Köttfärsbiffar, stekta grönsaker och örtsås
Dags för den årliga ”biff-middagen” som det brukar bli när mannen får välja. Han fyller år idag och brukar alltid välja något med färs när det vankas födelsedag eller Fars dag. Ni som följt bloggen länge vet nog det vid det här laget. 😉 Gjorde en full plåt och stekte biffarna i ugnen tillsammans med kokt kulpotatis som även dom fick rostat lite i ugnen. Stekta grönsaker och gräddig örtsås till blev kanongott!
12 stora biffar
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
1,5 dl vatten
2 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 ägg
3 msk kalvfond
3 msk bostongurka
2 tsk grillkrydda
Salt och peppar
GÖR SÅHÄR :
Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.
Stekta grönsaker :
1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 bukett broccoli
120 gram haricot verts
GÖR SÅHÄR :
Skär lök och grönsaker i bitar. Dela broccolibuketten och förväll tillsammans med haricot vers i kokande vatten en minut. Stek på allt i het panna med lite smör, salt och peppar.
Gräddig örtsås :
2 msk smör
2 msk torkade franska örter
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
3 dl grädde
2 msk grönsaksfond
2 msk mörk balsamvinäger
1 msk kalvfond
1 köttbuljongtärning
1 msk vinbärsgelé
1 msk kinesisk soya
Salt och vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och vispa er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca en halvtimme. Smaka av med salt och peppar.
Middagen serverad!
Och naturligtvis kaffe & tårta!
Det stora tårtan fick han med sig till jobbet i morse. Bägge fyllda med vaniljkräm, drottningsylt och blåbär/björnbär.