Langos – godaste snabbmaten hemmagjord

I tisdags gjorde dom langos på hemkunskapen i Jolines klass. Ett arbete där dom också skulle räkna ut kostnader och portioner av de rätter dom valt i respektive grupper. Det blev jättelyckat och gott tyckte dom och jag är ju såklart alltid frågvis om vad dom får göra just på hemkunskapen. Något som jag reagerade på när vi hjälptes åt i köket här hemma ikväll var att dom inte fått några instruktioner eller snarare restriktioner om vad som gäller när man ska fritera. Att tex alltid ha lock nära till hands om det skulle ta eld, aldrig fritera under en fläkt, inte släcka eld med vatten eller luta ansiktet över frityrgrytan. Det visste hon ingenting om!?!?! Degvätskan till smeten som i det här fallet var vatten skulle dom också ta fingervarmt direkt ur kranen… ?!?! Jag vet att jag lägger mig i för mycket ibland men detta är väl väl ändå baskunskaper man borde få lära sig på en hemkunskaps-lektion? 

Lär barnen hur degar och jäst fungerar, hur man reder en sås, kokar kräm och lite säkerhet i köket.  På våra hemkunskapslektioner när jag gick årskurs 7-9 fick vi lära oss att stryka och vika kläder, koka sylt och konservera och reda soppor och såser. Vi bakade bröd och la in sill i lag och lärde oss hur man på mest ekonomiska sätt bakade sockerkaka på eftervärmen i ugnen. Haha!! 😜 

 

Att ta ljummet vatten från kranen till degvätska är i mina ögon totalt förbjudet! Hur som haver gjorde dom i alla fall langos och hon ville gärna göra det här hemma o visa mig som FAKTISKT aldrig någonsin ätit langos, aldrig någonsin. Har ju såklart sett dom på festivaler o marknader o tänkt ”jäklar va gott de verkar” men aldrig kommit mig för att köpa. Jag blev imponerad av hur gott det faktiskt var och det friterade brödet med kokt potatis i var verkligen matigt och smakrikt. Ska absolut göra langos fler gånger framöver, perfekt till sommaren att göra ute på muurikkan och servera med olika topping och tillbehör. 

  

4 st 

Det här behöver du : 

10 gram jäst 

1 dl vatten 

3 dl mjöl 

3 dl kokt, pressad potatis

1 tsk salt 

 

GÖR SÅHÄR : 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen med. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta snabbt ihop en deg i bunken med hjälp av en sked. Täck med plastfolie och låt jäsa en halvtimme. Olja in händer och ta upp deg med en sked och tryck ut lätt på olja skärbräda. Fritera ca 1-2 minuter på varje sida. Lägg upp på hushållspapper så de får rinna av något. Lägg på riven ost, hackad rödlök och gräddfil. Sen kan du toppa med rökt skinka, löjrom, räkor, lax eller precis vad du själv tycker passar. 

 

Baspåläggen; riven ost, hackad rödlök och gräddfil eller créme fraiche. Toppa sen med favorittillbehöret i form av räkor, lax, löjrom, rökt skinka etc. 

 

En langos på gång! 

 

Toppad och klar att avnjutas. 

 1. Maria skriver:

  Nu blev jag sugen på att testa att göra langos. Apropå hemkunskap så lärde vi oss inget vettigt där (tidigt 70-tal), förutom den enda gången som den ordinarie läraren var sjuk. Då kom en pensionerad hushållslärare och lärde oss att rensa strömming. Det har jag i alla fall haft nytta av. Öppna juiceförpackningar och skala potatis och baka finska pinnar kunde jag redan. Mesta tiden torkade vi av de nya moderna bruna spisarna som drog åt sig damm mellan varje lektion.

 2. Har också tänkt laga till Langos men aldrig prövat. Ser onekligen galet gott ut!

 3. Hej
  Har länge tänkt testa din smörgåstårta med ostkross på Polarbröd alla dina recept är ju så goda. Men du skriver som tips kantskär? Det r väl när det är vanligt bröd inte när du använder Polarbröd? Skulle bli superglad för svar mvh Viktoria

 4. Hej Kryddburken! Tack för alla fina recept! Hur mycket olja måste man ha i beräkning för att fritera langosen? Det här måste jag prova i påsk! 😀

 5. Carina skriver:

  Förresten, baka sockerkaka på eftervärme? Berätta mer? Eller gör ett blogginlägg på det, ra att spara energi.

  Kram igen!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..