsås./PUSS

Pepparn här är för mig ett helt nytt märke. Khmer peppar, fairtrade och ekologiskt odlad i Kambodja. Lite dyrare än den vi i Sverige är vana vid att köpa på ICA men helt otroligt vilken smakskillnad. Svartpepparn har jag provat mig igenom en hel påse. Det ÄR skillnad på smak och de hela kornen är lite hårdare att mortla men smaken blommar upp några extra gånger i munnen. Fyllig, söt, stark, mustig för att inte tala om rödpepparn som jag bland annat använde i såsen här. Det är alltså inte rosépeppar utan rödpeppar så smaken hamnar inte så långt ifrån chili men med mer lenhet och sååå smakrik. Stark men inte brännande het.

För en riktigt god pepparsås just så kan jag varmt rekommendera att kosta på sig en lite dyrare variant som denna.

Såsen reduceras ner med en smörfräst gul, hackad lök, en matsked tomatpuré, nymortlad svartpeppar, vitpeppar och rödpeppar. En tesked av varje. Sen vatten på så det täcker precis.

Koka upp, reducera ner till hälften. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Där tillsätter jag en skvätt vatten till och en skvätt grädde. (Ca 1 dl av varje)

En matsked kalvfond och två teskedar soya och en nypa socker.

Låt koka ihop på låg värme ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av.

Smaklig måltid och god fortsättning alla härliga Kryddburken-läsare!