Citron i köttfärssås

Jag la ut en bild för cirka en vecka sen på Instagram – @kryddburken med nya favorit-köttfärssåsen. Ni var en del som frågade om receptet och självklart ska ni få det. En del rynkade också på näsan och undrade om citron i såsen??!

Det är inte så knasigt faktiskt. Om jag tillsätter citron i en kycklinggryta, eller i en pastasås med fläskfilé, renskav etc. då är det inget konstigt alls. Men jag förstår att vissa rynkar på nästan till just citron i en köttfärssås då den ofta förknippas med tomatiga smaker.

Citron ger syra och fräschör till en rätt. Liksom vinäger och vitt vin gör. Dock tycker jag vinäger ger en mer pikant och lite för besk smak och föredrar då vin om jag inte är ute efter en balsamicosås etc.

Vill man inte använda vinäger, och man har ju såklart inte alltid vitt vin hemma då är citronen perfekt och faktiskt godare än vin.

Naturlig, frisk syra och något man ofta har hemma.

Prova så får ni se! Det är som sagt mina nya favorit-köttfärssås och där håller också resten av familjen med.

4 – 6 port

Det här behöver du :

400 gram blandfärs

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk torkad timjan

1 msk tomatpuré

2 dl vatten

3 msk grönsaksfond

3 dl grädde

Maizenamjöl till redning

Salt och vitpeppar

1 pressad citron

GÖR SÅHÄR :

Bryn färsen tillsammans med finhackad gul lök, vitlök och torkad timjan samt tomatpurén. Tillsätt vatten, fond och grädde och låt koka ihop ca 20 minuter. Red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Pressa i saften av en citron, smaka av med salt och vitpeppar.

 1. Linda skriver:

  Jag har stort behov att balansera all min matlagning med rätt mycket syra/syrlighet, då jag även har ganska salt mat.
  Är en sk ”supersmakare” till 100%; tål inte några beska saker alls & har ett större saltbehov än t ex min syster (men jag misstänker att mitt saltbehov även har fysiska orsaker, men läkarna skiter i mig 😟), som jag delar bostad med.

  Min syster är nog ca 75% supersmakare, klarar en del beska saker, precis som mamma som t ex alltid druckit kaffe men inte tycker om mörk choklad! 😄

  Så jag har därför nästan alltid färska citroner hemma & använder det i stort sett alla maträtter, (även nödvändigt då jag gör eget citronsalt av vanligt flingsalt: tillsätter bara finrivet skal & pressad juice. Sedan ska saltet bara torka igen) och då färsk citronjuice blir godast.

  Så det var lite underligt för mig att folk reagerade på att du har citron i köttfärssås 😳 Det är en av de rätter som är svårast att få bra balans på mellan sötma, syra & salt pga tomaterna…

  Vinäger, inte av någon sort, är inte något jag gillar, så har jag inga citroner blir det lite Perstorps 24% ättika.
  Räcker med typ en 1/2 kork till en stor gryta (jag är en extrem sås-människa så jag gör alltid mycket sås! 😄)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..