Älggryta med kantareller

Nu kommer ett hejdundrande gott recept ni verkligen ska lägga på minnet. Detta åt vi tidigare ikväll och jag kan säga att det ligger som bomull i magen just nu. En värmande god viltgryta är riktig, lyxig höstmat utan krusiduller. Använd dig av grytbitar av till exempel älg, hjort, ren, vildsvin eller rådjur. Har du inte tillgång till det fungerar det lika bra med viltskav du hittar i frysdisken. Tänk på att receptet är beräknat efter grytbitar så använder du skav kan du korta ner koktiden en timme.

 

Det här behöver du : 

ca 500 gram älgkött, grytbitar eller viltskav

Salt & peppar

1 tsk mortlad enbär

1 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad timjan

2 gul lök

4 morötter

1/2 dl viltfond

8 dl vatten

2 dl tranbärsjuice

300 gram kantareller

1 dl grädde

1 dl messmör

1 dl lingonsylt

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en rymlig gryta med olja. Fräs på älgköttet så det får fin färg. Salta och peppra och tillsätt de torkade örtkryddorna. Skala lök och morötter och skär i slantar och lägg i grytan. Slå på fond, vatten och tranbärsjuice och låt koka upp. Koka sedan på medelvärme under lock ca 1,5 – 2 timmar.

Under tiden; Stek på kantarellerna i het panna utan smör tills vätskan kokat bort. Salta och lägg i en klick smör och vänd runt. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt. Låt sjuda ytterligare en kvart. Smaka av med salt och peppar. Jag serverade grytan med mandelpotatis (med tunt skal) och en lingonsylt smaksatt med chili vi fick sv pappa o Anita när dom var hit o hälsade på. Sååå gott!

 

Grytor med kantareller blir allra godast om man först torrsteker kantarellerna vid sidan om i en egen panna så vätskan kokar bort, sen saltar och tillsätter en klick smör. När köttgrytan börjar bli klart vänder man ner kantarellerna. Godaste som finns och så smakrikt.

 

Här puttrar älggrytan med lök, morötter, vatten, fond och tranbärsjuice. Ca 1,5 – 2 timmar.

 

Sen tillsätter jag messmör, grädde, lingonsylt och låter sjuda ytterligare 10 – 15 min. Smakar av med salt och peppar.

 

Smaklig måltid. Perfekta matlådor inför kommande regniga vecka också.

 

 1. Anna skriver:

  Måste testa detta! Hur viktigt är messmöret? Använder aldrig det Kram snna

 2. Hej! Detta ska jag testa i helgen!! Men ska det vara koncentrerad Tranbärsjuice??? Tack för en toppenblogg!

  1. Ullis!
   Tack så mycket! Drickfärdig transbärsjuice använder jag, köper du koncentrerad så späd den så den blir drickbar.
   /Linda

 3. Eva skriver:

  Men hallå vad go mat du gör! Riktig god , rejäl husmanskost. Kan du inte flytta hem till min familj och laga mat till oss,haha. Det blir inte lika bra när jag gör det själv:-))

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..