Blåbärsrutor med godaste vaniljsåsen
Fredag och redan 1:a juni, Allan fyller 3 månader och vi väntar fikabesök om en stund, så jag rörde ihop dessa blåbärsrutor idag på morgonen. Man hinner mycket när man blir väckt tidigt!😉
Jag var iväg med Allan till veterinären igår där han fick sitt 3 månaders-vaccin. (Vägde honom också. 14kg plus på fyra veckor, det går undan vill jag lov) Han blev så trött efter resan och allt nytt på djurkliniken så han slocknade på köksgolvet redan vid sjutiden och sov sen till halv fem idag på morgonen. Då tassade han in i sovrummet och väckte mig med sin varma nos, så vi gick upp och började dagen tidigt.
Blåbärsrutorna är min farmor Eva-Majs recept och det är bland det godaste jag vet. Hon bakade dom ofta när jag var liten. Jättelätt att bara röra ihop i kastrull, ingen onödig disk och inget vispande.
Det här behöver du :
150 gram smör
4 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 förp 250 gram frysta blåbär
GÖR SÅHÄR : Smält smöret i en kastrull.
Rör ner socker, ägg, vetemjöl och vaniljsocker. Häll smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper ca 25*40. Fördela bären ovanpå. Grädda i 45 – 50 minuter i 200 grader.
Vaniljsås :
5 dl grädde
2 tsk vaniljsocker
1 burk kondenserad mjölk
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk.
Färdiggräddad. Skär upp i rutor, lägg i burk med tätslutande lock och förvara i kylskåp. Dom är allra godast riktigt kalla.
Vispa en 5:a grädde tillsammans med vaniljsocker. Rör ner en burk kondenserad mjölk. Klart! Och bara sååå god!