Stroganoff med kycklingkorv

Hej & gokväll på er! Sportlovsveckan lider mot sitt slut och vi rundar av med en riktigt god middag innan skolväskorna ska packas, kläder plockas fram och veckan ska planeras. Vi har ju haft helt underbart väder för att vara sportlov. Riktigt mycket snö har kommit och kvicksilvret håller sig under nollan trots att solen skiner, underbart vinterväder. Och mer snö verkar vi få också.

Måste dock komma ihåg att köpa hem Skillingarydsalva till Broncos tassar… Herregud så han ser ut efter bara tio minuter i snön. Stora isbollar under tassarna, mellan klorna. Inte alls skönt att gå på då de spänner ut huden emellan. Då är skillingarydsalvan oumbärlig. Jag stod ju o höll i den i fredags inne på citygross men måste fått nåt hjärnsläpp för den kom inte med hem i alla fall… Salvan smörjer man bara på innan man går ut och den lägger sig som en skyddande hinna så ingen snö fastnar i allt hår han har mellan tårna. 😉

Från tass-salva till söndagsmiddag. En variant på korvstroganoff fast här med kycklingkorv istället. Jag tycker den passar just extra bra till grytor då den är lite fastare i konsistens än vanlig falukorv, riktigt god!

Såhär gör jag den;

6 port

Det här behöver du :

1 kg kycklingkorv (jag använde 2 förp Kronfågel kyckling, middagskorv)

2 gul lök

2 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 tärning hönsbuljong

2 msk tomatpuré

1/2 dl ketchup

3 dl grädde

Vitpeppar

Salt

Persilja

Chiliflakes

GÖR SÅHÄR :

Skär korven i strimlor. Hacka löken och bryn allt i stekpanna med smör eller olja. Tillsätt vatten, buljong, ketchup och grädde. Krydda med vitpeppar. Låt småputtra på låg värme ca 15 minuter. Smaka av. Toppa med färsk persilja, chiliflakes och servera med basmatiris.

Ha en fortsatt fin söndagskväll. Vi hörs imorgon igen. KRAM

0
4

Minipajer med köttfärs

Bra mat att ha i frysen är pajer och piroger som är smidigt att ta fram till mellanmål, utflykt till skidbacken eller att ta med som en enkel lunch till jobbet. Jag brukar passa på att göra sånt på helgerna så det finns till vardags när tiden ibland är knapp. Dessa små pajer har jag gjort med en riktigt god köttfärsröra. Krämig av färskost med lite hetta och massor av smak. Tokgoda, som nån sa här hemma ikväll! 😉

16 st

Det här behöver du :

1 sats pajdeg, se recept längre ner

Köttfärsröra;

400 gram blandfärs

200 gram inlagd, grillad paprika (avrunnen)

2 finhackade vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 msk torkad oregano

1 msk D’Elidas chilisås

200 gram philadelphiaost

Salt

Tellicherry svartpeppar

Äggstanning;

3 ägg

2 dl grädde

Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :

Hetta upp en stekpanna och bryn färsen tillsammans med grillad paprika, finhackad vitlök, tomatpuré och oregano. Tillsätt sedan chilisås och philadelphiaost. Rör ihop och smaka av med salt och peppar.

Vispa ihop ägg, grädde salt och peppar till äggstanningen.

Förbered pajdegen i god tid så den hinner få vila i kylskåpet minst en halvtimme. Kavla ut den ca 0,5cm tjock och ta ut 16 stycken rundlar, lite större än aluminiumformarna. Tryck ut dom i formarna och fyll med köttfärsröran. Överbliven deg kan du kavla ut och skära i remsor att lägga i korsmönster på pajerna. Slå över äggstanning och grädda ca 15 minuter i 200 grader.

Pajdeg :

400 gram vetemjöl

250 gram smör

4 msk kallt vatten

GÖR SÅHÄR :

Mät upp vetemjöl i en bunke. Tillsätt kallt smör i tunna skivor och nyp snabbt ihop degen till finfördelade smulor. Tillsätt vattnet och forma till en slät deg. Slå in i plastfolie och låt vila i kylskåp en halvtimme. Ta ut degen och lägg den mellan plastfolie och kavla den till en tunn platta, 0,5 cm.

Grädda ca 15 minuter, 200 grader i nedre delen av ugnen.

Servera med en vitkålssallad och tomater.

Smaklig spis. Det enda som fattas här i bild är en liten klick kall vitlökssås också! Supergott när dom är varma. 😉

0
2

Valnöt och tranbärslimpa

Idag bakade Joline och jag ett par riktigt goda limpor. Saftiga av tranbär och med knapriga valnötter och solroskärnor, supergott! Helt och hållet hitte-på-bröd. Tog ut det ena efter 30 minuter för att kolla om det var färdigt, inte riktigt så jag satte in det igen tio minuter till, därav sjönk det ihop lite. Den andra limpan höll formen bättre men valde att skära upp den första så ni kan se hur det blev. Några minuter till alltså! 😉

2 limpor

Det här behöver du :

100 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

2 dl rågmjöl

150 gram torkade tranbär

2 dl valnötter

1 dl solroskärnor

3 msk sirap

ca 10 dl manitoba vetemjöl

GÖR SÅHÄR : Smält smöret i kastrull tillsammans med mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Lös ut jästen med lite av vätskan och slå sedan på resten. Tillsätt rågmjöl, tranbär, valnötter, solroskärnor, sirap och mata på lite av manitobamjölet under tiden degen arbetas. Gärna i maskin, minst 10 minuter. Spara lite av mjölet till utbakning.

Degen ska släppa kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Täck över med bakduk och jäs ca 40 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg i smorda formar. Låt jäsa 20 minuter. Pudra över rågmjöl och snitta ytorna med vass kniv. Grädda i ugn, 175 grader ca 40 minuter. (Inte 30)

Degen har jäst till dubbel storlek.

Limporna får sen jäsa 20 minuter i formarna.

Lite rågmjöl över och några snitt före gräddning.

Lite för tidigt ut.

Edit; Lägger även in bild på brödet när det fått vara inne 40 minuter, istället för 30.

3
8