Sommarkaka med bär – bara att röra ihop!

🎵Sommar, sommar och sol!!🎵 Ljuvlig värme kräver ljuvliga bakverk. Gärna enkla som går att sväng ihop i en kastrull när man till exempel får oväntade gäster. Denna kaka är en klassiker jag ofta gör sommartid då det är gott om bär. Hallon, jordgubbar, frysta blåbär, lingon, plommon, persikor etc. Allt funka.

Använd frukt och bär av vad du har tillgång till, ca 1,5 – 2 dl. Variera efter tillgång. Kakan är verkligen busenkel och ett riktigt bra grundrecept på enkel sommarkaka. Passar lika bra att äta med en kula glass, som med vaniljsås eller till kaffet som den är.

6 – 8 bitar

Det här behöver du :

75 gram smör

2 dl strösocker

2 ägg

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1,5 dl bär (fryst eller färska spelar ingen roll)

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull och låt svalna något. Rör ner socker och ägg. Blanda vetemjöl med bakpulver och vaniljsocker och vänd ner. Rör till en jämn smet. Häll i smord form, ca 25 cm i diameter. Fördela bären ovanpå. Grädda i 175 grader ca 30 minuter tills kakan fått fin färg.

Låt svalna. Pudra med florsocker.

Enkel kaka som bara rörs ihop i kastrull.

På med bär och skjuts in i ugnen.

Grädda i 30 minuter i 175 grader.

Pudra med florsocker och dekorera med färska bär.

Sommarkaka klar på ett kick!

Måste bara få visa en kommentar jag fick häromdagen.

Anne skriver;

”Kryddburken är en väldigt fin matblogg med fokus på mat och recept och en liten inblick i ert liv här och där. Så uppfriskande tycker jag att slippa 19 selfies i olika positioner och en massa shoppinglänkar. Kryddburken är en av dom få bloggar jag fortfarande besöker och som har behållt sitt fokus på mat- och bakrecept och inte förvandlats till en ”livsstilsblogg”. Det uppskattar jag verkligen. Keep up the good work! 🙂 Önskar Er en trevlig sommar.”

En sån kommentar gjorde mig bara sååå lycklig och glad! Och tacksam. Det är precis allt det jag kämpat för med Kryddburken i elva år. Jag har fått många erbjudande om att flytta bloggen till större magasin och bloggportaler eller bli uppköpt av mediajättar till höger och vänster. Även diverse reklamjobb inom andra branscher som skulle uppta bloggen men jag har vänligt men bestämt alltid tackar nej till sådan. MIN ambition har alltid varit att skapa matglädje, bjuda på inspirerande recept och en liten glimt av min vardag. Inga krångligheter.

Att dessutom göra det av egen drivkraft utan krav att prestera har nog gjort att bloggen lever kvar än idag. Jag och Kryddburken har kul ihop!😉 Jag hoppas ni ser det mellan raderna. Ibland när det blir längre hopp mellan inläggen ja, då är det livet som styr och jag levererar inte under press eller när vardagen upptas av annat. För mig är Kryddburken mitt livsverk av matglädje i köket och det är det jag vill förmedla. Inte halvhjärtat utan med hela hjärtat och med MINA mål i sikte.

Stor varm kram till er alla som följer, läser, kommenterar och skickar mail. Ni förgyller mitt arbete och det är jag sååå tacksam för.

Igår var det den årliga crusingen i Borgholm. Cadillacen var putsad in i minsta vrå och glänste i solskenet. Av alla år tillsammans med Nicke har vi alltid åkt tillsammans denna dag men i år hade jag bestämt sen innan att jag ville vara hemma med hundarna. Med tanke på att Allan fortfarande är liten (11 veckor) så ville jag inte skaffa hundvakt eller lämna bort dom en helkväll. Så är livet, allt har sin tid! Dessa underbara små valpar är ju bara små en kort tid och då tar jag tillvara på det helhjärtat och har svårt att göra 50/50… Haha, ni förstår nog hur jag menar. Nicke o Joline var i alla fall iväg på crusingen och de hade haft jätteroligt och det är ju huvudsaken. Att cruisa runt med skurmoppen mellan kisspölar har också sin charm.😉

Innan helgen gjorde jag även dessa två smörgåstårtor till ett 30-års kalas. Bland det absolut roligaste jag vet i köket är ju smörgåstårtor.

Allan långben går inte rakryggad under soffbordet längre, och 18 kilo tung redan så lär han knappa in på Bronco tills efter sommaren. En riktig dunderklump-charmör.

Mina vackra, älskade pojkar. Är så glad att dom trivs ihop och har roligt. Vad vore livet utan hundar?😉 Bronco och Allan kan ni följa på Instagram; @bronco_allan

Nu ska jag fundera ut vad vi ska ha till söndagsmiddag. På återseende i veckan igen. PUSS

Följ gärna @kryddburken på Instagram

 1. Kan bara instämma i det som skrivs. Det är så härligt att kika in här varje gång. Sen får ju alla andra bloggare göra precis som de vill utan att någon skugga faller på dem. Men ditt koncept passar i alla fall mig så bra.

