ANNONS
Integritet på Tailsweep

Blir maten smaklös? Lär dig krydda rätt med vår kryddskola!

Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria

Kryddor är maträttens bärare, kan du bemästra dem blir det roligare att både laga mat och att äta den. Vår kryddskola ger dig tipsen som hjälper dig att göra succé i köket. Dessutom, inspirerande kryddiga recept från fyra av Sveriges bästa matbloggare!

Vilka kryddor behöver jag?

Det beror på hur van du är och vad du gillar att laga för mat. Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en bra bas i kryddhyllan. Därefter kan du fylla på med spännande smaker beroende på vad du gillar eller är nyfiken på.

Tips! Curry, ramslök och gurkmeja är smakrika kryddor som också passar ihop med många av våra svenska råvaror.

Hur ska kryddorna förvaras?

Står kryddburkarna på rad ovanför spisen? Det är inte bästa platsen. Värmen kan påverka hållbarheten och ljuset bleker många kryddor, vilket gör att smaken inte kommer till sin rätt. Förvara istället dina kryddor svalt och mörkt som till exempelvis i kökslåda – där håller de längre och du får bättre överblick över ditt kryddförråd.

Hur vet jag om jag kryddar för mycket?

Smaka av. Hela tiden. Vi är ofta lite försiktiga med kryddningen och det är nog vanligare att man kryddar maten för lite än för mycket. Vi känner oss helt enkelt osäkra. Det bästa sättet att få mer koll är att testa och att smaka av medan du lagar maten.

Mät upp kryddorna med ett mått, eller i handen, istället för att krydda direkt ur burken. Då får du en bättre känsla för hur mycket krydda du använder och kryddan håller sig fräschare om inte fukt från varm mat sprids in i burken.

Peppar finns i många sorter, vad är skillnaden?

Peppar är en grundkrydda som bör finnas i varje kryddlåda. Svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar kommer från samma planta. Pepparkornen får olika karaktär och smak beroende på var de växer, hur mogna de är när de skördas och hur de hanteras efter skörd.

Peppar ger maten hetta, smak och arom. Men olika sorter ger olika smak. Vilka använder du i ditt kök?

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta med inslag av rå svamp. Den passar till exempel till fisk- och skaldjur, nötkött, pasta och pizza. Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta och passar bra till bland annat fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött och bechamelsås. Grönpeppar är syrlig och frisk med en örtig smak. Den passar bland annat bra med fisk- och skaldjur, fläsk- och lammkött, kyckling och mejeriprodukter.

Psst… Den stora peppar-snackisen just nu är Tellicherry Black Pepper – världens finaste svartpeppar. Med sina stora korn ger den en fyllig, fruktig och mer aromatisk smak. Varför inte testa hela pepparkorn i en kryddburk med kvarn för bästa smak?

Tellicherry Black Pepper

Receptspecial: Matsveriges bästa kryddiga recept!Tryter fantasin? Varför inte krydda tillvaron med några av matsveriges kryddigaste recept? Vi har låtit några av våra matbloggare doppa fingrarna i kryddburken – här deras inspirerande recept: Fempepparsås á la Jävligt gott, Zeinas kitchenshelstekta kryddiga fisk, Raw Food by ErikasFive Peppers Brownie och Kryddburkenskryddiga laxgryta med nya smaker.

Vill du veta mer om kryddornas värld? Läs mer här och kolla in vår film om peppar!

Artikeln är ett annonssamarbete med Santa Maria

0
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00