Raggmunkar med fläsk och lingonsylt

Raggmunkar är verkligen allas favorit här hemma och går alltid åt i ett nafs. Man önskar sig dock ett rejält stekbord när de ska tillagas för det tar sin lilla tid men å andra sidan gör jag det inte så värst ofta så det är faktiskt värt att stå å vända och uthärda all stekos! 😉 Har ni förresten sett att det finns raggmunkssmet på hink att köpa? Från Lindahls. Så himla fiffigt! Nog för att det inte är så svårt att skala och riva potatis själv men alla har ju inte förmågan i händer alltid, kanske på grund av värk eller är till åren och kanske inte orkar både skala och riva. Min erfarenhet kring äldre och pensionärer är att de flesta fullkomligt älskar raggmunk med fläsk och lingon så där kommer raggmunks-hinken väl till pass om man inte har nån snäll släkting eller vän som kan hjälpa till. De få gånger jag tycker halvfabrikat kan vara riktigt bra. Nån som har provat?

Här kommer mitt recept på klassiska raggmunkar.

 

4 port

Det här behöver du :

8 – 10 meldelstora potatisar

2 ägg

4 dl mjölk

2,5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR :
Skala potatisen och riv på finaste sidan av rivjärnet eller motsvarande i hushållsassistenten. Blanda ner den rivna potatis i en stor bunke med ägg, mjölk, mjöl och salt. Blanda om väl om. Stek raggmunkarna i stekpanna två åt gången i smör på medelvärme. Steker du många åt gången kan du ha ugnsvärmen på ca 60 grader, och förvara raggmunkarna i en ugnsform med aluminumfolié så håller dom sig varma.

 

Servera med stek fläsk eller bacon och lingonsylt.

Smaklig måltid!

 1. mela skriver:

  nu blev jag hungrig!

 2. Carina skriver:

  PS: har du fast eller mjölig potatis?

  1. Carina!
   Ja, jag kan tänka mig att just raggmunkar kan bli lite cravings, jag hade dille på isbitar och frusna apelsiner, haha!
   Hinken från Lindahls innehåller lökpulver läste jag nyss o det står både raggmunk/rösti på den men ingen info om den kommer fr Tyskland.
   Jag använder alltid fast potatis.
   /Linda

 3. Carina skriver:

  Åh! Älskar raggmunkar!

  Speciellt när de är sådär underbart frasiga i kanterna som dina verkar.

  När jag var gravid med andra ungen hade jag cravings på raggmunk. Sambon köpte hinken då och stekte. De var helt ok men det var en smula lök i. Då hette det raggmunk/rösti och smeten varifrån Tyskland. Vet ej om det är samma smet i men de var helt ok och precis som du säger, praktiska och väldigt bra då man inte kan eller vill göra en stor sats med raggisar.

  Massor med kramar

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..