 2. Säger detsamma; din blogg har under alla år varit en av de allra bästa matbloggarna jag hittat fram till!
  Du framstår som en rolig, trevlig & genomärlig person som inte har din blogg fylld av en massa reklam.
  Vi får ju lite glimtar av ditt privatliv, men bara på ett bra sätt 🙂
  Du framstår inte som en ”köpt” bloggare som lägger ut precis allt som du köpt och hintar om hur lyxigt, dyrt & bra allt är.
  Men om nån frågar om priset så är det knäpptyst, ofta bara en länk så alla andra också kan KÖPA det dessa bloggare så uppenbart fått gratis, med tanke på allt positivt som beskrivs i överdrivna ord. Suck…

  Så skönt att slippa allt detta ”skryt” om vissas lyxliv med alla nya kläder, frisörbesök med insättning av fruktansvärt dyrt extrahår, möbler & annan heminredning för tiotusentals kr, som ändå byts ut jämt.
  Eller alla de perfekta, opersonliga sovrummen som ser ut som hotellrum, t o m barnens.

  Och nu på våren & sommaren: huset och trädgården fixas till med bl a en stor, nedgrävd pool (som inte är inköpt på Rusta), utan som kostar flera hundratusen. Och/eller ett stort, lyxigt spabad som kostar lika mycket.

  Ändå hinner de inte använda poolen/spabadet under sommaren, då man åker på semester (först helst till ett varmt & soligt ställe) och sedan besöker man släktingar el bara besöker diverse ställen i Sverige.

  Med tanke på bensinkostnaden & alla inträden till djurparker, vattenland osv för minst 4 pers + hotell & all mat, så förstår jag inte hur de har råd, eftersom man under hela året visar upp alla dyra kläder, smycken, exklusiva råvaror till stora middagar med vänner & familj (de få MATINLÄGG som förekommer på en fd? ”matblogg”)!

  Ständiga weekendresor till London, Paris, Madrid el lite längre till t ex New York & då shoppas det ännu mer! Med några få inlägg om hur god maten är på de dyraste ställena…

  Det blir allt vanligare att man även gör minst 2 längre (1-2 veckor) resor, en till sol & värme, och den andra kanske till solen igen, el till en skidort, då vi i Sverige inte alltid har tillräckligt med snö & kyla heller.
  Eller så är det bara roligare att kunna skryta om sin exklusiva skidresa till Schweiz typ…

  Ja, jag kanske låter bitter & avundssjuk, och lite avundssjuk kanske jag är då mitt liv snart är över och jag kan inte göra något, trots att det hade varit så enkelt att rädda mitt liv om bara NÅGON hade brytt sig, men inte ens IVO, trots att läkarna bryter mot Paientlagen som ska se till att jag får korrekt vård och överlever då jag inte ens har en dödlig sjukdom, bara sadistiska, sinnesrubbade läkare tydligen 🙁

  Jag har ingen vän el familjemedlem som kan sätta igång en FB-insamling (som alla andra tycks göra), så jag hade haft en chans att åtminstone få min sista önskan uppfylld….

  Men det som stör mig mest är alla dessa bloggare som så öppet skryter om alla dessa lyxiga, dyra saker som de helt uppenbart fått gratis, t o m rabatt på resor osv, mot att visa upp det i sin blogg och skriva positivt om det hela.
  Det är så OÄRLIGT, OMORALISKT att inte ens erkänna att de bara har en reklamblogg numera och Skatteverket tycks ju inte bry sig, medan jag betalar skatt på lägsta nivån av min sjukersättning och ligger en bra bit under EU:s, och Sveriges, fattigdomsgräns, även med bostadstillägg…

  Så jag har sedan länge slutat läsa dessa bloggar då det bara handlar om vem som kan visa upp den tjusigaste, lyxigaste & ”bästa” ytan, för jag tror inte ens att det är hälften av deras riktiga liv…

  Du är iallfall 100% äkta & har underbara inlägg om mat/rätter som jag vill äta & nästan sitter & dreglar över dina vackra foton!

  Så jag väljer alltid din blogg först, när jag väl orkar läsa bloggar en kort stund.
  Jag vill heller inte veta vad JAG aldrig någonsin får uppleva, även om jag hade överlevt de kommande 6 mån… 🙁

  Jag orkar nästan aldrig kommentera men jag ville att du skulle veta hur mycket jag har uppskattat din blogg genom åren, och alltid hittar inspirerande & god mat från dig. Du får t o m mat som jag aldrig tyckt om att se underbart god ut!

