Grillad, örtrubbad fläskfilé med råstekt röstipotatis
Ikväll åt vi en riktig gomiddag. Ljummen sensommar med härlig kvällssol var som dukat för en grillning.
Helgrillad fläskfilé rubbad med örter, massa svartpeppar och salt. Till detta serverade jag råriven potatis som jag stekte i panna, som rösti fast inte som runda plättar utan en mer rustik omrörd variant. Galet gott och något jag verkligen rekommenderar som en variant på potatis, vilket man aldrig kan få för många av, eller hur? 😀
Recept för 4 port
Fläskfilén :
Ca 700 gram fläskfilé
1 dl torkade örtkryddor
Nymalen svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén från hinnor, dela den i två delar om den är av större mått. Klappa in kryddorna ordentligt runtom. Grilla! Använd en grilltermometer för att kontrollera när den är färdig. Innertemperaturen ska vara 67 grader. Den stiger något mer efter grillning. Låt vila i folie en stund före den skärs upp i skivor.
Jag använder denna örtblandning Herbes De Provence från kryddlandet.se
Klappa in köttet ordentligt med örtblandningen, salt och svartpeppar.
Grilltermometer är suveränt. Låt fläskfilén gå till 65-67 grader och sedan vila före den skärs upp.
Röstipotatis :
8 st medelstora potatisar
1 gul lök
Salt & peppar
Rapsolja
GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen grovt. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna med olja och stek potatis och lök på medelvärme tills den blivit genomstekt och lite knaprig, ca 30 min. Salta och peppra. Rör i pannan då och då.
Smaklig spis och fortsatt trevlig kväll önskar jag er. Själv har jag landat i soffan medan Nicke och Joline är ute med sina hojar och leker! Vi köpte en moped till henne tidigare i veckan då hon snart fyller femton. Nicke blev sugen han med så han köpte sig en motorcross modell större så nu är det ett evigt busande i skogen för dom två motortokiga. 😉