Saftiga tekakor med havregryn

Jag fick för mig att fylla frysen lite med nåt gott bröd och vad är väl inte godare är helt rykande, nybakade tekakor?

Min mamma bakade ofta tekakor när jag bodde hemma. Stora lass på köksbänken, plåt efter plåt.

En mugg varm choklad och tekaka med smör och gräddost, det är så galet gott alltså. Detta recept gör dom extra smakrika och saftiga tack vare havregrynsgröten som de bakas på. Har du aldrig provat så gör det, väldigt enkelt och dom håller sig saftiga flera dagar.

Extra lyxiga att ha i frysen då dom tinar fort och smakar som nybakade till frukost en söndagsmorgon.

25 st

(beroende på hur tjockt/tunt du kavlar)

Det här behöver du :

2,5 dl mjölk

1,5 dl havregryn

100 gram smör

2,5 dl mjölk

1 pkt, 50 gram jäst

1/2 dl strösocker

1 tsk salt

Ca 12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :

Koka upp mjölk och havregryn till en lös gröt. Rör ner 100 gram smör och låt det smälta helt.

Ljumma 2,5 dl mjölk till fingervarmt och rör ut jästen med i en rymlig bunke.

Tillsätt gröten, socker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Lägg tillbaka i bunken och täck med bakduk. Låt jäsa 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till ca 0,5cm tjockt. Tryck ut runda kakor med ett mått. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och täck med bakduk. Låt jäsa ca 10 minuter före gräddning. 225 grader, ca 10 minuter.

På tok för liten bunke för en halvlitersdeg.☺️

Ta ut runda mått med en liten plastskål, IKEA’s färgglada skålar ur barnserie är helt perfekt. Lägg på plåt med bakplåtspapper, jag brukar rymma 9 st per plåt.

Grädda ca 10 min i 225 grader.

  1. Jenny skriver:

    Hej, ser supergoda ut. Fungerar det att frysa dem?

    Tack för grymma recept!

    //Jenny

    1. Jenny!
      De går utmärkt att frysa och tinar fort när man tagit upp dom! Jag fryser alltid in dom direkt när dom svalnat, perfekt till helgfrukost.
      /Linda

  2. Min mamma gjorde oxå sådana, och som du säger. I stora lass och supergoda

  3. Marie skriver:

    Då funkar det lika bra att rulla runda bollar o kavla ut/ platta till antar jag? Och igen jäsning på plåt?

    1. Ja det funkar, men du bibehåller mer luft i tekakorna om du direkt kavlar ut den efter att du stjälpt upp den jästa degen. Går betydligt fortare också😉
      /Linda

      1. Marie skriver:

        Ah tack! Ska absolut testas 👍😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..