Mamma Mias kanelbullar

Ikväll kom mamma förbi med nybakade bullar. Det var jättelänge sen hon bakade nu efter husförsäljning och flytt så det var en riktig överraskning. Och ja, dom smakar precis som jag minns dom.Tunna lager med massa fyllning. Mammas bullar är alltid nåt speciellt.

Såklart ska ni få hennes recept. 😉

Ca 30 st

Det här behöver du :

1 pkt jäst, 50 gram

150 gram smör

5 dl mjölk

1 dl strösocker

1 tsk salt

ca 8 – 10 dl vetemjöl + 2 dl till utbakning

Fyllning :

Rumsvarmt smör

Kanel

Siktat vaniljsocker

Strösocker

På bullarna:

1 uppvispat ägg, vispas länge

Pärlsocker

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Tillsätt socker, salt och mjöl. Knåda degen ca tio minuter för hand.

Degen är lös när den ska jäsas övertäckt, 45 min. Ta upp den på mjölat bakbord.

Tillsätt lite mjöl så den inte fastnar i händerna, bara lite. Dela degen i tre delar.

Kavla ut tunt och bred på smör, pudra över rikligt med kanel. Sikta över vaniljsocker och ett tunt lager strösocker. Rulla ihop och rulla, rulla! Skär i ca 3cm tjocka skivor. Lägg i formar och låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 220 grader, ca 8 minuter.

Tack mamma! ❤️

3
1

Fiskgratäng med torskrygg i hummersås

Gokväll! Hoppas ni alla haft en fin helg. Här på Öland har vi verkligen haft riktigt toppenväder med strålande sol och lite mer ljumma vindar än tidigare. Vi har till största del spenderat helgen ute på gården med diverse vårsysslor och fix. Årets första fluga har också flyttat in i köket! 😉

Tänkte bjuda er på ett väldigt gott och enkelt recept på fiskgratäng, perfekt att ta med som matlådor till jobbet i veckan. Saftig och smakrik torskrygg i en krämig sås med hummerfond och dill och ett härligt gratinerat duchessemos.

2 – 3 port

Det här behöver du :

3 bitar torskrygg (Findus 450 gram)

3 port potatismos

Såsen :

2 dl creme fraiche

2 msk hummerfond

2 msk torkad dill

Nymalen vitpeppar

Salt

1 dl riven, lagrad ost

Färsk dill och citron

GÖR SÅHÄR :

Tina fisken om den är fryst. Lägg i en ugnsfast form. Spritsa potatismos runtom. Jag brukar tillsätta 1-2 äggulor i moset (ca 400 gram potatis, kokad och avrunnen) en klick smör och krydda med örtsalt och nymalen vitpeppar.

Vispa ihop ingredienserna till såsen och häll över. Toppa med riven ost. Gratinera i 200 grader ca 20 minuter.

Gratinera i ugn, 200 grader i ca 20 minuter.

Toppa med färsk dill och citron. Smaklig måltid!

3
35

Vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost

Idag bjuder jag på en himmelsk god vegetarisk pasta med grillade grönsaker och fetaost. Påskens sötsaker lämnar vi bakom oss och med denna rätt styr vi mot våren med fräsch och enkel mat. Det här är så vansinnigt gott så jag tycker faktiskt ni ska prova redan ikväll. 😉 Föreställ er krispiga grönsaker tillsammans med karamelliserad citron, vitlök, olivolja… Flingsalt och timjan. Detta är magiskt gott och väldigt lätt att svänga ihop som avslut på veckan.

4 port

Det här behöver du :

4 port kokt penne

1/2 zucchini

1 knipplök

1 grön paprika

1 citron

Olivolja

Torkad timjan

Flingsalt

Svartpeppar

2 pressade vitlöksklyftor

GÖR SÅHÄR : Sätt ugnen på grillvärme, 250 grader. Koka pastan och skär under tiden grönsaker, lök och citron och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja och krydda med timjan, flingsalt och svartpeppar. Vänd runt noga. Skjuts in i ugnen ca 10 minuter. Rosta pinjenötterna hastigt i torr stekpanna tills de börjar knäppa om dom. Ställ åt sidan så länge. Vänd sedan ner pastan i ugnsformen med grönsaker.

Pressa ur saften ur citronen. Pressa i vitlöksklyftorna och vänd runt tillsammans med fetaost och eventuellt lite mer olivolja. Toppa med pinjenötter, färsk citrontimjan och servera.

Zucchini, paprika, knipplök och citron åker in i ugnen på grillvärme, ca 10 minuter.

När allt fått fin färg, ta ut vänd ner pastan tillsammans med fetaost. Pressa ur saften från citronen och pressa över 2 vitlöksklyftor.

Toppa med pinjenötter och färsk citrontimjan. Är och njut!

1
5