  Och jag älskar burkchampinjoner! 😀 Enda svampen jag kan äta! De små runda, hela (eller skivade), fasta & fina kom alltid från Kina, oavsett märke & var godast.
  De var även saltare än de ojämna, slafsiga och mindre goda champinjonerna från Holland/Nederländerna.

  Tyvärr började märke efter märke plötsligt bara ha champinjoner från Holland och 99% av alla märken smakade även ”mögel” (typ unken källarlukt som finns i en del hus som inte har synligt mögel, men kanske fuktskador.)

  Jag har inga andra smakförändringar, men av alla märken jag testat så kan jag bara äta Lidls eget.
  Dessa champinjoner, de skivade, har visserligen en underlig smak som jag aldrig känt förut & inte kan beskriva, men 9 av 10 burkar smakar iaf inte mögel. På sistone har det dock börjat dyka upp ovanligt många burkar som jag tvingats slänga 🙁

  Denna mögellukt är också väldigt vanlig hos färsk ananas, mango, och hos en del banansorter, framför allt de korta, knubbiga sorterna som knappt är böjda (+ all citrus, särskilt citroner), mina favoritfrukter givetvis 🙁
  Bananerna är väl inte så konstigt kanske, de är väl ordentligt besprutade, liksom citrusfrukter?
  Men trist när även ekocitroner inte går att använda för att göra eget citronsalt 🙁

  Man känner denna stank från en del människor på stan ibland, för om man bor i ett sådant hus, så sätter sig mögellukten i ALLT: håret, kläderna, möblerna, böckerna osv. Luktsinnet försämras rejält efter max 10 min i ett sånt hus, så de som bor där själva känner till slut ingenting.

  Jag vet, för jag bodde i ett sånt hus 1988-1999. Det var först när jag flyttade hemifrån och sov borta i över 1 vecka som jag började få ett normalt luktsinne igen & verkligen förstod hur illa ALLT jag ägde luktade.
  Det tog månader att få bort lukten ur kläder & textilier, och mycket längre tid när det gällde möbler & t ex böcker.

  Mitt barndomshem luktar fortfarande illa, men jag förlorar ju typ 90% av luktsinnet nästan direkt.
  I vårt fall finns det väl 2 ganska dolda fuktskador, men mögelstanken orsakas av husets renovering/tillbyggnad i slutet av 60-talet/början av 70-talet.
  Tydligen var det inte ovanligt att virket var impregnerat med något medel, som ca 30 år senare orsakar just denna ”mögellukt” & tyvärr har mina föräldrar inte minsta möjlighet att bygga om större delen av huset. Det är nog omöjligt att veta hur stor del av huset som har detta virke 🙁

 3. Gillar också din blogg, kollar andra matbloggar, men återvänder alltid till din och där hittar jag vad jag söker. Det är två år sedan vår älskade papillon dog, men vi har en dagis-hund, för som du säger, vad är livet utan hundar.

 4. Hej! Kan bara hålla med Anne m fl. En suverän blogg. Jag är en sådan som inte kommenterar allting men har prövat många av dina recept. Har man idétorka på vad man ska äta nästkommande dag eller så och tittar in på din blogg så börjar fantasin i huvudet på en själv och man vågar ge sig på och laga maten, t o m ”tagit ut svängarna ibland” och det har blivit bra det också.
  Härliga foton som man verkligen blir man glad av och tack för att du delar med dig av allt det!

  Cruisingen gick nog inte av för hackor, hade varit kul att vara där. Har själv besökt ett par redan för jag tycker det är kul. När man nu inte kan ha en egen bil så är jag glad att man kan få njuta av att se andras upputsade åk.
  Än en gång TACK!

 5. Håller med! Kryddburken är den bästa mat och bak bloggen. Kanon. TACK för inspiration och en jättebra blogg.

 6. Vill bara instämma! Din blogg är genuin, och du och din familj känns som härliga personer. Är själv från landet och det är så skönt att är äkta. Här är det recept på falukorv och makaroner, varma mackor etc. och så himla skönt att slippa massa sponsrade inlägg och recept på maträtter som också är spons. Fortsätt Linda, sluta aldrig!

 7. Tack för en jättebra blogg! Väljer alltid att leta recept här och hittar alltid något både till vardag och fest.
  Och vilka underbara hundar.
  Tack för att du delar med dej.

 8. Kan bara hålla med alla övriga – Din blogg är klart bäst 👍🏼😊
  Det du ger oss med Kryddburken är precis det som jag kan önska när jag vill hitta något nytt. Älskar dina recept, allt från husman till det ”nyare köket”. 🍲🍜 Älskar även dina fina bilder vid tillagning och att du delger din vardag ❤️
  Kan bara tacka dig för det enorma jobbet du gör. Hoppas du fortsätter många år till 🙏🏼❤️
  Kram IngaLill

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..