ANNONS

Valnöt och tranbärslimpa

/

Idag bakade Joline och jag ett par riktigt goda limpor. Saftiga av tranbär och med knapriga valnötter och solroskärnor, supergott! Helt och hållet hitte-på-bröd. Tog ut det ena efter 30 minuter för att kolla om det var färdigt, inte riktigt så jag satte in det igen tio minuter till, därav sjönk det ihop lite. Den andra limpan höll formen bättre men valde att skära upp den första så ni kan se hur det blev. Några minuter till alltså! 😉

2 limpor

Det här behöver du :

100 gram smör

5 dl mjölk

1 pkt jäst

2 dl rågmjöl

150 gram torkade tranbär

2 dl valnötter

1 dl solroskärnor

3 msk sirap

ca 10 dl manitoba vetemjöl

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret i kastrull tillsammans med mjölken och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Lös ut jästen med lite av vätskan och slå sedan på resten. Tillsätt rågmjöl, tranbär, valnötter, solroskärnor, sirap och mata på lite av manitobamjölet under tiden degen arbetas. Gärna i maskin, minst 10 minuter. Spara lite av mjölet till utbakning. Degen ska släppa kanterna men fortfarande vara lite kladdig. Täck över med bakduk och jäs ca 40 minuter till dubbel storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till två limpor. Lägg i smorda formar. Låt jäsa 20 minuter. Pudra över rågmjöl och snitta ytorna med vass kniv. Grädda i ugn, 175 grader ca 40 minuter. (Inte 30)

Degen har jäst till dubbel storlek.

Limporna får sen jäsa 20 minuter i formarna.

Lite rågmjöl över och några snitt före gräddning.

Lite för tidigt ut.

Edit; Lägger även in bild på brödet när det fått vara inne 40 minuter, istället för 30.

2
1

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00