Tre frågor om kyckling!
I annonssamarbete med Svensk Fågel
Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.
Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.
Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.
Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt.
Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.
Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.
1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?
2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?
3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?
Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.