Skolavslutning, sommarlov och restaurangtips!

En hektiskt vecka, bokstavligen. Men jösses va mycket vi hunnit med. Joline som nu slutat 9:an var i onsdags iväg på supé och dans i slottsruinen med avgångseleverna. Mycket planering med kompisar om klänningar och skor och accessoarer och gud vet allt. Torsdagen var det avslutning på kvällen, också i slottsruinen. Efteråt samlade vi familj och släkt på restaurang Sörens i Borgholm, där min lillasyster jobbar dessutom. Och ikväll fredag – har dom FEST såklart. Så otroligt skönt att det snart är lördag…😉

Max har också slutat 1:an på gymnasiet denna vecka och i eftermiddags kom han till oss. (Bor varannan vecka) Skönt för dom nu med lite skol-ledighet. Och framför en lugn och stilla helg!

Jag sitter nu och kopplar av efter kvällens runda med hundarna och inväntar midnatt då hon ska hämtas igen. Mycket skjutsande och farande när allt händer samma vecka. Har haft fullt sjå med att hålla isär dagar, tider, skjuts hit och hämtning där osv men alla har vi hjälpts åt, både föräldrar och släkt och det är jag tacksam för. Nästa vecka börjar Joline sommarjobba och då är det moppe som gäller!😉

Är ni i Borgholm och vill äta god mat så rekommendera jag Sörens på Slottsgatan nere mot hamnen. Jag har skrivit om dom förut men det tål att upprepas.

Vi äter där titt som tätt och har alltid varig nöjda, de har dessutom ett fint lunchutbud, även för avhämtning. I torsdags kväll provade jag nåt från menyn jag inte gjort tidigare och nu har jag plötsligt en stående favorit.

Grillat lammentrecote-spett med wokade grönsaker, tzatziki, rödvinssås och klyftpotatis/gratäng. 135kr och så vansinnigt gott och perfekt tillagat kött med rosa kärna. Prova om ni har vägarna förbi. En mysig, liten restaurang och trevlig personal som alltid.

(Översta bilden)

Önskar er en fortsatt trevlig fredagkväll. På återseende i helgen!😊

Pistageglass till dessert.

1
3

Kasslersallad med Rhode island-dressing

Så kom värmeböljan tillbaka och fler enkla sallader står på tur. Det här är en klassisk barndomsfavorit som har hängt med länge. Kassler är perfekt då vi behöver salt i värmen. Inte så många ingredienser men så vansinnigt god och svår att tröttna på. Pasta och osttärningar gör den extra matig och dressingen vispad du ihop på ett kick, mycket godare än köpta på flaska.

Prova denna kasslersallad, det är ingen lyxvariant med dyra ingredienser men brukar vara väldigt omtyckt av både stora och små.

6 port

Det här behöver du :

250 gram barilla penne pasta

1 msk rapsolja

400 gram kassler

200 gram ost, port salut

1 gurka

1 burk, 150 gram majskorn

GÖR SÅHÄR :

Koka pastan och häll av, skölj i kallt vatten och vänd runt med en matsked rapsolja.

Skär kassler, skalad och urkärnad gurka och ost i kuber. Blanda sedan allt med en burk majskorn i en rymlig skål.

Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

Förslag;

Häll upp på petflaska, det ryms precis lagom i en 0,5 liters pet. Smidigt att förvara i och även servera ur om man ska ta med sig till exempel.

Rhode island-dressing :

3 dl gräddfil

1 dl majonäs

1/2 dl ketchup

1 tsk chilipulver

Salt

Vitpeppar

Enkel och supergod, kall sallad i värmen!

Skippa köpta såser, att vispa ihop gräddfil, majonäs och ketchup går på nolltid om med lite kryddor får du en helt hemmagjord och mycket godare dressing.

I helgen grillade vi korv och satt ute i kvällssolen och svalkade oss. Så skönt nu när myggen minskat markant. Dom finns men inte lika många längre…😉

Doggy-Chevan är nu helt färdig och jag är så glad att äntligen fått XC70 såld också. Här är bilen alldeles nyss upptextad av mannen.

Kryddburken har hunnit skyltas på tre bilar redan, 12 år går fort. Nu tänker jag att den här bilen ska få hänga med bra länge då den är komplett utrustad och påskostad för hundarna också. 😉

Ha en fin söndagkväll allihopa. Fortsätt skicka in era tårtor till tävlingen, flera bidrag har redan trillat in.

Veckan som kommer stundar bal för Joline, skolavslutningar, restaurangbesök och avslutsningsfest. Sen är det sommarlov.

Joline har fått ett toppenjobb på Nya Conditoriet i Borgholm i sommar så vi får se till att ranta ner till stan och hälsa på och fika lite oftare.😉

Nä, nu trampar hundarna otåligt omkring mig och vill ha kvällsmat så det är bäst jag avslutar. KRAM PÅ ER!

9
8

Somrig kycklingsallad med godaste caesardressingen

När magen kurrar och man behöver energi är det denna sallad jag längtar mest efter varma sommardagar. Ätes kall med godaste caesardressingen… Så gott så jag skulle kunna leva på detta dagtid! Mättar länge.

Kycklingen kan du snabbt steka på kvällen före. Den ska skäras upp kall och bara toppas på en fräsch sallad med massor av dressing.

Använd med fördel kycklinglår, det ger mer djup smak och blir otroligt saftigt. Dessutom billigare än filé. Bena ur själv eller köp färska som är färdigurbenade. Svensk kyckling förstås och det finns både bland Kronfågel och Guldfågels sortiment. En kycklingsallad med somriga smaker – Varsågoda!

4 port

Det här behöver du :

4 urbenade kycklinglår med skinn

Smör till stekning

Salt och vitpeppar

400 gram salladsmix Provence

2 nektariner

1 gurka

200 gram apetina tärnad vitost, vitlök/persilja

GÖR SÅHÄR : Bena ur kycklinglåren och banka ut dom lätt (eller köp färdiga urbenade) Kycklinglåren ger mycket mer smak och blir saftigare så jag föredrar dom. Stek i het panna med smör så skinnet blir knaprigt, vänd och ös med smöret.

Lägg upp på att fat och kyl ner. Förvara i kylskåp tills de ska serveras. Skär sedan upp tunna, fina skivor och toppa salladen med kycklingen samt caesardressing.

I salladen använder jag ca 400 gram salladsmix på påse, Provence är god. En strimlad gurka, två skivade nektariner och en burk apetina vitost, smaksatt med vitlök/persilja. Blir otroligt gott!

Caesardressing 4 port : 

2 äggulor

2 msk vitvinsvinäger

en knivsudd dijonsenap

2 tsk pressad citron

4 sardeller (inlagda, konserv)

3- 4 dl rapsolja

2 rejäla nävar finriven parmesanost

Salt och peppar

1 msk chilisås

GÖR SÅHÄR : 

Använd en hög tillbringare eller skål. Blanda äggulor, vinäger, senap, citron och sardeller. Mixa slät. Tillsätt sedan oljan droppvis tills dressingen tjocknar och blivit vit då kan du hälla i oljan i en fin stråle samtidigt som du mixar. Vänd sist ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Jag rörde även ut en matsked chilisås i dressingen, bara för att ”hotta” till den lite.

Stek på de urbenade kycklinglåren med smör. Salt och vitpeppar. Vänd och ös med smöret.

Lägg upp salladsmixen på ett stort fat med skivad gurka, nektariner och apetina vitost.

Toppa med kycklingen.

Och sist dressing. Jag strödde lite chilipulver över också för extra hetta. Hugg in, ät och njut!

0
5