Slånbärssaft

Slånbärsdricka eller slånbärsaft är bland det godaste som finns. Så uppfriskande, fräsch och lite syrlig smak. Ett mellanting av lingon och tranbärsdricka tycker jag. Har man tillgång till skog och mark ska man absolut passa på att plocka hem lite. Det är väldigt enkelt och billigt att göra själv. Här hemma har vi gott om slånbärsbuskar på gården så det är bara att gå ut och plocka.

Tänk på att de bör plockas efter en frostnatt. De innehåller väldigt mycket garvsyra som gör dem bittra i smaken men den försvinner markant om de får bli lite frostbitna. Du kan naturligtvis plocka dom tidigare och frysa ner ett dygn också, det fungerar lika bra.

Allan, allätaren tyckte det var himla trevligt att hjälpa till och plocka. Dock var har lite dålig på att lägga bären i just hinken.😉

Ca 1 liter färdig saft

Det här behöver du :

1.5 liter slånbär

1 liter vatten

6 dl socker

(500 gram socker per liter avrunnen saft)

(1 krm natriumbensoat per liter saft)

GÖR SÅHÄR :

Rensa och skölj bären.

Lägg dem i en rymlig skål eller hink med lock som du kan förvara i kylskåp.

Koka upp vattnet och häll det över bären. Täck med lock, låt svalna och ställ i kylskåpet ett dygn.

Sila bären och koka upp saften i en kastrull, häll den sedan över bären igen.

Ställ i kylskåp ytterligare ett dygn.

Gör på samma sätt i två dagar till. Saften ska alltså hällas av, kokas upp och slås över bären fyra gånger.

Sila sedan bären genom en silduk.

Häll saften i kastrull och koka upp tillsammans med sockret. Skumma av.

Häll upp saften på rena flaskor.

Förvara svalt.

Jag brukar inte tillsätta något konserveringsmedel för saften brukar gå åt fort. Du kan om du vill röra ut natriumbensoat i lite saft och blanda ner men ska saften förbrukas närmsta två veckorna behövs inte det.

Slånbärsbuskar finns det gott om på Öland. De kallas även för korvstoppaebuskar eftersom man förr använde de vassa törnarna till att försluta ändarna på korvar.

  1. Hittade din hemsida när jag googlade på fläsklägg, och jag måste säga att du har så underbara bilder och texter på sidan, så jag blir sugen på att laga till alla rätter, fläsklägg redan denna helgen. Slånbärssaften ser också frestande ut, vi har bär här på vårt bostadsområde, så det blir kanske till att gå ut och plocka. Ska fortsätta att titta in på sidan och prova dina recept. Ha en fin höst!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..