Ny 50-tals restaurang på Öland


I fredags förra helgen öppnades portarna för en ny restaurang i 50-tals-stil! Ett fint förvärv för den bortglömda paviljongen belägen i Rälla på mellersta Öland längs väg 136.

Som de bilentusiaster vi är och inbitna i 50-tals-stilen med nostalgi, rock a billy, bilträffar och livsstilen i helhet har vi besökt många liknande ställen tidigare genom åren och blev glatt överraskade att något sådant äntligen öppnat på Öland. Förväntningarna var höga!

Vi åkte dit för att fira vår 11:e bröllopsdag med förhoppning om mysig 50-tals-atmosfär och GOD mat.

Blev inte imponerad för fem öre. Det var några bilar på den extremt blåsiga och sandiga parkeringen (inget som uppskattas av entusiastfordon som tvättats, polerats och kör nedcabbat, ni som vet förstår vad jag menar) Lite folk satt på deras veranda och åt. Jag försökte snegla och tjuvtitta hur maten såg ut på deras tallrikar som serverats men dom väntade idogt så jag hann aldrig se något. Vi bestämde oss för att sitta inne och äta och det var en väldigt liten lokal där en sk ”kakbuffé” (som för övrigt var väldigt minimal och dessutom urplockad för att ens vara värt att lägga pengar på) som upptog största ytan.

Läsken var också näst intill slut och det fanns två alternativ att välja på, Zingo eller Loka i burk. Inga glas erbjöds eller ställdes fram.

Nicke som varit nyfiken på deras hamburgare valde en av deras specialare och tyckte den var riktigt god och det var det positiva i detta inlägg. Fick dock smaka på hans burgare men det var knappast nötfärs som en riktig amerikansk burgare ska göras av, utan helt vanlig blandfärs. Stekt ägg, bacon nån rökig ketchupsås i en liten plastburk och totalt oätliga sk ”french fries” serverades till. Dom åt han aldrig och det var en väldigt konstig bismak av frityroljan.

Joline och jag valde kebabtallrik som dom utannonserat som ”deras omtalade kebabtallrik” så den tänkte jag att vi måste prova. Har ingen aning om dessa ägare huserat på nån tidigare restaurang för att kunna skylta före öppning med just OMTALAD kebabtallrik??!

Allt som kom in i så kallad ”kebabtallrik-väg” var en liten korg med bakplåtspapper i botten, samma oätliga ”fries” som serverades till Nickes burgare som bestod av brända klyftpotatis blandade med vanliga tunna strips. (Inga French Fries man betalar för) Och det var inte kebab utan GYROS som låg i korgen (billigt, fryst och påstekt gyroskött som ses på de flesta snabbmatsrestauranger) Även den med en konstig smak av bränt stekbord och rengöringsmedel?!?) Såsen till serverades i liten plastburk och uteblev på en av våra två beställningar. (Naturligtvis påpekade jag detta och en tillhörande sås i plastburk kom ut efter fem minuter då maten kallnat betydligt så jag gav upp där…)

Klassiska tillbehör till en kebabtallrik känner väl dom flesta till också;

Sallad, lök, fefferoni, tomat mm – saknades helt här. Och som pricken över i:et fick vi små korta, vita gatuköksgafflar att äta med???!?! Skärpning AB säger jag bara.

Tyvärr. Det här blev inget dragplåster för vår del i vår rosa Cadillac. Tummen ner.

Nickes burgare med ägg, bacon o Texas hot sås.

Min och Jolines ”kebabtallrik”……..

18
3

Krämig citron och örtpasta med varmrökt lax


Ibland köper jag med mig en bit varmrökt lax hem från lokala fiskhandlaren. Den enda fisk jag egentligen tycker om, haha!! Så god att bara äta den som den är eller på ett tunnbröd. Den ska vara Salt o saftig och gärna smaksatt med vitlök eller peppar. En bit på ca 350-400 gram räcker gott och väl till det här receptet för två rejäla portioner och tar inte mer än 15 minuter att tillaga så står maten på bordet. 

Jag har valt spagetti men ta den pasta ni tycker om bäst eller har hemma. En enkel sås gjord på créme fraiche, en fiskbuljongtärning, citron och örter är allt som behövs förutom fisken.  

2 – 3 port

Det här behöver du :

2 port kokt pasta

400 gram varmrökt lax


Såsen :

2 dl créme fraiche 

1 fiskbuljongtärning 

1 pressad citron

2 dl finhackade örter (dill/gräslök/persilja) 

Salt och peppar 


GÖR SÅHÄR : 

Koka pastan och låt rinna av. Använd samma kastrull och värm ingredienserna till såsen, låt koka upp nån minut och tillsätt örterna precis på slutet. Smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med pastan fördela laxen över. Klart! Och så otroligt enkelt och gott. 

Enkelt och vansinnigt ett gott en måndag som denna, för visst känns det som måndag istället för onsdag?!? Jag är helt vimsig bland dagarna just nu efter alla helger. 

2
7

Vitlöksdoftande fläskfilépanna med champinjoner och gräslök

Regniga och lite murriga sommardagar förgylls alltid av en god, värmande middag. En krämig pasta som du kan krypa upp i soffhörnet med är vardagslyx man ska unna sig när inte grillen går varm. Här ville jag ha en riktigt krämig pasta med massor av sås och smak så det föll för fläskfilépanna som jag kryddade upp med lök, vitlök och massor av små, färska champinjoner. Himmelsk god och mättande. En riktig favorit här gemma. 

4 port

Det här behöver du : 

1 fläskfilé 

Salt & peppar 

2 salladslök

4 vitlöksklyftor

4 dl vatten

3 msk grönsaksfond 

100 gram färska champinjoner 

2 dl créme fraiche

1 dl grädde 

1 knippe finhackad gräslök 


GÖR SÅHÄR :Putsa fläskfilén och skär i ca 1 cm tjocka skivor. Hetta upp en rymlig panna och bryn köttet så de får fin färg. Tillsätt finhackad salladslök och vitlök och låt fräsa någon minut. Slå på vatten och fond och låt koka upp. Tillsätt champinjoner och rör ner créme fraiche och grädde. Låt småkoka ca 10-15 minuter. Smaka av. Toppa med finhackad gräslök. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens. 


Dofterna av lök, peppar och vitlök är ljuvliga! 

Slanta ner färska champinjoner och tillsätt sist créme fraiche och grädde för att runda av smakerna och få en riktigt krämig sås. 

Toppad med gräslök och lite riven västerbottensost. 

Här serverad med penne pasta! Smaklig måltid. 

1
48